Misto: Igényes új olasz hely Temesvár belvárosában

Misto: Igényes új olasz hely Temesvár belvárosában

Strada Eugeniu de Savoya 11 Timișoara

endre

Ha az emberiségnek marad még annyi ideje, hogy korunkat kultúrtörténészek is értékeljék, előbb vagy utóbb valaki papírra fogja vetni: az ezredfordulós évek meghatározó értéke a hatékonyság volt. Az a hatékonyság, melynek jelentőségét aligha lehet túlbecsülni. És aminek vitathatatlan hiányossága, hogy sem a szép, sem az igaz, sem pedig a jó nem hatékony – ellentétben a csúnyával, az igaztalannal és a rosszal, amelyek ráadásul nyereséggel is kecsegtetnek a mindennapi életben” – írta Alkonyi László bő másfél évtizede, 2000-ben, a Borbarát őszi számának előszavában.

S mennyire igaza volt.

A hatékonyságmániás profitközpontúság az, aminek köszönhető a társadalmi problémák sora, a kereskedelmi televíziók lefele nivellásából eredő közbutulástól, a közerkölcs romlásán át az elszegényedésig.

Egy okkal több, hogy tiszteljük azokat, akik saját profitszempontjaikat háttérbe tolva értéket mutatnak fel. Középszerű alapanyagból középszerű ételeket adni dohányfüstös étteremben, a igénytelen átlagot kiszolgálni: ez az, ami leginkább profittal kecsegtet manapság. Minőségi alapanyagokat használni, amikor egy szűk kisebbség képes csak azt értékelni, s annak csak egy része hajlandó megfizetni is azt, a közönséget nevelve kíméletesen, kreatívan elkészíteni az ételeket nagyon is értékelendő dolog ma, amikor tömegek isszák a félédes vörös lőrét, netán még kólát is öntenek bele, eszik átsütve a bélszínt, tonhalat vagy lazacot, azt hiszik a roppanós zöldségről, hogy nyers, miközben túlfőve esznek szinte mindent.

Ilyen étterem Temesváron a mediterrán ízekre alapozó Misto a Savoyai Jenőről elnevezett utcában. Igényes, elegánsan lezser, hangulatos, otthonos a beltér, igényes az étlap, az alapanyagok és a konyha.

A hely megalapításától tilos a dohányzás, ami persze természetesnek tűnhet, de sajnos mifelénk messze nem az, hála Istennek, mire e méltatásnak beillő kritika megjelenik, ez már vélhetően nem lesz probléma – abban az esetben legalábbis, ha a jogalkalmazó szervek komolyan veszik a vendéglátóipari egységekre vonatkozó dohányzási tilalmat.

Elég rápillantani a hely facebook-oldalára ahhoz, hogy lássuk, itt nem törődnek az elmúlt fél évszázadban meggyökeresedett kulináris sémákkal, a képekről is átjön, hogy üde, friss, fantáziadús konyhát visznek és szépen tálalnak. Az olasz konyha klasszikusai dominálnak az étlapon, rizottók pasta-k – értékeltük, hogy a penne, spagetti, papardelle mellett van ravioli is, amit, ha helyben készítenek – aminek itt jó esélye van – akkor sokkal nagyobb kihívást jelent a konyha számára az előbbieknél. Emellett tartanak klasszikus pubos ételeket, hamburgert, tortilla-t, angus steakeket és népszerű nemzetközi salátákat.

Rendeltünk töklevest, ami a napi menühöz tartozott, spárgás lazacot, hamburgert zöldségchipsszel, sült krumplival, panna cottat valamint canollot, ezt a szicíliai izgalmas és Budapesten legalábbis egyre népszerűbb desszertet.

A leves korrekt volt, a lazacot kíméletesen készítették el, kis pörzs nem ártott volna, de így is messze átlag feletti volt, a spárgát nem főzték túl, a fogást összességében élvezetesnek találtuk.

A hamburger is kifejezetten jó választásnak bizonyult, a legjobbak közé tartozott, amit a tágan értelmezett Erdélyben ettem.

Dorozsmai Endre gasztronómiai beszámolója az alábbi linkre kattintva tovább olvasható:

http://dorozsmaiendre.blogspot.ro/2016/03/misto-igenyes-uj-olasz-hely-temesvar.html

Megosztás

Képgaléria

Értékelések

Átlag

0.0 / 5

5
0
4
0
3
0
2
0
1
0

Értékelés hozzáadása

Cím
Értékelés
Vélemény
Értékelés írásához regisztráció szükséges.
Amennyiben már regisztráltál, értékeléshez jelentkezz be

Kapcsolat

Telefon

Elhelyezkedés