Mi újság az univerzumban? – Bolygók a Naprendszerben

2024. április 2., kedd

18:00

Venue

Bolyai János Szakkollégium


General Ion Dragalina 9, Timisoara

Bolyai János Szakkollégium


Organizer

Az előadássorozat a csillagászati kutatás új horizontjaiba és kulisszatitkaiba nyújt bepillantást. A sorozat célja a legújabb felfedezések bemutatása a nagyközönség számára is érthető és szórakoztató formában. Az utazás során kalauzunk Kiss László Széchenyi-díjas csillagász, az Élő csillagászat című online műsorfolyam házigazdája. Az esemény személyes beszélgetésre kínál lehetőséget a csillagásszal a tudományterület jelenéről és jövőjéről.

Prof. Dr. Kiss László Széchenyi-díjas csillagász, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója és a Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet kutatóprofesszora. 2019 óta az MTA rendes tagja, 2020 óta az ELTE címzetes egyetemi tanára. Szűkebb szakterülete a csillagok és kis égitestek asztrofizikája. 2009-ben, hét év ausztráliai kutatómunka után kiemelkedően sikeres csoportot alapított a Lendület Program támogatásával. Kutatásai középpontjában az extraszoláris bolygórendszerek szerkezete és fejlődése áll, az elméleti munkák mellett a Kepler-űrtávcső adataira alapozva. 2012 és 2019 között a Cheops-űrtávcső tudományos programjának előkészítésén dolgozott, 2020-tól pedig az immáron Föld körüli pályára került teleszkóp adatai alapján folytatja kutatásait. Eredményeit rangos nemzetközi folyóiratokban publikálta.

Az esemény a Bolyai János Szakkollégiummal partnerségben valósul meg.
Az előadás ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Tisztelettel kérjük, részvételi szándékát az alábbi űrlap kitöltésével jelezze:
👉 https://feliratkozas.mcc.ro/temesvar-mi-ujsag-az…

Megosztás