|Online| Sebestyén Márta a Zeneakadémián

2021. március 18., csütörtök

20:30 – 23:00

Kodály és Bartók népzenekutatói munkája nélkül ma nem állna rendelkezésünkre az a csodálatos repertoár, amely Sebestyén Mártának kislány kora óta mindennapi kenyere. A 2017. február 2-án készített koncertfelvételt a Zeneakadémia Online Koncerttermében, Facebook- és Youtube csatornáján közvetítjük.

SEBESTYÉN MÁRTA – KODÁLY NYOMÁBAN
„Serkenj fel kegyes nép”

Közreműködnek:
Sebestyén Márta (ének, furulya)
Agócs Gergely (duda, furulya, hosszifurugla, tárogató), Andrejszki Judit (szoprán, csembaló), Sofia Labropoulou (kanun), Szabó Zsolt (viola da gamba), Pejtsik Panna (zongora)
Cickom Énekegyüttes, Haraszti-ikrek (ének)
Hungarian FolkEmbassy: Soós András (hegedű), Rosonczy Kovács Mihály (hegedű), Orsós Tamás (brácsa), Hegedűs Luca (cimbalom), Hanusz Zoltán (bőgő)
Hunyadi Véndiák Kórus (művészeti vezető: Sebestyénné Farkas Ilona)

Műsorvezető: Sebő Ferenc

Kodály nevezetes tétele szerint a zene tanulását kilenc hónappal a születés előtt kell elkezdeni. Ha van muzsikus, akinek ez megadatott, az Sebestyén Márta, aki zene iránti elhivatottságát zenepedagógus édesanyjától, Kodály egykori növendékétől kapta. Szellemi értelemben tehát „Kodály-unokának” is nevezhetjük őt, aki a nagy zeneszerző és népnevelő halálának ötvenedik évfordulóján édesanyja egykori mestere előtt tisztelgett. Kodály persze nemcsak a személyes szál miatt fontos számára, hanem a magyar népdalkincs felfedezésében játszott szerepe okán is. Szinte nincs olyan ország, ahol Sebestyén Márta ne képviselte volna a magyar kultúrát, akár szólóban, akár zenésztársaival. Énekelt a japán császár előtt, de a spanyol király és az angol uralkodó is megismerhette általa a magyar nép dalait. Valódi kulturális nagykövete Magyarországnak. Minden hazai díjat megkapott, amit egy művész elnyerhet: „Az év énekesnője” (1984), „Liszt Ferenc-díj” (1991), „Kossuth-díj” (1999), „Prima Primissima-díj” (2003), „Magyar Köztársaság Érdemrend Középkereszt” (2005). Olaszországban a Diploma alla Carriera és a Chinciano Fellini-díjjal tüntették ki. Énekelt a több Oscar-díjjal kitüntetett, Az angol beteg című filmben és a Deep Forest Grammy-díjas világzenei albumán is. Sebestyén Márta az UNESCO Artist for Peace elismerés birtokosa és a Magyar Művészeti Akadémia tagja.

Megosztás