A nagy magyar filmrendező, Jancsó Miklós előtt tiszteleg az idei Ceau, Cinema! temesvári filmfesztivál

Jancsó Miklós világhírű magyar filmrendező előtt tiszteleg a kilencedik alkalommal megrendezésre kerülő Ceau, Cinema! fesztivál július 14–17. között Temesváron, mely alkalomból a rendező három alkotását is vetíteni fogják. A program a Liszt Intézet – a bukaresti Magyar Kulturális Központ támogatásával valósul meg.
A filmfesztivál sajtóközleménye.

A fesztivál ideje alatt Jancsó Miklós három legismertebb játékfilmjét tekinthetik meg a nézők a Magyar Filmarchívum restaurált változatában. A Fényes szelek (1969), a Még kér a nép (1972) és a Szerelmem, Elektra (1974) „politikai filmes balettek” néven váltak ismertté, afféle informális trilógiát alkotva.

„2021-ben volt 100 éve annak, hogy megszületett Jancsó Miklós, az egyik legjelentősebb és leglenyűgözőbb magyar filmrendező. A járványügyi korlátozások miatt akkor nem tudtunk tisztelegni előtte, ezért az idén amolyan visszatekintést is tartunk. A politikai filmművészete miatt is méltán elismert Jancsó Miklós természetes választásnak tűnt számunkra egy olyan fesztiválévad programjában, amely lendületet kíván adni a minket körülvevő válságok átgondolásához. Meggyőződésünk, hogy a három film egyedi formájának köszönhetően egyedülálló moziélményben lesz része a mozilátogatóknak. Örülünk, hogy a Magyar Kulturális Központ támogat minket ebben a kezdeményezésben, amely reményeink szerint egy tartós együttműködés kezdete” – mondják a Ceau, Cinema! fesztivál szervezői.

„Jancsó Miklós a világmozi egyik legjelentősebb megújítója, a magyar filmtörténet kiemelkedő alakja. Az 1960-as években készült filmjei az úgynevezett „magyar iskola” reprezentatív darabjai. Jancsó Miklós 1979-ben Cannes-ban életműdíjat kapott, 1990-ben a Velencei Filmfesztiválon, majd 1994-ben a Magyar Játékfilmszemlén is díjazták életművét. Jancsó születésének századik évfordulója alkalmából a Magyar Nemzeti Filmintézet Hommage á Jancsó Miklós címmel videó-összeállítást készített, amely a legreprezentatívabb alkotásainak tartott hét filmje leghíresebb jeleneteit fogja össze. Ebből a hét filmből most hármat vetítenek a Ceau, Cinema! keretében” – mondja Kósa András László, a Liszt Intézet igazgatója.

Jancsó Miklós (1921–2014) egy nagyon személyes film-nyelv képviselője. Előszeretettel alkalmaz szokatlanul hosszú snitteket, és állandó témája a történelem és a hatalom viszonyának vizsgálata az egykor meggyőződéses, de időközben minden ideológiában csalódott kommunista ember szemszögéből. A magyar rendező hatszor vett részt a Cannes-i Filmfesztiválon, háromszor pedig a Velencei Filmfesztiválon.

Fényes szelek (1969)

A Fényes szelek (1969) Jancsó Miklós első színes filmje. A film története 1947-ben játszódik, amikor a Kommunista Párt éppen átvette a hatalmat Magyarországon. A film alapszituációja egy vitát követ, amely a kommunista hallgatók egy csoportja és a katolikus szeminárium diákjainak egy másik csoportja közötti harcban élesedik ki.

Az 1890-es években, a magyar síkságon játszódó Még kér a nép (1972) egy keményen elfojtott parasztfelkelésre fókuszál. A filmért Jancsó Miklós megkapta a legjobb rendezés díját a Cannes-i Filmfesztiválon.

Még kér a nép (1972)

A cannes-i versenyprogramba is beválogatott Szerelmem, Elektra (1974) főszereplője Elektra, aki néhány évvel apja, Agamemnon király halála után még mindig gyűlöli a férfit, akivel összeesküdött az anyja, hogy apját megölje.

Szerelmem, Elektra (1974)

A kilencedik kiadás hivatalos megnyitójáig a Ceau, Cinema! szervezői folytatják a „bemelegítő vetítések” sorozatát. Három-négy különleges vetítésre kerül sor júniusban és július elején – a fesztivál idei előzetesének részeként, amelynek célja a temesvári Erzsébetváros negyedben található nemrég felújított Victoria mozi újjáélesztése, és a helyi filmes közösség aktivizálása.

További információk a fesztivál honlapján, a www.ceaucinema.ro, valamint a Facebook, Instagram és TikTok oldalain találhatók.

A Ceau, Cinema! az európai filmnek szentelt fesztivál, amelyet a Kulturális Filmszövetség és a Marele Ecran Szövetség szervez.

A rendezvénysorozatot Temesvár önkormányzata finanszírozza, a Projektközponton keresztül.

Főtámogató: Groupama Asigurări

Szponzorok: Theo Nissim Conceptual Lab, HELLA, Porsche Temesvár, Tazz

Főbb kulturális partnerek: Temesvári Német Kulturális Központ, Bukaresti Lengyel Intézet, Bukaresti Osztrák Kulturális Fórum, Liszt Intézet – Bukaresti Magyar Kulturális Központ, Temesvári Francia Intézet, Bukaresti Cseh Központ

Partnerek: Cinema Victoria, InLight Center, Cartea Călătoare Alapítvány, Ceva de Spus Egyesület, Traianus Polgár Egyesület, Ibis Timisoara City Center, Faber, Bánsági Nemzeti Múzeum, Animest, Temesvári Német Konzulátus, Cinemazero Kulturális Egyesület, Timişoara la cutie, Művészetek Háza – Temes Megyei Kulturális Igazgatóság, Claudia Roşu, Balamuc – játszó-tér és egyebek, Auăleu, iaBilet, Hostel Cornel

Médiapartnerek: Kiss FM, All about Romanian Cinema (AaRC), Metropolis Újság.

Megosztás