Öt nagyjátékfilmmel érkezik a Filmtettfeszt Temesvárra október közepén

A hagyományokhoz híven idén ősszel is a magyar filmeké a főszerep Románia számos nagyvárosában, hiszen idén is megszervezésre kerül a Filmtettfeszt, melynek temesvári vetítéseire október 14–16. között kerül sor a Filmtett Egyesület, a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház és a nemrég átadott Victoria (Győzelem) Mozi társszervezésében.

A vetítések sorát Csibi László dokumentumfilmje, A szocializmus hátsó bejárata nyitja október 14-én, péntek este fél héttől. A dokumentumfilm a médiában dolgozók és különböző kulturális ágak képviselőinek személyes élményein, tapasztalatain és visszaemlékezésein keresztül idézi fel a Nicolae Ceaușescu nevével fémjelzett sajátságos kort.

Ezt követi este 8 órától Herendi Gábor zajos visszhangot kiváltó Toxikóma című filmje, mely Szabó Győző magyarországi színészóriás azonos című önéletrajzi írásának filmes feldolgozása. A könyv a népszerű színész életének legnehezebb éveit eleveníti fel, egy hosszú évekig tartó drogos zuhanást, melynek végén minden szétesik a főhős körül, aki végül rászánja magát az elvonókúrára. Itt találkozik Csernus doktorral, s innen indul a film, ami bemutatja a két domináns férni között lezajló egóharcot.

Az erős kezdést követően másnap, október 15-én lágyabb vizekre evezünk és este 6 órától a Kilakoltatás című vígjátékra várják az érdeklődőket a szemle szervezői. Fazekas Máté filmje egy szatirikus hangvételű film egy fiatal, elszánt bírósági végrehajtó és egy elkeseredett, kilakoltatás előtt álló néni heroikus küzdelméről, egyetlen végtelen hosszúnak tűnő napba sűrítve. A Külön falka egy nem szokványos családi egymásra találás története, egy börtönviselt kidobóember és egy lázadó 12 éves kislány főszereplésével.

A FIlmettfeszt harmadik és egyben utolsó estéjén pedig, a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház Stúdiójában olyan nemzetközileg is elismert filmek várják a mozizni vágyókat, mint A legjobb dolgokon bőgni kell, Grosan Cristina rendezésében, valamint a ma is fájdalmasan aktuális Pókfoci, melyet eredetileg 1976-ban mutattak be, és amely a rossz oktatási körülményekről szóló burleszkként indul, majd fokozatosan fordul át az iskola és a hatalom működéséről, a kisember meghunyászkodásáról szóló groteszk szatírába.

A vetítésekre, egységesen 10 lejes áron a Victoria Mozi valamint a Színház online jegypénztárán keresztül, illetve a vetítések előtt a helyszínen válthatnak jegyeket.

További információk az esemény Facebook oldalán, valamint a www.filmtettfeszt.ro oldalon találhatók.

 

Megosztás