|Online| AudMax Esték: Ló az iskolában – Csukás István és a gyerekirodalom ma

Starts in


2021. április 21., szerda

19:00

Az AudMax Esték 2021-es tavaszi programsorozatával, az Évfordulók emlékezetével nemcsak a magyar kultúra nagyjaira emlékezünk, hanem az idén 100 éves Szegedi Tudományegyetemet is ünnepeljük. Meghívott előadóink éppen ezért olyan neves szakemberek, kutatók és tanárok, akik kapcsolódnak a szegedi bölcsészkarhoz, legtöbbjük Alma Matere az SZTE BTK (korábban JATE BTK) volt. Előadásaikban a társadalomtudományok és a humaniórák olyan kiemelkedő, a nemzeti kultúrát meghatározó módon gazdagító alkotók, gondolkodók életműveit mutatják be, akik születésük kerek évfordulóját ünnepelnék 2021-ben: ezzel tisztelgünk a mesterek emléke előtt.

Lovász Andrea gyerekirodalom-kutató, kritikus tart online előadást Ló az iskolában – Csukás István és a gyerekirodalom ma címmel.

Csukás István gyerekirodalmi munkásságának recepciótörténete leképezi a hazai gyerekirodalom egészének változását. Az utóbbi néhány évtizedben volt olyan, hogy kiemelt figyelemmel fordult felé az irodalomkritika, volt, hogy hallgatólagosan mellőzte, és ma már sokkal inkább termékként kezeli. Csukás István műveinek fantasztikuma, humora a jelen gyerekirodalmi kérdéseire is válaszlehetőséget kínál – lovakat az iskolákba!

lovaszandreaLovász Andrea (Székelyhíd, 1969) gyerekirodalom-kutató, kritikus.

Végzett tanítóképzőt Nagyváradon, filozófia szakot Kolozsváron, majd Szegeden irodalomtudományból doktorált. Több évig dolgozott tanítóként, tanárként általános iskolákban, főiskolán és egyetemeken.
2001 óta rendszeresen publikál, kritikái, tanulmányai jelentek meg különféle irodalmi lapokban. Tanulmány- és kritikakötetet írt, a Navigátor gyereklexikonok és több antológia szerkesztője.
Jelenleg a Cerkabella Kiadó főszerkesztőjeként dolgozik.
Tagja a Magyar Filozófia Társaságnak és a Szépírók Társaságának.

Az előadás helyszíne: az SZTE BTK Az Odu nevű virtuális kávézója (a csoportba jelentkezni kell):
https://www.facebook.com/groups/AzOdu

A rendezvény a Pro Philosophia Szegediensi Alapítvány és az SZTE BTK közös programja, és az NKA Szépirodalmi Kollégiumának a támogatásával valósul meg.

A szervezők szeretettel várják mindazokat, akik úgy gondolják, hogy tanulni, művelődni, olvasni és a világ minél több részletét megismerni jó.

Megosztás