TMN – Kiskőrös nagy kincsei – Petőfi szülővárosának turisztikai és borászati bemutatója

2023. szeptember 22., péntek

16:00 – 17:30

Venue

Csiky Gergely Állami Magyar Színház, Stúdióterem


Alba Iulia utca 2.

Várbástya Egyesület


Organizer

Petőfi 200 emlékév Kiskőrösön – Turisztikai előadás borkóstolóval pénteken 16 órától a színház stúdiótermében.

  • Járt már a János vitéz Látogatóközpontban?
  • Ült már a Petőfi verspadon?
  • Látta már a költő szülőházát?

A magyar irodalom idén ünnepli Petőfi Sándor születésének 200. évfordulóját. E neves alkalomból Kárpát-medence szerte ünnepelnek a költő emlékhelyeit őrző településeken. Magyarországon, Bács-Kiskun Vármegyében kiemelten sok Petőfi emlékhely található, ami nem csoda, hiszen a költő családja számos településen élt, rövidebb-hosszabb ideig.

A költő születésének helyén, Kiskőrösön már hosszú évek óta készülnek e neves évforduló méltó megünneplésére. A Petőfi kultuszhoz kapcsolódó létesítmények, látogatóközpontok megújultak, számos új látnivaló készült el a remélt  érdeklődésre készülve.

  1. Felújították a költő szülőházát, ahol az előző évben még egy új, állandó kiállítás is nyílt a költő szüleinek kiskőrösi tartózkodásához kötődő tárgyi emlékekből.
  2. A Petőfi Emlékmúzeumban egy teljesen új, színvonalas, korszerű állandó kiállítás nyílt Petőfi életének utolsó 7 évéről, 7 év címmel, amely a költészetét kíséri párhuzamosan az életútjának utolsó 7 évében.
  3. Több szabadtéri látványosság és kulturális programlehetőség is elkészült és bemutatásra került az előző hónapok során:

A 2016-ban megnyitott János Vitéz Látogatóközpont, amely a mai napig egyedülálló módon teszi igazán alkalmassá Petőfi Sándor ismert művét az iskolás diákok számára, egy belső térben kialakított interaktív labirintus, amely végig járható játéktér is egyben.

Tavaly, a Látogatóközpont előtti gyönyörű parkban megépült a János Vitéz Park szabadtéri interaktív játéktér, amely az egyedi, 12 db könyv alakú utcabútorokra nyomtatott mobiltelefonnal játszható applikációs játék. Ez a szabadtéri játéktér lehetőséget teremt 30 perces tartalmas időtöltésre okoseszközünkkel, amelyben a grafikus játék tartalmilag kapcsolódik a János Vitéz mű tematikájával. A mesepadokból, készült 10 darab Petőfi verspad változat is, amely a Petőfi sétány hosszában lettek kiállítva. Így a padként is funkcionáló egyedi utcabútokok igazi különleges látványt nyújtanak a Petőfi emlékévben Kiskőrös központjában.

Elkészült a városközpont területén végig futó úgynevezett Petőfi vonal, amely a városközpontban található Petőfi emlékhelyeket köti össze. A Petőfi vonal egy 11 állomásos szabadtéri túralehetőség Kiskőrös központjában, amely egy 27 állomásos Várostörténeti Digitális Túraútvonal része is egyben. A 27 várostörténeti állomás Kiskőrös történelmének 27 legfontosabb meglévő emlékhelyén vezet körbe bennünket Kiskőrös központjában, ahol a QR kód leolvasását és a lejátszott bemutatófilmek megtekintését követően fontos ismereteket szerezhetünk Kiskőrös történetének fontosabb epizódjairól.

Szintén az előző hónapok során került átadásra a Petőfi Sándor Élete- szabadtéri 3D kiállítás, amely a városközpontban található Luther sétányon került felépítésre. A 30 darab, egyenként 2 métermagas négyzetalapú hasábokból kialakított egyedi arculatú kiállításon bemutatjuk Petőfi Sándor Életének legfontosabb pillanatait, helyszíneit, szöveges ismertetőkkel grafikákkal és térképekkel, valamint az adott korszakhoz kapcsolódó ismert verseivel. A kiállítás érdekessége még, hogy éjszakai megvilágítást is kapott, így a napelemes rendszerekkel üzemeltetett világítótesteknek köszönhetően, sötétedés után is kiválóan olvasható megtekinthető minden a tablókon található információ.

Jelenlét a Temesvári Magyar Napokon

A Petőfi 200 emlékévhez kapcsolódóan Kiskőrösön számos nagyszabású többnapos rendezvény került megrendezésre az elmúlt egy év során és a 2023-2024 években folytatódik az emlékév rendezvénysorozata, valamint az állandó és időszakos kulturális látnivalók és érdekességek is rendelkezésre állnak a kultúra iránt érdeklődők számára.

A város szeretne ezeknek a lehető legnagyobb nyilvánosságot adni Kárpát-medence szerte.

A temesvári Magyar Napok kiváló lehetőség számukra, hogy személyesen megismerhesse az itt élő magyarság a Petőfi 200 emlékév újításait, és a költő szülőhelyén megtalálható kulturális különlegességeket.

Egy turisztikai előadást, és kiskőrösi tájegység boraiból egy kóstolót tartanak ennek jegyében a Temesvári magyar Napok keretében.

Megosztás