Miniinterjúk az idegenvezetőkkel: Bán-Szilveszter Endre

Aradi születésű vagyok, Temesvárra 2008-ban költöztem az egyetemi tanulmányaim miatt. A Temesvári Nyugati Tudományegyetem közgazdasági karán végeztem, utána a szakmámban helyezkedtem el egy pici kitérővel. Jelenleg is az egyik temesvári nemzetközi cég pénzügyi osztályan dolgozok. Az idegenvezetést hobbi szinten végzem (másodállásban), az ötletet egy aradi/temesvári idegenvezető barátomtól kaptam, aki úgy gondolta, hogy élvezném ezt a típusú munkát.

Túráim alatt próbálom ötvözni a történelem iránti szeretetemet a tanítási szándékommal, így kevesebbet foglalkozok azzal, hogy minden történelmi esemény pontos dátumát a turista memorizálja. Nagyobb hangsúly van a történet lényegének megértésén, amely nem külön létezik az időben, hanem egy globális kontextusba van ágyazva.

Mostani túráim a városközpontra összpontosulnak (általános központi városi túra, és egy másik, amely Székely László munkáit mutatja be). A jövőben szeretnék kidolgozni egy útvonalat a Gyárvárosban, valamint egyet a Józsefváros/Erzsébetváros negyedekben.

 

Mi a legérthetetlenebb számodra a világon?
Egyes emberek hozzáállása a történelmi épületek/negyedek megóvása és újjáépítése terén.

Mi van a bakancslistád tetején?
Világot látni. Igazából több helyre szeretnék eljutni, de nincs egy listám, nincs egy pontos értékrend ezekben. Emellett mindig nyitott vagyok az új ötletekre.

Melyik a kedvenc temesvári épületed, és miért?
A romos Mühle-ház volt, ameddig nem próbálták átalakítani. Az új kedvencem, amelyet csak egy pár éve fedeztem fel, a Wettel Ferenc-ház a Gyárváros szélén (a Ioan Inocențiu Klein utcában). Érdekesen néz ki, és nagyon kedvelem a historizáló építészeti stílust.

Mi az, amit biztosan nem vállalnál be idegenvezetőként?
Élmenytúrák (pl. rafting, kajakos túra, extrém sportokhoz köthető túrák).

Mi a legnagyobb kihívás számodra az idegenvezetésben?
Hogy szólítsak meg olyan embereket, akik a világ minden tajáról jönnek Temesvárra, és akiket nem mindig érdekelnek a nagyon parányi események (amelyek nekünk fontosabbak lehetnek). Megtalálni a mértéket az információ átadása és az élvezetes időtöltés között.

Megosztás