Az egykori Kormányszéki, ma Dikaszteriális palota 365 rejtélye

 

Az épület mai megnevezése a demokrácia korai időszakát idézi. Az athéni demokrácia idején dikasztérionnak hívták azt a „népi törvényszéket”, amelyik jogi ellenőrzést gyakorolt a népgyűlés (ekklészia) által elfogadott törvények felett. Mai megnevezéssel élve egyfajta alkotmánybírósági hatáskörrel rendelkezett, amely az elfogadott határozatok törvényességét ellenőrizte. Talán egy érdekes információ a temesváriak számára, hogy már Egyiptomban is létezett egy dikasztérion a Krisztus előtti 3. századtól, a görög származású Ptolemaida-dinasztia idején.

1727-ben egy kaszárnya állt ezen a helyen, a későbbi kamarai adminisztráció épülete. Lévén, hogy ez a földszintes épület az új, négyszögletes (rácsos), utcarendszer kialakítása előtt épült, utcafrontja némileg „elfordult” a várnegyed utcáinak hálózatához képest.

1754 és 1758 között az épülethez hozzáépítették a vár élelmezési raktárát is.

A Kormányszéki palota, ebben az alakjában, amelyben ma is látható, 1855 és 1860 között épült, azzal a céllal, hogy a Szerb Vajdaság és Temesi Bánság kormányzati szerveinek biztosítson székhelyet.

A palota – a firenzei Strozzi és Pitti palotákat másolva – egyike a legterjedelmesebb épületeknek, amelyet három utca között húzódó telken emeltek, lévén sokáig Temesvár legnagyobb épülete. A korai toszkán reneszánsz formanyelvének díszítőelemeit alkalmazó, historizáló eklektikus stílusban épült palota a korábbi épület helyére került.

Kifinomult szimbolikával élve a hajdani Kormányszéki palota három udvarral, 273 szobával, 34 konyhával, 20 kamrával, 34 cselédszobával, 65 pincével és 27 raktárral rendelkezett. Az egykori városvezetők azt állították, hogy annyi ablaka van, ahány napja van egy évnek.

Az épület különböző intézményeknek nyújtott székhelyet. Az 1880-ban bekövetkezett tűzvészig az épületben működött a cigarettagyár is. 1898-ban a többi intézmény mellett itt kapott helyet a posta- és távíró-hivatal is.

A temesvári Dikaszteriális palota ma több igazságügyi intézmény székhelye. Itt található a Temes Megyei Törvényszék, az Ítélőtábla és a Temesvári Városi Bíróság is, valamint az ezekhez tartozó ügyészségek.

A fotó a Bánsági Nemzeti Múzeum történelmi részlegének gyűjteményéből származik.

Forrás: Bánsági Nemzeti Múzeum