|Online| János Zsigmond, a méltatlanul elfelejtett erdélyi fejedelem – dr. Kovács Sándor előadása

2021. március 19., péntek

19:00

INGYENES ONLINE ELŐADÁS A DUNA-HÁZ FACEBOOK OLDALÁN.

A márciusi rendhagyó történelemórán jeles évfordulóról emlékezünk meg: a 450 évvel ezelőtt elhunyt János Zsigmond választott magyar király és első erdélyi fejedelem árnyalt portréját állítja középpontba dr. Kovács Sándor A magyarság története c. sorozat márciusi részében.

A feladat azért sem könnyű, mert János Zsigmond alakját ma is a felekezeti elfogultság mentén rajzolják meg. Hol az unitáriusok szentéletű királyaként, hol a csíki katolikusok hitét kiirtani akaró uralkodóként, hol pedig tehetségtelen, gyenge fejedelemként ábrázolják. A világnézeti és felekezeti szemüveget levetve a művelődéspártoló és egyetemalapításban gondolkodó uralkodót ismerhetjük meg közelebbről az előadásban.

A magyar történelem iránt érdeklődő diákok mellett az iskolapadból rég kinőtt generációknak is tartalmas kikapcsolódást nyújt a számos történelmi és művelődéstörténeti kuriózumot, érdekes összefüggéseket feltáró rendhagyó történelemóra.

A közkedvelt sorozat online előadásához ezúttal is a világ bármelyik pontjáról lehet csatlakozni, létszámkorlát és regisztráció nélkül, a Duna-Ház Facebook oldalán. Szeretettel várjuk az érdeklődőket. A részvételhez nincs szükség másra, mint működő internetkapcsolatra, egy átlagos számítógépre vagy okostelefonra és Facebook profilra.

Előadó: Dr. Kovács Sándor egyháztörténész, a Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet Egyháztörténeti Tanszékének előadótanára

Együttműködő partnerünk: Torockói Unitárius Egyházközség, Torockószentgyörgyi Unitárius Egyházközség

További információk: https://duna-haz.com/janos-zsigmond-a-meltatlanul…/

Megosztás