TMN – Csillagászati bemutató és asztrofotó-kiállítás

2023. szeptember 22., péntek

15:00 – 22:00

Venue

Gerhardinum Római Katolikus Teológiai Líceum


Mária királynő tér 1.

Ismerjük meg a csillagos égboltot!
Csillagászati bemutató és asztrofotó-kiállítás gyermekeknek és felnőtteknek
Talán nincs még egy hobby, vagy alkotó tevékenység, ami során ennyire közel kerülhetünk a minket körülölelő kozmikus világhoz, mint az asztrofotózás során.
Az asztrofotográfia az egyik legidősebb, és egyben az egyik legfiatalabb önálló fotográfiai műfaj. Lényegében nem más, mint a fényképészet csillagászati célú alkalmazása, azaz bármilyen csillagászati jelenség megörökítése az asztrofotográfia műfajába sorolható. Ebben a formájában az asztrofotográfia szinte egyidős a fotográfiával, azonban egészen a 21. század elejéig a csillagos égbolt megörökítésének privilégiuma a szakcsillagászok körébe tartozott, ők rendelkeztek kizárólag olyan hatékony technológiával, amivel akkoriban látványos felvételeket készíthettek távoli égitestekről, csillagködökről, galaxisokról.
Szerencsére az elmúlt évtizedben a csillagászok egyeduralma az asztrofotózásban visszaszorult, az asztrofotográfia műfaja újjászületett és sokak számára elérhetővé vált.
Ebbe a világba engednek bepillantást  a bemutató keretében Torma Csaba (Kisiratos) és Popa Armand (Arad) amatőr csillagászok.
🕒Időpont: 2023. szeptember 22. és 23., 15.00–22.00 között
📍Helyszín: a Gerhardinum Római Katolikus Teológiai Líceum udvara és főépületének földszinti előtere
Megosztás