Február 8-ig Temesváron is vetítik Antal Nimród, A VISZKIS című filmjét

Temesváron is vetítik Antal Nimród, A VISZKIS című filmjét magyar hanggal, román felirattal a Sági úti bevásárlóközpont mozijaiban (Shopping City Timişoara).  Hétköznapokon a filmet 14.00, 16.50, 19.20 és 21.50-től lehet megtekinteni.

Friss hír, hogy a Viszkis című filmet a premierek hétvégéjén, január 26-án,  Romániában közel 9000 néző tekintette meg és február 1-ig csaknem 15.000-en látták. Romániában a Vándormozi és a Taylor Projects olyan településeken is bemutatta az alkotást, ahol nincsen filmszínház. Január 26-án a bukaresti premieren és sajtóvetítésen a szakmai közönség megtapsolta a filmet.

A film hivatalos előzetese: https://youtu.be/C5d3tLtdVv8

A film cselekményének alapját a bankrabló Ambrus Attila igaz története képezi. Ambrus Attila Csíkszeredában született, hányatott gyermekkora volt, majd Magyarországra költözött, ahol 27 bankot és postahivatalt rabolt ki – hat év alatt több, mint félmillió dollárra tett szert. A bajuszt viselő, bőrdzsekis, kapucnis, Ray ban szemüveges rabló Viszkis becenevét a whisky illatáról kapta – minden rablása előtt ivott egyet, azért is, hogy elmúljon a lámpaláza.

A 15 éven aluliaknak nem ajánlott filmes alkotást január 26-tól a Taylor Projects forgalmazza a Cinema City bukaresti és romániai filmszínházaiban. Ambrus Attila több vetítésen is jelen lesz és közönségtalálkozókon vesz részt.

 

A Cineuropa című kiadvány szerzői szerint A viszkis című alkotás ,,egy magával ragadó, pergő ritmusú, elegáns stílben forgatott rendőr-/akciófilm, amely részletes korrajzot tár elénk, karizmatikus főhőssel rendelkezik és egy enyhén szatirikus perspektívából mutatja be a poszt-kommunista Magyarország átmeneti időszakát.”

 

Ambrus Attila szerepében a most debütáló Szalay Bencét láthatjuk, párja, Kata szerepében Moga Piroska (akit a Sopsits Árpád által rendezett Strangled című filmből ismerhetünk) lép fel, az ügyben nyomozó detektív szerepében pedig Schneider Zoltánt láthatja viszont a hazai publikum, aki őt az Aranymedve-díjas Testről és lélekről című, tavalyi produkcióban ismerhette meg.

 

A magyar származású, Los Angeles-ben született rendező, Antal Nimród 2003-ban a Kontroll című filmjével tett szert világhírre, ezt a produkciót több, hollywoodi alkotás követte – közöttük a Predators is. A viszkis 14 év óta az első magyar film, amelyet ő rendez, a produkciót bemutatták a varsói és a chicagói nemzetközi filmfesztiválon is.

 

Életrajz

Ambrus Attila az 1980-as években Erdélyben nőtt fel, majd egy tehervonat alvázán utazva, illegálisan szökött át Magyarországra, ahol a budapesti hokicsapat kapusa lett. Megpróbált munkavállalási engedélyt kapni és ez ügyben egy korrupt hivatalnokot is felkeresett, aki megmozgatott néhány szálat, de végül mégis bankrablásra adta a fejét – igaz, kínosan ügyelt arra, hogy vérontásra ne kerüljön sor. A Gentleman Bandit-et, avagy úriember rablót Magyarországon gyakran nevezték helyi Robin Hood-nak és hasonlították Rózsa Sándorhoz, Romániában pedig olyan híres útonállókhoz, hajdúkhoz, mint Iancu Jianu, Baba Novac vagy Andrii Popa. Hírneve akkor lépte át az országhatárokat, amikor megszökött a börtönből. Egy egész ország szurkolt neki: végre valaki, aki gúnyt űzött a hatóságokból.

 

Box Office

A filmet 2017. november 23-án mutatták be Magyarországon, ahol hatalmas sikert aratott, az első hétvégén több, mint 65.000 nézőt vonzott és ezzel megelőzte Az igazság ligája című amerikai blockbustert. 2018 januárjáig hozzávetőleg 300.000 néző látta a 4 millió dollárnyi költségvetésű filmet Magyarországon.

 

Ambrus Attila nyilatkozata

Ambrus Attila, aki ma szabad ember és kisvállalkozó, a következőképpen nyilatkozott:

,,A múlt század kilencvenes éveiben nagyon könnyű helyzetben voltam, mert Magyarországon semmi sem működött. A biztonsági kamerák és riasztók porosak voltak és üzemképtelenek. Minden kétségen kívül én is hozzájárultam a rendőrségi, banki és börtönbeli biztonsági rendszerek tökéletesítéséhez. Ugyancsak kétségkívül ahhoz a tényhez is hozzájárultam, hogy Magyarország ma sokkal nagyobb falat az esetleges bűnözői szándékokat ápoló emberek számára.”

 

 

 

 

Megosztás