Fényeddel világítsd városod! – Temesvár Európa egyik kulturális fővárosa

Az ünnep veled kezdődik! -Temesváron is elstartol az Európa Kulturális Fővárosa program

A hétvégén megannyi látványos és tartalmas eseménnyel hivatalosan is megkezdődik a Temesvár 2023 Európa Kulturális Fővárosa program. A február 17. és 19. közötti nyitó hétvégét számtalan magyar vonatkozású rendezvény gazdagítja, de a következő egy évben elég markánsan képviselteti magát a temesvári magyar közösség jóvoltából a magyar kultúra. Takács Gyöngyit, a Temesvár Önkormányzata által létrehozott Projektközpont munkatársát kérdeztük az előkészületekről és az eseménysor várható pozitív hatásairól.

-A város önkormányzata a nyitórendezvényt a projektirodán keresztül szervezi. Az Opening+ pályázati kiírás által olyan programok megvalósítására nyílt lehetőség, amelyek kiemelik a város sokszínű kulturális életét és egymás értékeinek felfedezésére, az elmélyült, és tartalmas kikapcsolódásra éppúgy lehetőséget teremtenek, mint az oldott, felhőtlen szórakozásra. A magyar közösség több szervezete is pályázott és az elnyert támogatásnak köszönhetően számos programmal teszik emlékezetessé a nyitóeseményt. Mire készülhetnek azok, akik a hivatalos megnyitón a magyar vonatkozású élményre vágynak?

-Pénteken, szombaton és vasárnap sok magyar vonatkozású rendezvény várja a temesváriakat és az ideérkezőket. Délutánonként a Párhuzamos város interaktív előadásnak  lehet részese a közönség, amit a Csiky Gergely Állami Magyar Színházzal együtt szervez a Diogenész Egyesület. Ez az Új Ezredév Református Központban zajlik, a Gyárvárosban. Szintén a hivatalos program részeként vetítik le a Viktória moziban a Zanox-Kockázatok és mellékhatások című magyar filmet, amelynek főszereplője a székelyudvarhelyi születésű Bálint Előd. A megnyitó legnagyobb látványosságának a Magyar Színház és a Veszprémi Kabóca Színház koprodukciója ígérkezik 19-én, vasárnap, ami szabadtéri látványosság lesz: a Víz alatt! című non-verbális előadás, a Balaton vízi állatvilágát mutatja be, megvilágított óriásbábokkal. Ez az Opera tér és a Dóm tér közötti felvonulás bizonyára sokak számára jelent majd maradandó élményt. Ugyanezen a napon, csak egy órával korábban, 18 órától az Új Ezredév Központban a komolyzene kedvelőit várják, a szegedi Kosztándi vonósnégyes koncertjére. Szintén 18 órakor kezdődik a projektközpont szervezésében a nyitó hétvége leginkább várt magyar vonatkozású eseménye: Lajkó Félix és a Volosi koncertje a Bánsági Filharmóniában, amely egyben a nyitó hétvége záróakkordja is lesz.

 

A nyitóhétvégének ezen kívül is lesznek még magyar vonatkozású eseményei, gondoljunk csak a Magyar házban tartandó könyvbemutatóra, amely Szász Enikőről, a Temesvári Magyar Színház korábbi színművészéről, a helyi közélet meghatározó személyiségéről szól. Vagy a Magyar Színház vasárnap esti műsorára, a Váci Dunakanyar színház Liliomfi előadására. Mitől függ az, hogy egy esemény a hivatalos program része vagy sem?

-Amit mi hivatalos eseménynek tartunk azok, amelyek finanszírozást kaptak a várostól. Ám van olyan magyar egyesület, intézmény, aki saját forrást áldozva színesíti a nyitó hétvégét, magyar vendégekkel. Példaként említeném Hód Adrienn táncművészt, nemzetközileg ismert koreográfust, aki egy egyesületnek a meghívottjaként érkezik a városba és több táncműhelyt tart ezeken a napokon. Finanszírozás ide vagy oda, a Projektközpont és a Temesvár 2023 Egyesület abban támogat mindenkit, hogy úgy ünnepelje ezt a megnyitót és a fővárost, ahogy jónak tartja, ahogy a legkönnyebben és legszerencsésebben tud a közönségéhez szólni. Az év folyamán újra lesznek pályázati kiírások, hogy mindenki megmutathassa a maga értékeit. Természetesen a magyar szervezetek is indulhatnak ezen, de már most biztosra vehető, hogy a Temesvári Magyar Napok is gazdagabb, színesebb lehet idén. Az év folyamán nemzetközileg elismert, kiemelkedő magyar előadókkal is találkozhatunk, akik különböző rendezvények kapcsán jönnek Temesvárra. A kulturális főváros program egyik fő célja éppen az, hogy a most támogatást kapó egyesületek, maradjanak meg hosszútávon és azzal a tudással, tapasztalattal, amit birtokolnak, a program lezárta után is értékes eseményeket hozzanak majd ide.

-Nemcsak a közösségek, a város is láthatóan készül a megnyitóra. Melyek a legszembetűnőbb infrastrukturális változások, amelyek az EKF-nek köszönhetők?

-Igen, az utóbbi napokban nagyon sok központi épület homlokzatáról került le az építkezést takaró lepel. Többek között most hétvégén lesz kész a Dóm téri Szent György Római Katolikus templom, gyönyörűen fog tündökölni az egész eseménysor ideje alatt. Készül az EKF alkalmából az Opera téren egy különleges installáció, amely ha ideiglenesen is, de kiemelkedő látványosság lesz. A MAIO egy függőleges kert, amire fel is lehet majd menni és öt emelet magasságból megnézni a főteret, de eseményeket is lehet majd ide szervezni. A célja az, hogy az emberek érzékenyebbé váljanak a természet ciklikusságára. Most a növények kopár valóságát figyelhetik meg, de tavasszal a virágzásukat aztán pedig az őszülésüket.

A város impozáns épületei közül több a projektközpont használatába kerül a program idejére, ez elsősorban kiállítótereket érint. Ilyen a Mária Terézia bástya egyik része, amely különleges, időszakos tárlatoknak ad majd otthont. Hasonlóan az egykori villamos depóhoz, ami ma már a Multiplexcity kiállítás és kulturális központ – itt is lesz egy nagyon szép kiállítás, februárban. Van még egy ikonikus épület, a Székely László tervezte Majmok palotája, aminek a földszintje kiállítótér. Az önkormányzat felújította, és hosszútávon különböző eseményeknek biztosít helyet.

-EKF program egyik nem titkolt célja, hogy a kulturális turizmust támogassa, megsokszorozza azoknak a látogatóknak a számát, akik a városba érkeznek. Milyen érdeklődésre számít Temesvár? Vannak becslések, mekkora vonzereje lehet az eseményeknek? 

Temesvár eddig is a turisztikai térképen volt, de most az is célunk, hogy nagyító alá kerüljön és még több értékét tudja bemutatni. Már a megnyitóra is nagyon sokan érkeznek ide, meghívottak és érdeklődők egyaránt. Van egy nagy, nemzetközi egyesület, amely az összes egykori, jelenlegi és jövőbeni kulturális főváros programirodát összetartja. Ez az ernyőszervezet az ECOC Family (European Capitals of Culture (ECoC) Family ), amelynek képviselői jönnek a megnyitóra. Nagyon jó kapcsolat alakult ki a három jelenlegi főváros: Veszprém, Elefszína és Temesvár között, nemcsak részt veszünk egymás megnyitóin, de népszerűsítjük is egymás programjait. Veszprémből például egy hatvan fős delegációt várunk, élén a város alpolgármesterével. Magyarországról a kultúráért felelős helyettes államtitkár jön, illetve a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, és a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága is képviselteti magát. A testvérvárosokat is meghívtuk, Budapest Főváros Önkormányzatától is érkeznek vendégek. A közönség érdeklődése is számottevő, a 17-i előadásokra több mint tízezer ember várható, a lefoglalt szálláshelyek alapján úgy becsüljük, hogy a hétvégén száz- és ötszázezer között lehet a látogatók száma. Az események azonban egész évben zajlanak, és a feladatunk az, hogy mindezt folyamatosan népszerűsítsük a nemzetközi sajtóban is, pont ezért, hogy a külföldi vendégek kedvet kapjanak a városhoz, és gyakrabban vagy többször látogassanak ide. Minden szervező azon igyekszik, hogy az előadásának, vagy programjának nemzetközi legyen a mondanivalója, és több nyelven is elérhetővé tegye. Ilyen például a Brancusi kiállítás, amit a Nemzeti Múzeummal együttműködésben szervezünk. Ő valóban egy nemzetközileg elismert szobrászművész, életmű-kiállításán többnyelvű tárlatvezetés lesz. Ugyanígy készülünk a temesvári származású szürrealista festő, Victor Brauner kiállítására is. Temesvár egyetemi város, reméljük, a külföldi látogatókat vonzani fogják majd a programban megvalósuló nemzetközi konferenciák, ahol olyan Nobel-díjas tudósokat lehet majd meghallgatni, akikkel nehezen lehet másként találkozni. Újdonság, hogy sok előadás, program online is elérhető lesz, a live streaming technikai előkészítése már zajlik, amit a temesvar2023 oldalon lehet majd követni. Már a megnyitó is elérhető lesz innen: Timisoara 2023.eu

-Ön közreműködött a Nagyszeben Európa Kulturális Fővárosa programban is. Annak a tapasztalatnak a birtokában mi a véleménye: érezhető-e, hogy ez a temesvári program alkalmas a sikeres megvalósításra?  

-A program egyik szervezőjeként nagyon sok intézményi kapcsolatért vagyok felelős és azt látom, hogy az alkalmazottól a felsővezetőkig mindenki nagyon odateszi magát, hogy felkészüljön erre az eseményre. Már érezhetően erősödik az a lokálpatriotizmus, amely képes megmutatni, hogy mit jelent a temesvári vendégszeretet, amiért érdemes idejönni. Takarítják a várost, a homlokzatokról leveszik a régi kábeleket, és a maga módján mindenki hozzájárul a város szépítéséhez és a vendégváráshoz. Ez annak a jele, hogy a mentalitásban történt valami, és mindenki dolgozik a közös programért, a kulturális fővárosét. A nemzetközi sajtóban is pozitív a visszhang és úgy látom, hogy szeretettel jönnének ide, nemcsak a turisztikai értékért, hanem kulturális programok értékéért is. A város és a megyetanács turisztikai irodái is nagyon sokat tesznek azért, hogy tudni lehessen idén mi és hol történik Temesváron. Ez mindenképpen előrelépés.

Jó hallani ezeket a pozitív gondolatokat, most, amikor annyi negatív hír áraszt el bennünket…

-Van egy mottója a megnyitónak: az ünnep veled kezdődik, elsősorban. Most nagyon sok tragédia van körülöttünk egészen közel hozzánk. Mi is éreztük munka közben a földrengést az irodánkban és azon gondolkodtunk utána, hogy jó ég, mi, a szervező csapat most egy olyan eseményen dolgozunk, ami luxus ahhoz képest, ami más országokban történik. Én azonban a program szervezőivel együtt bízom abban és remélem, hogy a „Fényeddel világítsd városod!” jelmondattal meghirdetett eseménysor valóban hoz egy kis fényt a temesváriak és az idelátogatók életébe. A „szikrák városában”, ott, ahol Európában elsőként vezették be az izzólámpás, elektromos közvilágítást, és ahol 1989-ben kipattanhatott a kommunista diktatúra elleni forradalom mindent beragyogó szikrája, ismét tudunk valami világosságot mutatni.

 

Varga Márta

Fotók: Takács Gyöngyi, a rendezvények hivatalos plakátjai, illetve https://www.facebook.com/oartimis

 

Megosztás