Temesvár legjobb éttermei (a 4., 5. és 6. helyezett): Locanda del Corso, La Calul Alb, Grill to Chill

Temesvár legjobb éttermei (a 4., 5. és 6. helyezett): Locanda del Corso, La Calul Alb, Grill to Chill

Temesvár

A Locanda del Corso fél évtizede nyílt hangulatos, népszerű étterem Temesvár történelmi központjában, a hajdani Erzsébet utca és a Lenau utca sarkán (jelenlegi nevén Marasesti és Gheorghe Lazar). Derékmagasságig fekete lambéria, az egyik fal a plafonig nyers tégla, a másikon sötétszürke festés, a polcokon borok, néhány jól eltalált berámázott kép, fekete asztalok és székek. A világítótestek fahordókat idéznek. Megnyerő a beltér.

Klasszikus olasz konyhát visznek, ami az előételekből is kitetszik: vitellotonnato, burrata, tonhal valamint rákos cukkini-carpaccio, bruschetta. Tatárt rákból és tonhalból készítenek. Sokféle halat és tenger gyümölcseit kínálnak a főételek között, továbbá minőségi húsokat, s persze pasta-t, rizottót, valamint fatüzelésű kemencében sült pizzát. Az árak igen széles skálán mozognak, a húsok és halak között nem ritka a 100 lej körüli díjszabás, de pizzával, pasta-val 30 lejért is jóllakhatunk.

Legutóbbi látogatásunk alkalmával ettünk capreset bivaly-mozzarelából, kacsamellet édesburgonya-pürével, erdei gyümölcsmártással, pizzát a tenger gyümölcseivel gazdagítva és csokoládészuflét. A capreset nem vágták fel, hanem egy egész valódi bivaly-mozzarellát helyeztek rukkola-ágyra, erre került a friss bazsalikom s némi szárított szurokfű. Mellette volt a felszeletelt paradicsom, melyet ízletesebbnek és aromásabbnak találtunk, mint amit a piacon kapni lehet. Az asztalon levő olívaolaj sajnos egyszerűbb minőségű volt, így a fogás nem üthette a tökéletest, de nem járt messze tőle. A kacsamellet szépen sütötték meg, selymes volt mellette a püré, jól eltalált a mártás. Rendeltünk még hozzá egy adag serpenyős pirított vargányát, az is finom volt. A pizza tésztája valamivel vastagabb volt a klasszikusnál, de állagát megnyerőnek találtuk, roppant, ízre is finom volt. Akárcsak a feltétek – vénuszkagyló, fekete kagyló, rák, tintahal – frissek, élvezetesek. A csokoládészuflé valójában csokiláva volt, szépen megsütve, átlag feletti alapanyagból. Élményszerű, élvezetes desszert, jó ízű és jó állagú vaníliafagylalttal tálalva.

Del Corso1

Del Corso2

Del Corso3

A kiszolgálás udvarias, szolgálatkész, de mosolytalan és személytelen volt.

Korrekt 40 tételes borlapjuk van, elsősorban átlag feletti helyi borokból, van néhány olasz és francia nedű is.

 

A Fehér lóhoz címzett étterem (La Calul Alb) a legfrissebb hely az összes között, az utóbbi hónapokban nyitott, hol másutt, a Jenő herceg utcában, történetesen a következőkben bemutatandó étterem tőszomszédságában.

Az étlap első oldalán olvasható ars poeticájuk felettébb vonzó: szakmaiság, elhivatottság, a gasztronómia szeretete és a minőségi alapanyagok. Ez utóbbiakról a bemutatkozó sorok vége felé megtudjuk, hogy helyi kistermelőktől szerzik be őket, ami ismét csak jó pont. Igényes a szép, boltíves beltér kiképzése, itt is kihasználták a Monarchia-korabeli téglák szép színét, meghagyták a plafon nyerstéglaberakását. Nyáron igényes külső teraszt működtetnek. Komoly infrastruktúrájuk lehet, ha a grillezőjük, mint az étlapon is olvasható, Josper.

A konyhát nemzetközinek mondanám, előszeretettel nyúlnak nem mindennapi alapanyagokhoz, mint amilyen a csukaikra, marhapofa, gyöngytyúk, tonhal, kacsamell, vajhal, polip, mangalica vagy kacsamáj.

S akkor lássuk az ételeinket! A fürjtojásos ökörfarok-consommé ízben remek volt, de nem tiszta, hanem zavaros, mondjuk azt, hogy házias, a ravioliszerű pasta, magyarra fordítva „háromszögecskék” tölteléke lehetett volna izgalmasabb és több, a tészta nem volt eléggé megfőve, a csirke ízre remek volt, tálalásra viszont úgy viszonyult a Tripadvisor közössége számára az étteremvezetőség által rendelkezésre bocsátott fotóhoz, mint egy Mc Donald’s hamburger a maga reklámjához. A szarvasgombás krumplipüré lehetett volna selymesebb és vajasabb, de így sem volt rossz, értékeltük, hogy nem nyomták meg szarvasgomba aromával. A desszert viszont életem egyik maradandó élménye volt, szárazjégen felszolgált csokigömb, benne pazar vaníliás krémmel és gyümölcsökkel. Igazi költemény, nemcsak show, hanem valódi ízharmónia.

La Calul Alb1

La Calul Alb2

La Calul Alb3

A borlap átlag feletti, elsősorban a legjobb helyi pincészetekre támaszkodik, de van néhány jó minőségű import boruk is, összesen több, mint 70 tétel, melyek közül néhányat ki is mérnek másfél decire.

Jogos a kérdés, hogy a sok apró probléma mellett miként kerülhet ennyire előkelő helyre ez az étterem. Nos, egyrészt a kreativitás, másrészt a krédó és a minőségi alapanyagok, harmadrészt a kiemelkedő desszert miatt, s végül az is közrejátszott, hogy pár nappal később ott étkezett a családom több tagja, akik hasonló éttermi tapasztalatanyaggal rendelkeznek, és akkor ezek a hibák nem merültek fel, mindenki meg volt elégedve. Egy biztos, ha a konyha összeszedi magát, ez a hely akár az élre is törhet, a koncepció, a felszerelés, a megfelelő atmoszféra, a kiszolgáló személyzet és a cukrász megvan hozzá.

 

A Grill to Chill aprócska, hangulatos grill-étterem Temesvár gasztronómiai főutcájában. A boltíves falak, a Monarchia-korabeli épület nyers téglái, a hajópadló, a jól megválogatott, ötletes világítótestek és a dekorációs elemként ügyesen alkalmazott borosüvegek egyedi, megnyerő atmoszférát kölcsönöznek az étteremnek. Nyáron kellemes külső teraszt működtetnek.

A konyha a jó minőségű húsokra alapoz, melyeket sütés előtt bemutatnak a vendégnek, előre jelezve az adott darabok súlyát is a kalkuláció végett. Nem elhanyagolható a halas vonal sem, grilleznek tonhalat és polipot is. Ha nem használnának kényelmi termékeket (az egyik mártás egyértelműen késztermék volt) és több kreativitást csillantana meg a konyha a desszertek esetében, akár magasabb besorolást is kaphatnának. Így is a legjobb helyek egyike a vendéglátás tekintetében szépen fejlődő városban.

Első ízben steakeket ettünk s nagyon meg voltunk vele elégedve. Só- és borsdarálót, jó minőségű olívaolajat és balzsamecetet, továbbá négy só-különlegességet adnak kérésre az ételek mellé.

Második alkalommal kifejezetten a steakektől eltérő ételekre utaztunk. Rendeltünk Angus-tatárt, mely ritka jól eltalált, vibráló, izgalmas, áfonyával és málnával ízesített marhatatárvolt, jó minőségű pirítóson tálalva. Az egyik pincérlány elmondta, ez a séf névjegye. Tény, ami tény, életem egyik legjobb tatárja volt. A ragadós sertésoldalas ízletes, omlós volt, kellemes, nem eltúlzott füstaromával. Köret nélkül szolgálják fel, ezt érdekes módon nem jelezték előre. A fish and chipset tengeri sügérből készítik, morzsás panírban sütik meg, a két filét gerincig bevágva, de a halat egyben hagyva. Mellette újkrumplit kínálnak megfőzve, majd szabálytalan formára törve és megsütve, kellemes fűszerezéssel. Ízletes fogás volt ez, végre nem mirelit, hanem helyben készült, ötletes körettel. A sajttorta kissé kötelességszerű, élvezhető, korrekt, áfonyával bevont sütemény volt.

Grill to Chill1

Grill to Chill2

Grill to Chill3

A borlap igényes, mintegy 70 tételt tömörít külföldi és helyi borokból. Kb. tízet kimérnek decire is, magas áron, de ez a borlapból nem derül ki, a felszolgáló ad kérésre tájékoztatást.

A kiszolgálás kivételesen kedves és udvarias.

 

Összefoglalóan e három étteremről is megállapíthatjuk, hogy bárhol Európában megállnák a helyüket.

Dorozsmai Endre

A szöveg az Erdélyi Napló számára készült.

 

Forrás (és még több kép): https://dorozsmaiendre.blogspot.com/2018/12/temesvar-legjobb-ettermei-4-5es-6.html

Megosztás

Képgaléria

Értékelések

Átlag

0.0 / 5

5
0
4
0
3
0
2
0
1
0

Értékelés hozzáadása

Cím
Értékelés
Vélemény
Értékelés írásához regisztráció szükséges.
Amennyiben már regisztráltál, értékeléshez jelentkezz be

Kapcsolat

Elhelyezkedés