Így szerveznek ők, a temesvári nők – Az idei a 27. Bánsági Magyar Napok

1996 tavaszán kezdődött a történet, amikor is néhány, a közösségért tenni akaró nő, Szász Enikő vezetésével megalapította a Temesvári Magyar Nőszövetséget (TMNSZ). Az aktív közösség még abban az évben megszervezett egy eseménysort, amely a TÜKÖR – Szembenézés önmagunkkal a Honfoglalás 1100 éves évfordulója kapcsán címet viselte, és felmérése kívánt lenni mindannak, ami közművelődés címszó alatt létezik a Bánságban. Ez a kezdeményezés folytatódott a következő évtől Bánsági Magyar Napok (BMN) néven, amely mind a mai napig tart. A program első negyedszázadának sikertörténete összeforrott az ismert temesvári színész-rendező, kulturális menedzser személyével. Az idei, sorrendben a 27. BNM május 23-án kezdődik melynek lebonyolítását már a Nőszövetség új elnöksége végzi, Makkai Barbara Tündével az élen.

Csaknem harminc éve ugyanaz a cél

-Már az induláskor egyértelműek voltak a TMNSZ céljai – meséli az alapító, – olyan események szervezésére vállalkoztunk, melyek felébresztik, erősítik a bánsági szórványmagyarság önazonosság-tudatát, nemzeti önbecsülését, az együvé tartozás érzését, megismertetik a bánsági és összmagyar történelmi eseményeket, művelődési értékeket nemzeti közösségünk tagjaival, valamint a más nemzetiségűekkel. Hittünk abban, hogy ezzel kiszélesítjük a kulturális párbeszédet szórvány-magyar/tömb-magyarvonatkozásban, megteremtjük, megerősítjük a manapság három ország: Magyarország, Szerbia, Románia területén fekvő történelmi Bánságban létező magyar kulturális szereplők közti civil és intézményi kapcsolatrendszert. Tudatosan felvállaltuk a közösségépítés misszióját a kultúra, a közművelődés eszközeivel – fogalmazza meg a rendezvénysorozat legfontosabb küldetését az idén a nemzeti és kulturális étékek megőrzéséért végzett többévtizedes munkájáért a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett Szász Enikő.

A célkitűzésnek megfelelően a BMN programjában minden évben szerepelt népművészeti vagy kézműves, fotó- illetve képzőművészeti kiállítás (az utóbbi években fordulóként több is), klasszikus zenei, dzsessz és/vagy rock-koncert, író-olvasó találkozó, könyvbemutató, amelyeken több alkalommal a TMNSZ által kiadott könyveket is bemutattak. Volt hivatásos színházi előadás, természet- és környezetvédő, ismeretterjesztő és tudományos program, tehát sokminden, amivel a célokat láttatni, megvalósítani lehetett. – A programsorozat állandó szereplői a temesvári hivatásos színművészek, képzőművészek, magyar zenészek voltak, de az évek során egyre több neves magyarországi, vajdasági művész, történész, író, költő, helytörténész, pszichológus, zenész, zenekar, színház, bábszínház, táncegyüttes, kórus lett a BNM fellépője, vendége. Többször hazahívtunk nagyívű, esetleg nemzetközi karriert befutott fiatalokat és kevésbé fiatalokat (fotó- és zongoraművész, bélyegtervező képzőművész, építész, biztonságpolitikai szakértő, kutatóbiológus), hogy bizonyítsuk: érdemes anyanyelven tanulni, mert magyar oktatási intézményt választva is lehet sikeres életpályát befutni – folytatja az eseménysor jelentőségének ismertetését Szász Enikő. Az ő kezdeményezésére, és menedzselése folytán került sor három köztéri mellszobor felállítására is a BMN keretében: 2005-ben Székely László, Temesvár XX. század eleji első főépítésze, a város jelenlegi városképének megalkotója, 2014-ben Ormós Zsigmond, Temes megye hajdani főispánja, műgyűjtő, író, tudós, a Bánát Múzeum megalapítója kapott köztéri szobrot. 2015-ben pedig sikerült a Központi Parkban, a Személyiségek Sétányán mellszobrot állítani Károly Róbert magyar királynak abból az alkalomból, hogy hajdani uralkodónk 1315-ben Budáról Temesvárra helyezte át királyi rezidenciáját és 8 éven át innen irányította a magyar királyságot. Sajnos a koronavírus járvány a BMN folytonosságára is hatással volt. 2020-ban az egészségügyi korlátozások miatt nem lehetett megszervezni a programsorozatot. Tavaly vették fel újra a fonalat és az idén is folytatják, egy kisebb volumenű rendezvénnyel a temesvári nők.

Az idei program számokban: három hét 24 esemény, nagyon sok segítő kéz

A mostani eseménysor csaknem három hétig tart, de nem folyamatosan követik egymást a programok, ugyanis a szervezéskor figyelembe kellett venniük a magyar és román pünkösd, valamint a gyermeknap miatt összegyűlt munkaszüneti napokat. Az anyagi támogatás is hiányzott az újraindult rendezvény mögül: a nagy költségvetésű eseményeket, amelyek eredetileg szerepeltek a programban, nem tudták előkészteni. A járvány és a háború okozta recesszió miatt késtek, vagy meg sem jelentek a magyarországi pályázati kiírások, melyekre éveken keresztül számíthattak a szervezők. Nagyon reménykedtek abban is, hogy a Temesvár Európa Kulturális Főváros Projektközpont támogatja a pályázatukat, ez azonban nem történt meg, tehát a finanszírozás kérdésében csak az RMDSZ Temes megyei szervezetére, illetve a Communitas Alapítványra számíthattak. Szász Enikő azonban a nehézségek ellenére is színvonalas programsorozatot állított össze a május 23-a és június 12-e közötti időszakra.
-Az idei műsort, mint idáig minden évben, most is én állítottam össze, de a lebonyolítás már az új vezetőség feladata, Makkai Barbara Tünde, új TMNSZ elnökkel az élen. Nagyon lelkes, a magyar közösség iránt elkötelezett csapatot tudott Tünde maga mellé állítani, és remélem, hogy etnikumunk tagjai jelenlétükkel támogatják majd azoknak a nőknek az önzetlen igyekezetét, akik munkahely, család mellett áldozzák fel szabadidejüket, hogy minőségi kikapcsolódást, művelődési lehetőséget biztosítsanak az érdeklődőknek.

A Bánsági Magyar Napok a közösségépítést is szolgálja

Makkai Barbara Tünde úgy fogalmaz, megtiszteltetésnek tartja Szász Enikő bizalmát. Az elnöki tisztséget azért vállalta, mert hisz a szervezet mai napig változatlan célkitűzéseiben. Felelősség számára ez a megbízatás, amellyel a közösséget szeretné szolgálni. Hozzáteszi: hét tagú csapatuk olyan közösség, amelyben különbözőségeik ellenére egyenlőnek látják egymást. -Lehetünk erősek, öntudatosak, szenvedélyesek, fegyelmezettek és ugyanakkor racionálisak, kedvesek, együttérzők és szabadok egyaránt, mi nők, de a fontos az, hogy ötvözni tudjuk jó tulajdonságainkat, egymást elfogadjuk és folyamatosan tanuljunk is egymástól, mert így fejlődünk. Szeretnénk jókedvvel, lelkesedéssel működtetni a szervezetet – mondja arról, milyen alapokra helyezték a közös munkát. Kiderül az is, hogy nincsenek elkeseredve a pályázati kudarc miatt sem. Az új vezető meg van győződve, hogy a jövőben sikerrel is tudnak majd pályázni és újabb rendezvényeket szervezni, mert mindannyian fontosnak tartják a közösségépítést. A hét fős csapatot az elnök mellett a következő hölgyek alkotják: Kovács Pap Ibolya lelkésznő, Eszteró Emese szociális munkás, mentálhigiénés szupervizor, Gaurean Cristina képzőművész, az események népszerűsítését Horváth Katalin marketing szakemberként vállalta fel. A titkári feladatokat Leiti Katalin végzi, aki a Magyar Házban gyűjti össze az információkat és tartja egy kézben, a cenzoruk pedig Povián Krisztina, aki a Bokréta tánc- és citeracsoport szülői közösségének aktív tagja. Mindannyian szeretettel tevékenykednek a közösségükért hosszú évek óta. Az első nagy próbakő számukra természetesen az idei BMN levezénylése, de ebben szerencsére nem csak magukra számíthatnak, mert az egész temesvári magyar közösség összefogása áll a programok megszervezése és lebonyolítása mögött.
-Több helyszínen fognak zajlani és sokfélék lesznek az események, szeretnénk, ha a térségből is érkeznének érdeklődők. Csak néhányat emelnék ki, a teljesség igénye nélkül az események közül, ízelítő gyanánt, mert a programokat a közösségi médiában és a temesvaros.ro oldalon is népszerűsítjük – kezdi az idei a rendezvénysorozat ismertetését az elnök. -A gyerekek bábelőadásoknak örülhetnek majd itt, Temesváron, és Nagyszentmiklóson. Nem maradhat el a kiállítás, Szűcs Petra grafikáiból, és ezúttal is megrendezzük a Temesváron élő és tanuló képzőművészek bemutatkozását. Beszélgetéseken vehetnek részt az érdeklődők: a Temesvárról származó, Dr. Kovács Leventével, az Óbudai Egyetem rektorával fogunk szervezni egy találkozót, de lesz könyvbemutató is, például a Farkas Ráduly Melániáé. Magyar filmek vetítésével és borkóstolóval szintén készülünk. A nemzeti összetartozás napját is megünnepeljük, a Várbástya Egyesület szervezésében a Trüffel Qartett koncertjével, az Új Ezredév Református Központban. A végére tartogatjuk a csattanókat: a Hagyománykereső est szervezésében szerepet vállalt Tamási Emese, az Eszterlánc Kulturális Egyesület elnöke, és reméljük, hogy egy fergeteges néptáncgálával örvendeztethetjük meg majd a Bánság közösségét. A zárórendezvény a Temesvári Csiky Gergely Színház szervezésében a Budapesti Nemzeti Színház és a Kárpátaljai Magyar Drámai Színház közös produkciója lesz, akik Petőfi remekművét, a Helység Kalapácsa című komikus eposzt viszik színre, Vidnyánszky Attila rendezésében – sorolja a programokat Makkai Barbara Tünde. Hozzáteszi, sok egyesület és intézmény támogatta valamilyen formában az eseménysort: a Várbástya Egyesületnek, a Csiky Gergely Állami Színháznak, a Bánsági Közösségért Egyesületnek, a Bolyai János Szakkollégiumnak, a Bartók Béla Alapítványnak, a Bartók Béla Elméleti Líceumnak, a Gerhardinum Katolikus Líceumnak, az Eszterlánc Kulturális Egyesületnek, az Integratio Alapítványnak, Magyarország Tiszteletbeli Konzulátusának, és az Új Ezredév Református Egyházközségnek és a Temesvár Belvárosi Református gyülekezetnek egyaránt köszönettel tartoznak, azért, hogy ismét minőségi kulturális, művészeti, közéleti és tudományos programokban részesülhet a bánsági magyar közösség.

Az alapító, a csaknem három évtizedes múltra visszatekintő eseményt a folytatásban is segíteni fogja tapasztalataival és kapcsolatai révén. – A szervezet, de különösen a BMN rendezvénysorozat olyan nekem, mint a harmadik gyerekem. Felneveltem, most pedig el kell engednem. Minden anya aggódik, ha férjhez megy a lánya, megnősül a fia, hogy milyen lesz a további sorsa, de meggyőződésem, hogy az én „harmadik gyerekem” jó kezekbe került! – zárja gondolatait Szász Enikő.

Varga Márta

Megosztás