TMN – Történelmi és kulturális fesztivál a Hunyadi várkastélyban

2023. szeptember 24., vasárnap

00:00

Venue

Hunyadi várkastély

Szórvány Alapítvány


Organizer

⚔️Temesvár Európa Védőbástyája
Történelmi és kulturális fesztivál
Újraélt régmúlt-Elő történelem
Szervező: Szórvány Alapítvány
Partner: Losonczy István Hagyományőrző és Sport Egyesület
📍Helyszín: Hunyadi várkastély parkja
Ez a történelmi fesztivál, Temesvár, a Temesköz és az Alsó Részek, azon történelmi időszakát szeretné megidézni, amely közel 150 évet ölel fel: Luxemburgi Zsigmond Német Római császár uralkodásának időszakával kezdődik, majd a Hunyadiak dicsőséges évtizedei követik és végül Losonczy István hősies helytállásával végződik.
Temesvár, a Temesköz és az Alsó Részek ebben az időszakban a keleti és a nyugati kultúra ütköző zónája volt.
A fesztivál célja nem csak a múltidézés, megemlékezés ezen történelmi személyiségekről akik tevékenységükkel, egész életük feláldozásával, sokat tettek Temesvár, Temesköz, az Alsó Részek és egész Európa megvédéséért, hanem a résztvevő hagyományőrző csapatok, kézművesek, régi zene együttesek, zászlóforgatók, reneszánsz és középkori táncosok, újra élik ezeket a korszakokat, történéseket, ezáltal élővé válnak a régmúlt történései.
Az élő történelem – vagy találkozhatunk az élő múzeum kifejezéssel is – olyan előadói műfaj, ami maximális történelmi hitelességre törekedve idézi fel a múltat.
Az előadók valódi (valaha élt vagy tipizált) történelmi karaktereket jelenítenek meg valós történelmi helyszíneken. Ezek a történelmi karakterek egy-egy történelmi témát, korszakot vagy eseményt elevenítenek fel. Az élmény teljessé tételéhez rövid, dramatizált jeleneteket vagy improvizációt használnak.
Ez által nemcsak múltidézés hanem az élő történelem élményével találkozik a közönség – interaktív módon a csapatok a táborok életébe bevonják a nézőket, megtapasztalhatják a korabeli íj, szablya, kard, kelevéz, csatakereszt használatát, kézbe vehetik az akkori fegyvereket, vérteket, sisakokat.
Az oszmán táborokban igazi török kávét kóstolhatnak, megismerhetik a kor oszmán, illetve a keresztény hadak tábori életének mindennapjait: az étel készítést, a fegyverek karbantartását, a társasjátékokat, a régi táncokat és zenét, a harci gyakorlatokat, viseleteket és fegyvereket, korabeli heraldikát, vívás technikát.
A gyereket is rengeteg program várja: zoknicsata, vitézi próba, kézműves foglakozások, íjazás, szablyázás, középkori táncház. 🏹
A programok egy része az esti órákban lesz bemutatva fáklyákkal, színpadi világítással, tűzzsonglőr produkciókkal, pirotechnikai effektusokkal.
A történelmi fesztivál közelebb hozza a közönség számára a régmúlt történéseit, sok programban a közönség is részt vehet, így jobban megismerhetik Temesvár és a régió gazdag történelmi múltját, jeles személyiségeit.
SZEPTEMBER 24, Vasárnap
Vasárnap, 10:00- 13:00
Interaktív foglalkoztató, Íjászat, szablyavívás, kelevéz, csatakereszt használata
Hunyadi várkastély parkja
Vasárnap, 10:00- 15:00
Kézművesek interaktív foglalkoztatója
Kötélfonás, kovácsműhely, gyógyfűzés, bútorfestés, nemezelés, bogozás, fafaragás
Élet a lápvidéken , Somlai Tibor élőadása a pákásztanyán
Hunyadi várkastély parkja
Vasárnap, 10:00- 10:20
Cím: Hunyadiak Örökében XV. századi vívástechnikai bemutató:
A csapat a XV. századból kódex források alapján fennmaradt mozdulatsorokat mutat be. A technikai elemek kitérnek a hosszúkard a pajzskard és a tőr technikákra is.
Az előadás interaktív és a közönség bevonásával történik.
Hunyadi várkastély parkja, a Hunyadiak Örökében tábora
Vasárnap , 10:20- 10:40
Arany Griff Rend , XV. hadi bemutató a Hunyadiak korából, gyakorlatozó harcosok (kardtechnikák, szálfegyveres technikák gyakorlása).
Hunyadi várkastély parkja, Arany Griff Rend tábora
Vasárnap, 11:00 – 11:30
Lovagi torna, párviadalok
Bemutatják: Szent Longinus Rend, Zenta
Hunyadiak Örökében, Szentes
Börzsönyi nehézgyalogság, Szob
Arany Griff Rend Székelyudvarhely
Hunyadi várkastély parkja, Küzdőtér
Vasárnap , 12:30- 13:00
XV. Század hadi bemutató, csatajelenet a Hunyadiak korából.
Kinizsi Pál és csapata, rajtaüt Malkocs-oglu Báli bég oszmán táborán
Bemutatják: Szent Longinus Rend, Zenta
Hunyadiak Örökében, Szentes
Börzsönyi nehézgyalogság, Szob
Arany Griff Rend Székelyudvarhely
Hunyadi várkastély parkja, Gölbasi vitézei tábora
Vasárnap, 14:00–14:45
Történelmi színjáték: Temesvár Anno 1552.
Az előadás méltó megemlékezés Temesvár 1552-es ostromáról, amikor Losonczy István és a vár védői június 25. és július 27. között hősiesen helytálltak az ostromló oszmán seregekkel szemben, több véres rohamot visszavertek, és a július 27-ei kivonuláskor életüket adták hitükért és hazájukért.
Előadják: Tata Várának Seymenjei, Egri Félhold Hagyományőrei, Temesvári Elayet, Egri Vitézlő Oskola, Thury vár vitézei, Nádasdy Bandérium, Sólyom Hagyományőrző Egyesület Óbecse, Vörös Oroszlán Lovagrend, Gölbasi Vitézei, Magyar Turán Délvidék, Északi szabad hajdúk, Losonczy István HSE, Múltunk és jövőnk, Szigeti Oroszlánok, Kapuvári hajdúk, Szent Longinus Rend, Hunyadiak Örökében, Börzsönyi nehézgyalogság, Arany Griff Rend, Pavane, Peregrinii.
Hunyadi várkastély parkja
Vasárnap, 15:00
A rendezvény zárása, seregszemle.
Hunyadi várkastély parkja, palánkvár előtt
Megosztás