A temesvári magyar közösség is készül az Európa Kulturális Fővárosa programra

A civil szervezetek, egyesületek, intézmények számára új pályázati lehetőségek nyílnak meg az Európa Kulturális Főváros (EKF) bővített program keretében, amely eseménysorozat hivatalos megnyitója február 17. és 19. között lesz – egyebek között ezek a konkrét információk is elhangzottak a Temes megyei magyar civil szervezeteket tömörítő Civil Tanács megbeszélésén. Az eseményen jelen voltak a program koordinátorai is, akik a rendezvénysorozat koncepcióját és a pályázatok menetrendjét ismertették. Az  EKF kiváló alkalmat teremt a magyar közösség által képviselt kulturális értékek megjelenítésére is.

A Temesvár Európa Kulturális Fővárosa programot Laczkó-Dávid Ramóna mutatta be a temesvári magyarajkú közösség szervezeteinek vezetői előtt. A projekt koordinátora elmondta: a koncepció három fő témára koncentrálja a rendezvényeket. Az egyik pillére a környezetvédelem, annak érdekében, hogy a kultúra által a közösség környezettudatosabbá váljon. Hangsúlyt kap az épített örökség bemutatása is, hogy az idelátogatók és a temesváriak egyaránt közelebb kerülhessenek a város építészeti kincseihez, és szerepel a témák között a kisebbségek megjelenése, a kulturális sokszínűség érvényesülése is. A program a várost ezekben a minőségekben kívánja megmutatni, feltenni a világ kulturális térképére.
Laczkó-Dávid Ramóna emlékeztetett rá, hogy már 2022-ben is sok esemény valósult meg projekt keretében, és jó hír, hogy biztosítva van a 2023-as események finanszírozása is. Hozzátette: a még novemberben megjelenő, új kiírások egyszerű és direkt pályázati eljárással teremtenek lehetőséget arra, hogy minél több közösség kapcsolódhasson saját rendezvényekkel a programhoz.

Takács Gyöngyi, a Temesvári projektközpont képviseletében elmondta: ők fogják meghirdetni ezeket a pályázatokat, és a szakembereik készséggel nyújtanak majd segítséget, az egyesületek és alapítványok számára a sikeres pályázathoz. Ehhez azonban az is kell – hangsúlyozta a központ munkatársa –, hogy a szervezetek hajlandóak legyenek jelentkezni. – Nagyon örülök, hogy ilyen sokan voltak jelen a megbeszélésen, és egy nyitott, őszinte beszélgetés bontakozott ki. A 2007-es, nagyszebeni, hasonló program szervezésében is közreműködő szakember hozzátette, akkor átélte azt az élményt, hogy a kultúra milyen hajtóerő tud lenni egy közösség életében. – Bár a temesvári program koncepciója, stratégiája és a tervezett kivitelezése is más, mint amiben korábban részem volt, de a cél ugyanaz, hogy minél jobb, értékesebb és érdekesebb rendezvények megszervezését segítsük elő.

Erdei Ildikó a Civil Tanács elnöke a találkozó kapcsán azt emelte ki, hogy hasznos és naprakész információkhoz sikerült hozzájutniuk a magyar szervezetek vezetőinek a program koordinátoraitól. Mint elmondta, az elhangzottak alapján rálátásuk nyílt a pályázati folyamat rendszerére. – A meghívott vendégeinkkel most sikerült kapcsolatot teremteni, ami hasznos lehet majd a pályázataink beadásakor és megvalósításakor is.

 

Megosztás