Jelentés | Jelentéstulajdonítás – kiállítás a Szépművészeti Múzeumban

Forgách András Élő kötet nem marad című könyve 2021 tavaszán jelent meg román nyelven a Pandora M kiadónál, az Anansi sorozatban, Dosarele mamei mele címmel, Andrei Dósa fordításában. A kötet magyarországi megjelenését az író képzőművész testvérének, Forgács Péternek a kiállítása kísérte, amelyet Forgács Péter a családi hagyatékból állított össze.

Forgách András és testvére, Forgács Péter 2014 márciusában szembesült azzal, ami édesanyjuk életében 1975 és 1985 között, titkos találkákon és külföldre tett utazásokon lezajlott. A szembesülés megrázó dokumentuma Forgách András könyve, az Élő kötet nem marad és ennek megrázó lenyomata Forgács Péter tárlata. Forgách András regénye első ízben 2015-ben jelent meg, majd az újabb kiadásoknál a kötet új fejezetekkel gazdagodott, amelyek a megrázó családtörténetet újabb mozaikdarabkákkal egészítik ki.

Forgács Péter munkamódszere a privát archívum-feldolgozás, és ebben a kiállításban saját emlékeiből válogatott: feldolgozta azt az archívumot, amelyből kibontakozik egy családi történet, anyafigurával a középpontban. A kiállítás szerves része és hozzátartozója Forgách Andrásnak az anyjuk portréját megrajzoló regénye is. Forgács Péter totális installációja Forgách András könyvével kiegészülve egy tíz évet bemutató idővonal, amely a család privát archívumának újrarendezésével érzékelteti, hogy hogyan határozták meg a mindennapi életet a Kádár-korszakbeli hatalmi gyakorlatok.

2021. október 27-29. között Forgách András a temesvári nemzetközi irodalmi fesztivál (FILTM) meghívottja, ahol a könyv kapcsán több programon részt vesz.

A kiállítást 2021. október 15-én nyitották meg és október 31-ig látogatható.

Szervező: Liszt Intézet, Magyar Kulturális Központ, Bukarest

Esterházy Marcell, Forgács Péter és Gerhes Gábor JELENTÉS című kiállítása 2015. november 17. és 2016. március 13. között valósult meg a budapesti Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban (kurátor: Mucsi Emese), amelynek részeként került először bemutatásra Forgács Péter JELENTÉSTULAJDONÍTÁS című projektje.

További információk a Liszt Intézet honlapján valamint a kiállítás Facebook-eseményénél.

Megosztás