Balázs István László: Barangolások a Temesközben és az Al-Duna vidékén

Kiadja a Temesvári Magyar Ifjúsági Szervezet, Temesvár, 2020

„Megnéztük, hol int búcsút az Al-Duna a Kárpát-medencének: bár regényes végvárak, egzotikus szigetek, ősi magyar települések lettek áldozatai a Duna szabályozásának, a Kazán-szorost ma is érdemes felkeresni” – egyebek között ezt írta Kenyeres Oszkár, a Hazajáró című turisztikai-honismereti magazinműsor szerkesztője a könyv előszavában.

A jól ismert csapat a földrajz szakos tanárként és idegenvezetőként is dolgozó Balázs István László segítségével járt a Temesköz, a Szörényi-havasok, a Krassó-Szörényi-érchegység és az Al-Duna fémjelezte Bánságban, ahová szívesen várják a természetjárókat, utazókat és turistákat.

És melyek a hiánypótló útikönyv szerzőjének kedvenc kirándulóhelyei? Leginkább a történelmi Magyarország délkeleti csücskében található, a méltatlanul elfeledett Al-Dunát, valamint a számos vízeséssel, sziklaképződménnyel, mediterrán hangulatú növényzettel és állatvilággal tarkított Cserna völgyét kedveli. Általában ide is elkalauzolja a többnyire Magyarországról érkező turistacsoportokat.

Farkas-Ráduly Melánia

A könyv megrendelhető a Temesvári Magyar Ifjúsági Szervezettől ezen a linken: https://bit.ly/3w6i2oy. Emellett a Mária téri Libris Könyvesboltban, illetve a szerzőnél is megvásárolható.

Megosztás