Kiállításmegnyitó: Az ember tragédiája – Mátyás Zsolt Imre grafikai kiállítása

2021. szeptember 14., kedd

17:00

Szeptember 14-én, kedden, 17 órakor a temesvári Csiky Gergely Színház előcsarnokában grafikai kiállítás nyílik, melynek címe AZ EMBER TRAGÉDIÁJA. A 40 grafikából álló sorozat alkotója Mátyás Zsolt Imre színész, a színház tagja. A munkák a tavaly bemutatott azonos című előadás próbaszakasza alatt születtek, majd a Covid pandémia idején bevezetett karantén időszakban lettek kidolgozva. A kiállítást megnyitják: Simon Judit újságíró, színházkritikus és Emilian Papi Roșculescu képzőművész. A kiállítás szeptember végéig tekinthető meg. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Ennek a kiállításnak a megnyitását a világjárványnak köszönhetően az 2020-as év októbere és decembere közt háromszor halasztottuk. Én már csak kacagni tudok ezen. De jobb, mintha sírnék. Nos, ezen kiállítás anyaga egy 40 grafikából álló sorozat, ami egy magyar színműből, Madách Imre Az ember tragédiájából inspirálódott. 2020 január-március periódusban ezt a darabot próbáltuk a temesvári magyar színházban, és én a próbaszünetekben, vagy amikor épp nem voltam színpadon, vázlatokat firkáltam a színházi szövegpéldányomba. Valahogyan egyszerre két síkon, két dimenzióban készült bennem az előadás. A március eleji bemutató után csapott le Romániában a vírus, és bezárták a színházat, az egész országot karantén alá vonták. A karantén 60 napja alatt született meg ez a sorozat, ekkor volt időm kidolgozni a próbákon született vázlataimat. Grafittal, tussal, akrillal készült rajzok A4-es formátumban. Ezeket a rajzokat aztán bescanneltük, és 50×70 cm-es formátumra nagyítottuk, majd plakátformában kinyomtattuk őket. Ezek a plakátok kerülnének kiállításra, ha a Covid folyamatosan nem tenne keresztbe számításainknak, terveinknek.

Az eredeti példány egy abszolút unikátum: a világon ez az egyetlen ilyen formájú Az ember tragédiája színházi szövegpéldány.

Fogadják szeretettel!

Megosztás