Bányai Eliz – „Nagyon színes egyéniségeket ismerhettem meg a TMD-ben”

Ha a közösségi média felületeit böngésszük, szinte lehetetlen, hogy ne bukkanjunk rá a Temesvári Magyar Diákszervezet eseményeire, vagy akár a rendezvényeiken készült képekre. A temesvári magyar egyetemisták jól ismert szervezetének elnöke Bányai Eliz, aki szerint rendkívül fontos, hogy a magyar fiataloknak többször legyen alkalmuk találkozni, együtt szórakozni, vagy különböző tevékenységekben részt venni, amihez a TMD által szervezett programok is hozzájárulnak. A líceumi évek alatt sokszor mondták nekünk, akkori diákoknak, hogy a suli elvégzése után lépünk át az igazi életbe. És valóban, ez így is van, ezt az átlépést pedig többféleképpen is lehet értelmezni. Licistaként nap mint nap szinte kizárólag magyar társaságban élve talán fel sem fogtuk igazán, hogy mit jelent magyarnak lenni egy szórvány vidéken. Viszont az átlépés ezt is tartalmazza, hogy hogyan tudunk magyarnak megmaradni itthon, Temesváron. „Számomra fontos volt az, hogy a nagy román közösségben mégis van egy kis csoport, amihez tartozhatok” – osztja meg ehhez kapcsolódó gondolatait Eliz. Így a TMD-nek igazán fontos szerep jut: a temesvári magyar fiatalok összetartása.

46492705_293162114867216_1695094682582777856_n

Mit tudnál megosztani a TMD múltjáról? Mikor alakult meg a szervezet és kik hozták létre?

A Temesvári Magyar Diákszervezet hosszú múlttal rendelkezik a temesvári magyar életben, ugyanis jelenleg 28 éves. 1990-ben azok a temesvári magyar egyetemisták alapították, akik vették a bátorságot, hogy összehozzanak maguknak egy szervezetet.

Hogyan lettél TMD tag, illetve minek hatására döntöttél úgy, hogy csatlakozni szeretnél a szervezethez?

Ez egy elég érdekes történe46482179_665733197156285_9186038179663183872_nt. Elsőéves koromban elkezdtem járogatni TMD gyűlésekre, persze elmentem gólyatáborba is, ami nagyon jó élmény volt, utána pedig nem tudtam eldönteni, hogy szeretnék-e aktív TMD tag lenni, vagy sem, és ezt úgy az idő váltotta ki igazából. A társaság aki ott volt nagyon sokat számított nekem, mert nagyon befogadó csapat volt. Számomra fontos volt az, hogy a nagy román közösségben mégis van egy kis csoport, amihez tartozhatok.

Hogyan épül fel a szervezet? Mi az elnök feladatköre, és ha vannak alelnökök, ők mivel foglalkoznak?

A TMD-ben hivatalosan egy elnök, egy gazdasági alelnök és egy ügyvezető alelnök van. A gazdasági alelnök foglalkozik minden pénzüggyel, a banki átutalásoktól kezdve a számlák kifizetéséig, vagy a különböző rendezvényekből bejövő pénzek kezeléséig. Az ügyvezető alelnök a papírmunkával, pályázatírással vagy pályázatok elszámolásával foglalkozik. Ezek a hivatalos feladatkörök, viszont a TMD-ben általában megosztjuk a feladatokat, ezért úgy az elnökség tagjai, mint a többiek is besegítenek minden feladatba. Ennek ellenére úgy gondolom, hogy kell legyen egy ember, aki felel ezekért a dolgokért, és pont erre vannak ezek a vezetőségi pozíciók.

Mi motivált abban, hogy az elnöki posztra jelentkezz, miért éppen erre esett a választásod?46476994_257741978433464_4519704178477498368_n

A szervezet képviselete mellett az elnök feladatkörébe tartozik a menedzsmenti rész is. Amikor elnöknek jelentkeztem, volt egy elképzelésem arról, hogy a szervezet menedzsmenti szempontból hogyan tudna jobban működni, hogy sikeres rendezvényeink legyenek, és mindig csak előre haladjunk.

Személyes tapasztalataid alapján szerinted miben lettél gazdagabb azáltal, hogy a TMD aktív tagja vagy?

A TMD mindig is egy olyan hely volt nekem, ahol barátokat találtam, ahol nagyon jól éreztem magam, úgy a tagokkal, mint a rendezvényeken is, és személyesen el tudom mondani, hogy rengeteget tanultam nem csak a tagság alatt, de most elnökként is. Számomra a TMD az a hely, ahol bárkitől segítséget tudok kérni, ha szükségem van rá, akár szakmai, akár személyes szempontból. Mivel nagyon vegyes társaság vagyunk egyetemek szempontjából, és személyek szempontjából is, úgy érzem, nagyon színes egyéniségeket ismerhettem meg a TMD-ben.46501926_2144845035833607_123642754013069312_n

Harmadéves egyetemistaként nem nehéz összeegyeztetni a tanuláshoz tartozó teendőket a TMD-hez tartozó feladatkörrel?

Az az igazság, hogy engem is meglepett, hogy milyen felépítés működik az egyetemen, ugye a harmadév főleg az államvizsgára van szentelve. Első félévben ezt még annyira nem érzem, de már elkezdtem ezeken a részleteken is dolgozni. Annyira nem megeröltető, hogyha be tudom osztani az időm. Az egésznek igazából az a lényege, hogy mindig úgy osszam be az időt, hogy jusson elég az egyetemre és a TMD-re is, ne késsek el a dolgokkal, és amennyire csak lehet, napra pontosan végezzem el úgy az egyetemhez tartozó feladatokat, mint a szervezethez tartozókat, és a saját határidőimet betartsam; valójában ez a nehezebb része.

46468091_337024323757080_5278986763560288256_nMi a legpozitívabb élményed, amit a TMD tevékenységei által szereztél? Ki tudnál emelni egyet?

Egy nagyon pozitív élményem volt az idén tavasszal, amikor hosszú évek után először szerveztük meg a TMD-karavánt. Én „kicsi” TMD-tagként azt mondtam, hogy elvállalom ennek a koordinálását, és abszolút nem bántam meg, mert annak ellenére, hogy nagyon sok munkával és stresszel járt, ez ébresztett rá arra, hogy továbbra is szeretnék ilyen típusú dolgokkal foglalkozni. Lehet hogy éppen az, hogy a karavánt szervezés szempontjából végigvittem, motivált abban, hogy az elnökséget válasszam.46507846_1622485608051016_1003325160872214528_n

Volt-e valaha kevésbé pozitív élményed? Akár olyan, hogy nehézségekbe ütköztél, vagy egy rendezvény nem volt a legsikeresebb? Ha igen, mi az, amit tanultál ezekből?

Nem hiszem, hogy tudok egy konkrét példát mondani erre. A karavánon belül (mivel az egy olyan rendezvénysorozat volt, ami hat alrendezvényből állt) volt, amelyik jobban sikerült, volt, amelyik rosszabbul, vagy nehezebben ment. Azóta is minden rendezvényünkben vannak hibák is és nagyon jó dolgok is, de a lényeg, hogy mindenből úgy tudsz tanulni, ha bevallod magadnak, hogy hibáztál, és a következőkben pedig törekszel arra, hogy ez ne forduljon elő még egyszer. Az a jó, hogy a TMD-n belül meg lehet próbálni dolgokat, és akkora súlya nincs annak, ha hibázol, sőt, csak tovább növeled a rendezvények minőségét.

46482553_511261802709986_8189464685905444864_nMilyen jellegű rendezvényeket szokott szervezni a TMD? Inkább a szórakozáson vagy a közösségépítésen van a hangsúly?

A TMD-nek vannak kisebb és nagyobb rendezvényei. Általában a kisebb rendezvények a szórakozásra és a közösségépítésre is koncentrálnak. A nagyobb rendezvényeink közé sorolnám feltétlenül a Műszaki Tudományos Diákköri Konferenciát, ami egy olyan színvonalas rendezvénye a szervezetnek, ami konkrétan a tudományos fejlődést hangsúlyozza. Az összes buli, kocsmakvíz, kocsmatúra és hasonló rendezvények között mégis csak ott van a mi TDK-nk, amit minden évben megszervezünk, hogy a temesvári értelmiségi életet is támogassuk. A közösségépítést és a szórakozást nem is lehet igazából elválasztani a TMD-n belül, mert a magyar közösséget Temesváron a szórakoztató rendezvények által hozzuk össze. És ez jó, mert egy bulin vagy egy kocsmatúrán olyan emberek találkoznak, akiknek talán máskor nincs idejük, vagy nincs lehetőségük rá, és nagyon jó az, hogy olyan emberek is megismerkedjenek egymással, akik eddig nem találkoztak még.

Mik a tervek a jövőre nézve? Vannak olyan új rendezvények, amiket be szeretnétek vezetni, vagy inkább a hagyományos rendezvényekre összpontosítotok?

Elsősorban szeretnénk megtartani a hagyományos rendezvényeinket, és azokat minél jobbá tenni, hogy minél több magyar egyetemistát elérjünk velük. Tervben van a következő év tavaszára egy csapatépítő hétvége, ami abból a szempontból lenne jó a szervezetnek, hogy ezen a hétvégén meg tudnánk beszélni a következő évre szóló stratégiákat. Másrészt olyan kiértékelő beszélgetéseket tudnánk tartani, amik segítenének abban, hogy emeljük a rendezvényeink színvonalát. Ezen kívül a hagyományos rendezvényeinkkel is elég sok fel46501992_2197874200486166_7377743964637495296_nadatunk van, mivel idén tavasszal a karaván mellett, a huszadik ünnepi TDK-t szervezzük majd meg. Ez egy háromnapos rendezvény lesz, egy nappal hosszabb, mint ahogy általában lenni szokott, és valószínűleg sokkal több ember lesz jelen.

Mik a visszajelzések az egyetemisták részéről, akár gólyákra, akár a többiekre gondolunk? El szoktak járni gyűlésekre vagy rendezvényekre?

Általánosan azt tudom elmondani, hogy ez függ a gólya-generációtól, de azt vettem észre, hogy az utóbbi két évben a gólyatábornak nagy sikere volt, elég sok résztvevő jött el az előző évekhez képest. Idén húsz gólyával mentünk el gólyatáborba, amióta eltelt két hét, tehát két gyűlés, és többen akik ott voltak ezen a programon eljöttek a gyűlésekre is, aminek mi nagyon örülünk. Azok, akik nem jöttek el gyűlésekre vagy úgy érzik, hogy nem szeretnének a szervezőcsapatba állni, eljönnek a rendezvényeinkre, aminek szintén örülünk. Az egyetemista közösség nagyon vegyes, mert van olyan eseményünk ami nagyobb közönséget tud elérni, talán azért, mert kimondottan a szórakozásról szól, mint például egy buli, más rendezvényeinkre pedig kevesebben jönnek el, de végül is majdnem minden magyar egyetemista eljár egy-egy TMD rendezvényre, legyen az egy buli, vagy legyen az egy kvíz, így meg tudjuk valamennyire mozgatni őket.

Bîtoancă Diana

Megosztás