TMN – MCC programok

2023. szeptember 23., szombat

10:30 – 18:00

Venue

Temesvári Projektközpont


Bécsi u. (str. Vasile Alecsandri) 1.

Bartók Béla Elméleti Líceum


Organizer

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) a Bartók Béla Elméleti Líceummal és a Bolyai János Szakkollégiummal együttműködve szórakoztató programokkal várja a gyerekeket és fiatalokat, valamint izgalmas előadásokkal a felnőtteket a Temesvári Magyar Napokon, Európa kulturális fővárosában.
🔴 Csillagászat és űrfizika interaktív foglalkozás
Mivel foglalkoznak az űrkutatók? Van élet a Földön túl? Mik az űrtechnológia legújabb eredményei? Milyen forgatókönyvei lehetnek az emberiségnek? Elképzelhető az élet egy másik bolygón? A következők lesznek terítéken: sci-fi és a valóság összehasonlítása, a Star Wars-univerzum tudományos alapjai, szimulációs játékok, gondolatébresztő feladatok, fizikai kísérletek Fockter Zoltán csillagásszal.
A foglalkozás három különböző időpontban fog lezajlani, 25 fős csoportokban. A tevékenység helyeinek száma korlátozott, jelentkezni a regisztrációs link alapján lehetséges 10:30-tól vagy 11:30-tól 8-14 éveseknek, 12:30-tól pedig középiskolásoknak.
❗Jelentkezzen, és válasszon időpontot ITT:
https://feliratkozas.mcc.ro/temesvari-magyar-napok…
📍Helyszín: Projektközpont – belső udvar
—————————————————————————
🔴 Válj a saját életed mesehősévé!
A mese nemcsak a népmesét és a kortárs mesét jelenti, hanem a saját mesénket, élettörténetünket is: ahogy a világban vagyunk, ahogy meghúzzuk a saját határainkat, ahogyan döntünk, vagy nem döntünk, amilyen nevelési helyzeteket választunk, ahogy a világhoz viszonyulunk – ez mind a saját történetünk. Ezeket a dolgokat gesztusokkal, attitűdökkel is folyamatosan elmondjuk magunkról, a gyerek pedig észleli, és levonja belőlük a megfelelő következtetéseket. Hogyan válhatunk a saját életmesénk hősévé? – erről fog szólni ez az előadás dr. Kádár Annamária pszichológus, tréner, egyetemi oktatóval.
📍Időpont és helyszín: 11:30–13:00, Színház nagyterme
—————————————————————————
🔴 A sikeres előadás 10 titka
Hogyan jussunk el az ötlettől a prezentációig? Mitől lesz figyelemfelkeltő egy előadás? Hogyan oldható a lámpaláz? Mitől válhatunk hatásos előadóvá? Retorikai mesterfogások középiskolásoknak, gyakorlati feladatokon keresztül Constantinovits Milánnal, az MCC szakmai főigazgató-helyettesével.
📍Időpont és helyszín: 13:30–15:00, Projektközpont – belső udvar
—————————————————————————
🔴 Klímafrász: Kell-e szoronganunk az éghajlatváltozás miatt?
Mekkora veszélyt jelent a klímaváltozás a következő generációra nézve? Vannak-e megoldásaink, vagy eleve eldöntött a sorsunk? Milyen szerepe van a médiának az éghajlatváltozással kapcsolatos társadalmi kép kialakulásában? Miért válik a klímaszorongás egyre gyakoribbá a nyugati társadalmakban? Ezekről a kérdésekre fog választ keresni Hal Melinda klinikai szakpszichológus, az MCC Tanuláskutató Intézetének munkatársa és Litkei Máté, az MCC Klímapolitikai Intézetének igazgatója.
Moderátor: Tóth Kinga, a Bartók Béla Elméleti Líceum oktatója
📍Időpont és helyszín: 15:00–16:30, Projektközpont – előadóterem
—————————————————————————
🔴 Legyőzi-e Platónt a mesterséges intelligencia?
Az előadás röviden áttekinti a főbb amerikai, kínai és európai AI-termékeket, melyek a Chat GPT után kerültek piacra. Dr. Setényi János, az MCC Tanuláskutató Intézetének igazgatója kitér az AI fejlődésének két külön irányára: a termékekbe beépített intelligencia és az általános értelem kérdésére. Végül elemzi, hogy mit hozhat az oktatásban az AI új hulláma.
📍Időpont és helyszín: 16:30–18:00, Projektközpont – előadóterem
Megosztás