TMN – Történelmi és kulturális fesztivál a Hunyadi várkastélyban

2023. szeptember 22., péntek

00:00

Venue

Hunyadi várkastély

Szórvány Alapítvány


Organizer

⚔️Temesvár Európa Védőbástyája
Történelmi és kulturális fesztivál
Újraélt régmúlt-Elő történelem
Szervező: Szórvány Alapítvány
Partner: Losonczy István Hagyományőrző és Sport Egyesület
📍Helyszín: Hunyadi várkastély parkja
Ez a történelmi fesztivál, Temesvár, a Temesköz és az Alsó Részek, azon történelmi időszakát szeretné megidézni, amely közel 150 évet ölel fel: Luxemburgi Zsigmond Német Római császár uralkodásának időszakával kezdődik, majd a Hunyadiak dicsőséges évtizedei követik és végül Losonczy István hősies helytállásával végződik.
Temesvár, a Temesköz és az Alsó Részek ebben az időszakban a keleti és a nyugati kultúra ütköző zónája volt.
A fesztivál célja nem csak a múltidézés, megemlékezés ezen történelmi személyiségekről akik tevékenységükkel, egész életük feláldozásával, sokat tettek Temesvár, Temesköz, az Alsó Részek és egész Európa megvédéséért, hanem a résztvevő hagyományőrző csapatok, kézművesek, régi zene együttesek, zászlóforgatók, reneszánsz és középkori táncosok, újra élik ezeket a korszakokat, történéseket, ezáltal élővé válnak a régmúlt történései.
Az élő történelem – vagy találkozhatunk az élő múzeum kifejezéssel is – olyan előadói műfaj, ami maximális történelmi hitelességre törekedve idézi fel a múltat.
Az előadók valódi (valaha élt vagy tipizált) történelmi karaktereket jelenítenek meg valós történelmi helyszíneken. Ezek a történelmi karakterek egy-egy történelmi témát, korszakot vagy eseményt elevenítenek fel. Az élmény teljessé tételéhez rövid, dramatizált jeleneteket vagy improvizációt használnak.
Ez által nemcsak múltidézés hanem az élő történelem élményével találkozik a közönség – interaktív módon a csapatok a táborok életébe bevonják a nézőket, megtapasztalhatják a korabeli íj, szablya, kard, kelevéz, csatakereszt használatát, kézbe vehetik az akkori fegyvereket, vérteket, sisakokat.
Az oszmán táborokban igazi török kávét kóstolhatnak, megismerhetik a kor oszmán, illetve a keresztény hadak tábori életének mindennapjait: az étel készítést, a fegyverek karbantartását, a társasjátékokat, a régi táncokat és zenét, a harci gyakorlatokat, viseleteket és fegyvereket, korabeli heraldikát, vívás technikát.
A gyereket is rengeteg program várja: zoknicsata, vitézi próba, kézműves foglakozások, íjazás, szablyázás, középkori táncház. 🏹
A programok egy része az esti órákban lesz bemutatva fáklyákkal, színpadi világítással, tűzzsonglőr produkciókkal, pirotechnikai effektusokkal.
A történelmi fesztivál közelebb hozza a közönség számára a régmúlt történéseit, sok programban a közönség is részt vehet, így jobban megismerhetik Temesvár és a régió gazdag történelmi múltját, jeles személyiségeit.
Teljes program
SZEPTEMBER 22, Péntek
Péntek, 12:00- 19:00
Középkori és törökkori táborok , tábori konyha felállítása
Hunyadi várkastély parkja
Péntek, 15:52
1552 nyílvessző Losonczy István és az elesett temesvári várvédők emlékére
Hunyadi várkastély parkja
Temesvár 1552-es ostroma alkalmával Losonczy István és a vár védői június 25. és július 27. között hősiesen helytálltak az ostromló oszmán seregekkel szemben, és a július 27-ei kivonuláskor életüket adták hitükért és hazájukért.
Ennek emlékére hagyományőrző íjászok összesen 1552 nyílvesszőt lőnek ki a 15 méterre felállított célokra.
Péntek, 20:30- 21:30
Egy este Ozorai Pipo udvarában.
Zsonglőrök, zászló forgatók, lovagi párviadalok, lovagi lakoma, reneszánsz táncok, tűz zsonglőrök idézik meg a korabeli reneszánsz udvarok, paloták hangulatát.
Hunyadi várkastély parkja, Palánk vár előtt
Péntek, 21:45- 22:15
Cím: Renaissance Consort, Kecskemét HU régizene koncert
Hunyadi várkastély parkja, Szinpad
Péntek, 22:30 – 23:00
Peregrinii Temesvár, RO régizene koncert
Hunyadi várkastély parkja, Szinpad
A Temesvár Európa védőbástyája, Újraélt régmúlt-Elő Történelem történelmi fesztivál, a Temesvár Európa Kulturális Fővárosa Nemzeti program része, a Temes Megyei Kulturális és Művészeti Központ, Light Fest+ támogatási program anyagi támogatásával valósul meg.
Megosztás