TMN – Borkóstoló, Dula Pincészet, Egri borvidék

2023. szeptember 24., vasárnap

19:00 – 20:30

Venue

Csiky Gergely Állami Magyar Színház, Stúdióterem


Alba Iulia utca 2.

Várbástya Egyesület


Organizer

Borkóstoló – Dula pincészet
Időpont: vasárnap, 19:00–20:30
Helyszín: Csiky Gergely Állami Magyar Színház, Stúdióterem
Szervező: Várbástya Egyesület
A birtok, az egri Mezey-Mayer-Dula és erdőbényei Margittai-Szepsi Szűcs- Dula pincészetek mai tulajdonosa, az ősöktől örökölt gazdaság működtetője dr. Dula Bence és fia Dula Áron vallja, hogy a név, a tradíció kötelez.
Szerintük az újrakezdés felelőssége nagyobb kihívás, mint a birtokalapítás. Egri és Tokaj Hegyaljai szőlőik szépen díszlenek, a visszafogott terheléssel magas minőséget produkálnak. Pincészeteik kialakulóban vannak, borkészítési filozófiájuk egyszerű. A természetes, kíméletes technológia szolgálja a szőlő illat íz harmóniáját, amely a borban úgy jelenik meg, hogy érezni lehet a táj, a fajta, a hagyomány szellemét. Aki megkóstolja boraikat, az egy kicsit boldog, egy kicsit elvarázsolt lesz, s nem felejti el a pillanatot.
Egerben 35ha szőlőültetvényük van a legpatinásabb dűlőkben, Kékfrankos, Cabernet sauvignon, Cabernet franc, Merlot, Blauburger, Pinot noir, Kadarka, Kékmedok, Syrah, Olaszrizling, Leányka, Tramini, Sauvignon blanc, Szürkebarát, Ottonel muskotály fajtákkal. Tolcsván 3ha Furmint, Hárslevelű, Sárgamuskotály fajtájú szőlőt művelnek, melyből jó évjáratokban aszú borokat készítenek.
Dula Bence volt egri hegybíró üde, Pinot Noirból készült „blanc de noir”-jairól és roséiról illetve hosszan érlelt vörösborairól ismert. Több, mint tíz éves tételei a csúcson vannak, az elfáradás legkisebb jelét sem mutatják. 1999-es Hegybíró Bikavére tíz év elteltével, 2004-ben és 2014-ben is aranyérmet kapott a borok olimpiájának tartott Bordeaux-i borversenyen, amivel az övén kívül a világon egyetlen másik pincészet, a Chateau Mouton Rothschild dicsekedhet csak.
Megjegyzés: A részvételi díj 50 lej. A helyek száma korlátozott, , előjegyezni az űrlap kitöltésével:
  • https://shorturl.at/tCLQ7
  • valamint varbastyatm@gmail.com e-mail-címen, vagy a rendezvény ideje alatt az Infósátornál.
Megosztás