Molnár András

molnar_andras_2December 6-án parlamenti választásokat szerveznek. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Temes megyei szervezete úgy döntött, hogy Molnár András, a 35 éves temesvári ügyvéd vezetheti a képviselői listát. Bárányi Ferenc, Toró T. Tibor és Molnár Zsolt után ő lehet a megye negyedik magyar parlamenti képviselője!

 

– Ügyvéd úr, a bánsági magyar közélet követői már bizonyára ismerik. Hogyan mutatkozna be azok számára, akik még nem találkoztak munkásságával?
1985-ben születtem, az Arad megyei Majláthfalván nevelkedtem. Szülőfalum általános iskolájában kezdtem tanulmányaim, majd hatodik osztálytól a temesvári Bartók Béla Elméleti Líceumba jártam, itt is érettségiztem. Ezt követően a Nyugati Egyetem jogi karán tanultam, ahol a Nemzeti Kisebbségek Jogi Státusza Romániában című diplomamunkával államvizsgáztam. Sikeres versenyvizsga után bejutottam a Temes Megyei Ügyvédi Kamarába, majd a bojtárkodás után saját ügyvédi irodát nyitottam, ahol jelenleg is dolgozom. Bánsági magyarnak vallom magam, megpróbálok megtenni minden tőlem telhetőt a közösségünk érdekében, mivel számomra ez elvi kérdés. Nyolc éve rendszeresen ingyenes jogi fogadóórát tartok a Magyar Házban, illetve állandó szakértője voltam a Temesvári Rádió Paragrafus című adásának, ahol jogi témákról több mint száz adást vettünk fel. A civil élet is nagyon közel áll hozzám, hiszen a Bolyai János Szakkollégiumot létrehozó és üzemeltető Bánsági Közösségért Egyesület alapító tagja, jelenlegi elnöke vagyok, illetve az egresi ásatásokat koordináló Jolánta Kulturális Egyesület alelnöki tisztségét is elvállaltam.

Ha jól tudom, nagycsaládos. Mire jut még ideje a fárasztó bírósági tárgyalásokat követően?
Nagy öröm számomra, hogy három gyönyörű gyermek büszke édesapjának mondhatom magam. És való igaz, hogy az ember csak családja körében érezheti igazán boldognak magát. Szerencsére, feleségemnek köszönhetően, én ezt minden nap megtapasztalhatom. Szabadidőmben szívesen olvasok, sportolok, de mostanában egyre többször lemondok ezekről a szülői örömök javára.

– Sok fiatal ódzkodik a politikától. Miért döntött úgy, hogy szerepet vállal a közösség életében?
Valóban, a politikának nagyon rossz a megítélése az utóbbi időben, de azt sem szabad szem elől veszítenünk, hogy egy demokratikus államban a politikai szerepvállalás a közösségi képviselet előfeltétele. Nem lehet beleszólni a dolgokba, ha nem veszünk részt azokban a folyamatokban, amik a jogállam alapjait képezik. Igenis el kell indulni a választásokon, és el kell nyerni a mandátumot. Ezt pedig kortól függetlenül mindenkinek be kell látnia: a politika eszköz arra, hogy a közösség elvárásait teljesíteni lehessen.

– Miért döntött úgy, hogy itt az ideje harcba szállni a bukaresti képviseletért?
Elsősorban azért, mert egy olyan országot szeretnék, amelyben a családomnak biztonságos jövőt tudok teremteni! Ügyvédként tudom, hogy mennyi minden múlik a törvényhozáson. Lehet, hogy sokan úgy gondolják, hogy a Parlamentbe csak aludni járnak a képviselők, de valójában az történik, hogy minden héten 10-20 törvény lesz megszavazva. Rendkívül fontos, hogy ebbe a folyamatba bele tudjunk szólni. Emellett azt szeretném, ha a gyermekeim anyanyelvükön tanulnának itthon. Azt is szeretném, ha nem feledkeznének meg ebben a rohanó világban a kultúránkról, hagyományainkról, a gyökereinkről. Arra vágyom, hogy a gyerekeim itthon képzeljék el a jövőjüket. Ezek mind olyan dolgok, amelyek a bánsági magyar intézmények (iskolák, templomok, civil szervezetek) fennmaradásától függnek. Parlamenti képviselőként lehetőségem nyílik arra, hogy ezeket az intézményeket támogassam, akadálymentes működésüket elősegítsem, és fejlesztésükben részt vegyek. A parlamenti képviselői mandátum nem csak az azt viselő személy számára nyit lehetőségeket, hanem az egész közösség számára. Ismétlem: egy eszköz a közösség kezében.

– Sokan csalódtak a parlamenti pártokban, az RMDSZ-ben is. Hogyan tudnák visszaszerezni az emberek bizalmát? Eljött a generációváltás ideje?
Úgy gondolom, hogy az RMDSZ képes megújulni. Ezért is vállaltam a jelöltséget, és része szeretnék lenni ennek a megújulásnak. Hiszem, hogy a tiszta lappal induló, becsületes és valóban erkölcsi mércét képviselő jelöltek vissza tudják nyerni a közösség bizalmát. Én úgy gondolom, hogy a helyi közösség érdeke felette áll az országos politikai vitáknak. Be kell látnunk, hogy saját magunk és saját közösségünk ellen cselekszünk, amikor román pártra szavazunk. Ezt a kérdést teszem fel mindenkinek, akivel erről a témáról beszélek: úgy érzi, hogy egy román képviselő jobban odafigyel majd a magyar közösség igényeire? Ha a válasz nemleges, akkor egyértelmű, hogy túl kell lépni a pillanatnyi csalódottságon.
A generációváltásra mindenképp szükség van. Szeretném megmutatni, hogy lehet másképp is. Hogy vagyunk itt néhányan, akik komolyan gondoljuk a változást, a megújulást. Tisztelni kell azokat, akik hosszú évek során, munkájukkal és erőfeszítéseikkel támogatták a magyar közösséget, de azt is látni kell, hogy felnőtt egy generáció, amelyik valami újra vágyik. A kulcs az, hogy megtaláljuk az egyensúlyt a tapasztalat és a fiatalos lendület között.

Reális esélyek vannak arra, hogy Temes megyének újból legyen magyar parlamenti képviselője? Szeptemberben a Temes Megyei Önkormányzat és a Temesvári Városi Tanács magyar képviselet nélkül maradt. Sorsdöntő választásra számíthatunk?
December 6-a reális lehetőséget tartogat a bánsági magyarságnak a parlamenti képviselet visszaszerzésére négy év kiesés után. Ez egy óriási tét. Esélyünk van arra, hogy ebből a mostani helyzetből sikert kovácsoljunk magunknak, és visszaszerezzük képviseletünket, hiszen kiépített intézményrendszerünket védeni, támogatni kell. Volt már olyan periódus, hogy nem volt képviseletünk semmilyen szinten. És sokan emlékeznek rá, hogy milyen nehéz volt ilyen helyzetben bármit is elérni. Voltak olyan időszakok, amikor volt parlamenti képviseletünk és jelentős előrelépések történtek a közösség életében. A választás tétje egyértelmű.

– Mi a véleménye a magyar–magyar összefogásról, és mi ennek a hozama Temes megyében?
Nagy előrelépés ez a romániai magyar közképviselet terén. Fontos belátni, hogy vannak helyzetek, amikor versenyezhetünk egymással, és vannak helyzetek, amikor mindannyian ugyanabba az irányba kell elmozduljunk a közösségünk érdekében. Ilyenkor nincs helye a személyes sérelmeknek és a megosztásnak. A parlamenti választás egy ilyen pillanat. Az országos vezetők bölcsen döntöttek, és megszületett a magyar–magyar összefogás. Megyénkben ugyanezt kell megtennünk: össze kell fogjunk a közös cél érdekében, és a közös cél most a parlamenti mandátum megszerzése. Úgy gondolom, hogy a pénteki online közösségi találkozó egy jó kezdet az összefogáshoz, és mindenképp folytatnunk kell az ilyen jellegű egyeztetéseket, tanácskozásokat, mert a kommunikáció javítása nyilvánvaló elvárás mindenki részéről. Én nyitott vagyok, és nyitott is maradok az elkövetkezendőkben, hiszen felvállaltam, hogy együtt írjuk meg a választási programom. És természetesen, ha sikerül visszaszerezni a képviselői mandátumot, akkor mindezeket gyakorlatba kell majd ültetni, együtt megvalósítani a közös elképzeléseket.

Az interjút László Árpád készítette

Comandat de Uniunea Democrată Maghiară din România – Organizația Județeană Timiș
Realizat de Fundația Integratio – portal: www.temesvaros.ro
Cod unic: 13200002

Megosztás