Online kulturális szemle

szemle0508

Radnóti 111

A Petőfi Rádió 2020. május 5-i bejegyzésében az alábbiakat olvashatjuk:

„1909. május 5-én született Radnóti Miklós magyar költő, a modern magyar líra egyik legkiemelkedőbb alakja. Rövid élete alatt rengeteg nagyszerű verset hagyott hátra, hiszen biztos, hogy sokan tudnánk idézni a ’Nem tudhatom’, a ’Bájoló’ vagy éppen a ’Két karodban’ című műveiből. Élete és munkássága a mai napig természetesen kötelező tananyag. Verseit megzenésített verzióban hallhatjuk, és pólókon is viszontláthatjuk. Művészete egyszóval halhatatlan. A ma 111. éve született Radnóti Miklósról hoztunk nektek egy kvízt, amiben életéről és verseiről is találtok kérdéseket. Sok sikert!”

Az eredeti bejegyzés és a kvíz elérhető itt.

 Magyarok Európában hungarikumok

Az Európai Unió eszmei hátterét 1950. május 9-én fogalmazta meg Robert Schuman, az akkori francia külügyminiszter. Ezt a napot ma Európa születésének egyik fontos állomásaként ünnepeljük (vilagnap.com). Mivel járultak hozzá a magyarok ennek a sokszínű közösségének a kulturális gyarapodásához? Az Európa-nap alkalmából 2020. május 9-én új kvízt teszünk elérhetővé a Temesvároson! A hungarikum.hu – Magyar Értéktár definíciója szerint „a “hungarikum” a magyarság csúcsteljesítményét jelölő gyűjtőfogalom, amely olyan megkülönböztetésre, kiemelésre méltó értéket jelez, amely a magyarságra jellemző tulajdonság, egyediség, különlegesség és minőség.” Ön mennyire ismeri a hungarikumokat? Tegye próbára tudását a Temesváros új kvízével!

Opera gyerekeknek és felnőtteknek

A papageno.hu májusi eseménynaptárát böngészve Európa számos színházának és operaházának ingyenes – néhány esetben regisztrációhoz kötött – közvetítése között válogathatunk. A közelgő programok között többek között megtalálhatjuk Csehov A három nővér c. darabját (Nagyváradi Szigligeti Színház), Rossini – A sevillai borbély c. operáját (Bécsi Állami Operaház), de a kiemelt programkínálatban szerepel gyerekeknek szóló opera is, mégpedig Mozart Varázsfuvolája (Bécsi Állami Operaház). Az előadásokhoz kellemes kikapcsolódást kívánunk!

 

Juhász Gergely
Petőfi-ösztöndíjas

Megosztás