TMN – A Temesvári papnevelde építészeti története – könyvbemutató

2023. szeptember 22., péntek

17:00

Venue

Gerhardinum Római Katolikus Teológiai Líceum


Mária királynő tér 1.

Várbástya Egyesület


Organizer

Dr. Zombori István, szegedi történész, muzeológus, a Historia Ecclesiastica Hungarica Alapítvány szakmai vezetője a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával írta meg a Bánság keresztény életében meghatározó szereppel bíró, Temesvári papnevelde építészeti történetét. A kötet feltárja a múltat és bemutatja a funkciójától és művészeti értékeitől megfosztott épület jelenét is. A Magyar Művészeti Akadémia Szegedi Munkacsoportja által kezdeményezett könyvbemutató a közeli napokban valósul meg az Esélyt a Szórványnak Alapítvány szervezésében Szegeden és Temesváron. 

A magyar nyelvű közép és felsőfokú papképzés nemcsak a hitélet gyakorlásához biztosított kiváló, művelt papokat a Bánságban, de az ő tevékenységük jelentette a terület falvaiban és városaiban élő ezrek számára a magyar anyanyelvi kultúra terjesztését is, 1806-tól. A kifejezetten a papképzést szolgáló épület története Temesvár egykori polgármestere, Telbisz Károly és Glattfelder Gyula csanádi püspök 1913. július 4-én kötött szerződéskötésekor kezdődött. A kor sajtója e két meghatározó egyéniség közös érdemeként említi a korszerű teológiai intézet létrehozását: “Temesvár ifjú püspöke, Temesvár búcsúzó nagy polgármestere lehetővé tették, hogy új “alma mater”, új szeminárium új időknek neveljen papokat.”

Glattfelder püspök az ország elismert művészeire bízta az új egyházi oktatási központ tervezését és díszítését. A tervezésre pályázat útján Foerk Ernőt, a szegedi fogadalmi templom, a Dóm építészét választották. A belső terek freskóit, seccoit, az egyházi funkció mellett egyéb célokra is használt díszterem díszítését Nagy Sándor és Körösfői Kriesch Aladár, a gödöllői művésztelep alapítói és legfőbb alkotói készítették, az üvegablakok kivitelezője pedig a kiválóság tekintetében hozzájuk méltó üvegfestő és mozaikművész, Róth Miksa volt. A remekművek, amelyek a temesvári papnevelde épületében készültek a maguk korában kellő visszhangot, méltatást kaptak és a korabeli vélemények egyenesen azt hangoztatták, hogy a marosvásárhelyi Kultúrpalota mellett, ez az épület Erdély legdíszesebb, legszebb alkotása. Hanyatlása 1944-ben kezdődött, amikor a Temesvárra bevonuló szovjet csapatok ezt az épületet is igénybe vették, majd a kommunista rendszerben szétdúlták, művészeti értékeit elpusztították.

A kötetet előbb Szegeden mutatják be, az Ars Sacra Fesztivál szegedi programsorozatának részeként 2023. szeptember 19-én, 18 órától a Dóm Látogatóközpontban, ahol a szerző beszélgetőtársa Vesmás Péter Ybl-djas építész, akadémikus lesz.

A temesvári kötetbemutatóra pedig a Temesvári Magyar Napok keretében kerül sor, 2023. szeptember 22-én, 17 órától a Gerhardinum Római Katolikus Teológiai Líceum dísztermében, ahol a szerző beszélgetőtársa Szilvágyi Zsolt, püspöki helynök lesz.

A bemutatóra szeretettel várja Önt a Magyar Művészeti Akadémia Szegedi Munkacsoportja és az Esélyt A szórványnak Alapítvány!

Megosztás