Temesvár forradalma magyarországi plakátokon -1988-1990 a magyar plakátművészetben

2023. november 10., péntek

15:00

Venue

Forradalom Egyesület székháza


Str. Oituz Nr. 2B Timişoara Timiş Romania

Temesvári Projektközpont


Organizer

Forradalom EmlékegyesületTemesvár
2023. nov. 10. – 2023. dec. 05. 

A temesvári Forradalom Emlékegyesület meghívja Önt az “Átalakulás – Változás – Újrafejlődés, 1988-1990 a magyar plakátművészetben” című kiállítás megnyitójára 2023. november 10-én, pénteken 15.00 órakor az Egyesület székházába.

A 40 kiállított mű a Magyar Nemzeti Múzeum történeti plakátgyűjteményének részét képezi, amelyet a temesvári Forradalom Emlékegyesülettel való együttműködés eredményeként mutatnak be a nagyközönségnek.

A jól megkomponált plakát természeténél fogva nem igényel további magyarázatot. A Pócs Péter, Orosz István, Pinczehelyi Sándor, Kara György vagy Ducki Krysztof által alkotott művek idővel ezeknek az éveknek igazi szimbólumaivá váltak, egyrészt világos üzenetükkel, másrészt esztétikai értékükkel új lendületet adtak a mai magyar plakátművészetnek.

A plakát, mint történelmi dokumentum, kézzelfogható tanúja a változásoknak. Elmondhatjuk, hogy a politikai témájú művészi plakátokon a jól ismert szimbólumok (sarló és kalapács, vörös csillag, templomtorony vagy zászló) más kontextusba helyezett megjelenése hangsúlyozza a mozgósító üzenetet.

A projekt a “Temesvár – Európa Kulturális Fővárosa 2023-ban” nemzeti kulturális program része, és a temesvári Projektközpont által kidolgozott Inside programon keresztül valósul meg, az állami költségvetésből, a Kulturális Minisztérium költségvetésén keresztül elkülönített összegekből.

A kiállítás 2023. november 10-től december 5-ig, naponta 10.00 és 18.00 óra között látogatható.

Belépés jeggyel a múzeumi kiállítások látogatásához: 20 lej / felnőtt.

Esemény oldal.

Megosztás