Pedagóguskonferencia – Tehetséggondozás felsőfokon

2024. május 10., péntek

14:30 – 19:30

Venue

Bartók Béla Elméleti Líceum


Gen. Ion Dragalina sgt. 11/A, Temesvár 300181

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) pedagóguskonferenciára várja az oktatókat, szakembereket és érdeklődőket. A rendezvény célja az oktatás új útjainak közös felfedezése, a támogató pedagógusi attitűd megerősítése és a módszertani inspiráció. A konferencia találkozási pont, közösségi fórum kíván lenni, miközben az MCC képzésrendszerébe is betekintést kínál.
A konferencia programja:
𝟏𝟒:𝟑𝟎–𝟏𝟓:𝟎𝟎 Regisztráció
𝟏𝟓:𝟎𝟎–𝟏𝟓:𝟑𝟎 A konferencia megnyitása
𝟏𝟓:𝟑𝟎–𝟏𝟕:𝟎𝟎 Előadás: Az online tér hatalma és generációk a 21. század iskoláiban – Tari Annamária pszichoanalitikus, pszichoterapeuta
A 21. század információs kora elhozta az állandó kapcsolatban levés lehetőségét, a szinte kezelhetetlen mennyiségű információt. Mindez elvezetett ahhoz, hogy a szeparációs szorongás elkerülése, a csend, az elmélyülés, amikor csak gondolkodunk, ábrándozunk, a múlt század cselekvéseinek tűnnek. Azonban a jól működő emberi kapcsolatok kialakításához alapfeltétel az érzelmek, az érzelmi intelligencia, az empátia, amelyekhez az offline „gyakorlás” elengedhetetlen. Sok vonás változik a gyermekek és tinédzserek érzelmi működésében, amit muszáj megértenünk ahhoz, hogy az oktatás konstruktív folyamat maradhasson. Fontos kérdés lett tehát, hogy mit tehet egy pedagógus a saját érzelmeivel, a tanítás új problémáival kapcsolatban? Vannak-e biztos pontok, avagy mindent újra kell alkotni?
𝟏𝟕:𝟎𝟎–𝟏𝟕:𝟑𝟎 Szünet
𝟏𝟕:𝟑𝟎–𝟏𝟗:𝟑𝟎 Workshop: Túl a tankönyveken: módszertani változatosság egyszerűbb játékoktól a tantárgyközi projektekig – Fegyverneki Gergő, módszertani tréner, digitálispedagógia-szakértő, középiskolai tanár
A workshop során abból indulunk ki, hogy a tankönyv „csupán” kotta. A tanulás szervezése, a kíváncsiságot felkeltő kérdések, a jól megválasztott módszerek, a tanulók tevékenykedtetése olyan élményeket adhatnak pluszba, amelyek miatt az „idegen” tudás személyessé tehető, ezért a diákok szívesebben foglalkoznak egy-egy témával. A gyakorlatias módszertani svédasztalon variációkat kínálunk különféle témákhoz: egyszerűbb feladatoktól a komplexebb tantárgyközi projektekig. Így lehetséges unalmasnak tűnő mondatelemzést izgalmassá tenni legórobotokkal, vagy matematikaórán képzőművészeti alkotásokra rácsodálkozni, biológiaórán társasjáték formájában felfedezni a tüdő működését, vagy informatikaórán rapszöveget írni. Abban bízunk, hogy a módszertani szabadságra és kreativitásra biztató workshop segít a pedagógusoknak, hogy igazi értelmet adhassanak a tanításnak és a tanulásnak. Ha ezt sikerült megérezni, rájöhetünk, hogy a tanítás egyszerre lehet művészet és tudomány.
Maximális csoportlétszám: 30 személy
𝟏𝟗:𝟑𝟎 A konferencia lezárása
A résztvevő pedagógusnak igazolást biztosít a Mathias Corvinus Collegium Egyesület. A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Jelentkezési sorrend alapján zárjuk le a részvételi listát. Ezért tisztelettel kérjük, hogy részvételi szándékát az űrlap kitöltésével jelezze.
Megosztás