A Kincskeresők TM.ro.hu.srb.de projekt záróeseménye

Az Integratio Alapítvány által megvalósított Kincskeresők TM.ro.hu.srb.de projekt célja az volt, hogy a fiatalok körében növelje a városhoz való tartozás érzését – azáltal, hogy 3 középiskolából 20 fiatal „interkulturális” idegenvezetőt képez ki, akik megismerkednek egymással és népszerűsítik a multikulturális Temesvárt, Ugyanakkor a projekt során a város történelmi, építészeti, kulturális és turisztikai értékeiről szóló oktatási játék-eszköztár kidolgozására is sor került. Nem titkolt szándék volt az Európa Kulturális Fővárosa évre való előkészület is. A projektben három partnere volt a szervezetnek: három józsefvárosi líceum, különböző tanítási nyelvekkel: a Bánsági Főgimnázium (román és német nyelvű oktatással), a Dositej Obradovic Elméleti Líceum (szerb nyelvű oktatással) és a Bartók Béla Elméleti Líceum (magyar nyelvű oktatással).

A záróesemény első része, a konferencia a Bánsági Főgimnázium és a Doszitej Obradovics Elméleti Líceum közös használatú dísztermében zajlott. A konferencián Varga Szilvia bemutatta a mentális térképészet alapján végzett kutatás eredményeit, amely révén felszínre került a középiskolások városképe, véleménye a városról. Kiss Ferenc a multikulturális projektek fontosságáról beszélt, majd Monica Balotă, Cristina Escher és Alexandra Stoicov az ifjú idegenvezetők képzésének tapasztalatát osztották meg. Fodor Enikő bemutatója a családi történelmi kincskereső játékot mutatta be, majd Erdei Ildikó az újonnan kifejlesztett játékok alkotási folyamatát. A konferenciarészt Szilágyi Borbála, a projektmenedzser összegzése zárta.

Rövid szünet után a záróesemény a Bartók Béla Elméleti Líceumban folytatódott, ahol a VI. osztályosok ki is próbálhatták az újonnan fejlesztett Temesvárhoz kapcsolódó játékokat. Az izgalmas és kreatív játékok megvalósításában számos pedagógus, művész, régész, kézműves, fotós működött közre: Bajkó Attila, Erdei Ildikó, Fodor Enikő, Jánosi Andrea, Kása Melinda, Kopeczny Zsuzsa, Nüszl Erzsébet, Orosz Sándor, Szabó Janka, Szilágyi Borbála. A program lebonyolításában a bartókos önkéntes középiskolások segédkeztek.

A zárórendezvény az ifjú középiskolás idegenvezetők műhelyével zárult, amelyben a tapasztaltokat összegezték és értékelték mind a diákok, mind a résztvevő tanárok, szakértők.  A visszajelzések alapján egy sikeres projektet zárt az Integratio Alapítvány.

A Kincskeresők TM.ro.hu.srb.de projektet a Temesvári Városi Tanács finanszírozta a Projektközpont révén.

Megosztás