Magyar filmek gulyása – Semmelweis

2024. július 7., vasárnap

17:30

Venue

Victoria mozi


Ciprian Porumbescu u. 2.

Koltai Lajos SEMMELWEIS című filmje ismét a Victoria (Győzelem) moziban

Magyar életrajzi film, 127 perc, 2023.

Az anyák megmentőjéről készült alkotás Semmelweis Ignác életének azon időszakát mutatja be, melyben 28 évesen, fiatal magyar orvosként egy bécsi kórházban rájön, hogy mi okozza a halálos gyermekágyi lázat és az hogyan előzhető meg.
Koltai Lajos látványos és fordulatos produkcióban állít emléket az orvostörténelem kiválóságának, aki majd fél évszázaddal a kórokozók felfedezése előtt felismerésével és cselekedetével az anyák megmentője lett…
“Semmelweis Ignác meglátta a láthatatlant, véghezvitte a lehetetlent. Vecsei H. Miklós főszereplésével ma legendaként emlékezhetünk rá: bátor és tántoríthatatlan, egyszerre tudásvággyal és igazságvággyal teli emberként. Akit nem véletlenül emlegetnek az anyák megmentőjeként. A saját korában viszont mindezt egészen másképp látták.
A többi magyar orvos, akivel együtt dolgozott a bécsi szülészeti klinikán, őrültnek hitte: hiszen nem érdekelték a császárváros örömei, csak a munkájának élt.
Az osztrák orvosok elviselhetetlenül erőszakosnak tartották. Kizárólag egy cél lebegett a szeme előtt, a rábízott anyák egészsége; és a szent ügy érdekében áthágott minden akadályt, megszegett minden szabályt.
Főnöke, a klinika vezetője (Gálffi László) számára pedig ő volt az élő, kellemetlen lelkiismeret. Mert ha Semmelweis doktor elmélete igaz, és a szülészorvosok terjesztik a kórt, amelybe annyi szülő nő belehalt, akkor ők mind gyilkosok…
Dolgozott mellette ugyanakkor egy szülésznő (Nagy Katica), aki meglátta benne azt, akit senki más: a szerelemre és megnyugvásra vágyó férfit.
Az Oscar-díjra jelölt, legendás rendező-operatőr, Koltai Lajos magyarországi színészek legjobbjaival készítette el a nagy klasszikus filmek méltó utódját, egy különleges ember történetének magával ragadó, látványos és érzelemgazdag krónikáját.” (Nemzeti Filmintézet)

A film előzetese: https://youtu.be/CaTLEpZC07A
https://cinemavictoria-tm.ro/filme/semmelweis/…

Főszereplők: Vecsei H. Miklós, Nagy Katica, Gálffi László, Kovács Tamás, Elek Ferenc, Kovács Lajos, Györgyi Anna, Znamenák István, Hajduk Károly, Szűcs Nelli, Simon Kornél, Mészáros Blanka, Kizlinger Lilla

Alkotók:
Rendező: Koltai Lajos
Forgatókönyv: Maruszki Balázs
Operatőr: Nagy András
Vágó: Kovács Zoltán
Zene: Pacsay Attila
Látványtervező: Pater Sparrow
Jelmez: Szakács Györgyi
Producer: Dr. Lajos Tamás, Joe Vida
Stúdió: Szupermodern Filmstúdió

Romániai terjesztő: A VÁNDORMOZI.

Megosztás