Farkas-Ráduly Melánia: Anyanyelvi villámtanácsok – Hogyan írjuk? És hogyan ne?

„Szomorú, amikor épp a kereskedő nem tudja a különbséget az áru és az árú között. Ez pont olyan, mintha egy ingatlanosnak fogalma sem lenne arról, hogy miért nem helység a helyiség” – bosszankodott az egyik internetes hozzászóló, amikor egy cégtábláról készített fényképen észrevette a divatárú kifejezést. Pedig ezek nem egyszerű kérdések. Mint ahogy az sem, hogy miért van különírva a tanító néni, és miért egybe a tanítónő. Vagy hogy mi a különbség a mosogató szivacs és a mosogatószivacs között.

Egyebek között ezekre a témákra is kitér a szerző a Szövegkovács nevű nyelvőrző vállalkozás Anyanyelvi villámtanácsok – Miért nem mosogat a szivacs? című, képekkel is illusztrált kiadványában, amely az Anyanyelvi villámtanácsok nevet viselő videósorozat szöveges-képes változata. Legnagyobb előnye, hogy az olvasó rövid magyarázatokat, illetve azonnal hasznosítható tanácsokat kap bizonyos szavak és kifejezések írásmódjával kapcsolatban.

Ha úgy érzi, hogy Ön, esetleg valamelyik ismerőse hasznát venné a kiadványnak, megrendelheti erre a linkre kattintva: https://bit.ly/3vCj5w6.

Megosztás