1978 – Temesvár színházi, földrajzi és érzelmi feltárása új megközelítésből

2023. december 8., péntek

15:00

Venue

UPT Hidrotechnikai Kar


Calea Ghirodei 32

Csiky Gergely Állami Magyar Színház


Organizer

1978 – ez a címe a Csiky Gergely Állami Magyar Színház legújabb előadásának, amelyet a neves szlovéniai alkotó, Tomi Janežič rendezett, és amelynek premierjét december 7-én, csütörtökön 18 órától, a Temesvári Műegyetem egykori Hidrotechnika Karának épületében láthatja a közönség.

A szakma által elismert Tomi Janežič több rendezését láthatták már a helyi és meghívott nézők a színház által szervezett TESZT – Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozón (A sirály, Ivan Iljics halála, No Title Yet); örömünkre szolgál, hogy első romániai rendezését, az 1978 című produkciót is színházunkkal együttműködve valósította meg.

A hetvenes évek Romániáját idéző előadás a színészek és a rendező személyes történeteire épülő, generációkon átívelő dokumentum-fikció. A kommunista Románia egyik „blokklakásának” történeteit helyi és globális jellegű események szövik át, összekapcsolva Temesvárt és a szlovéniai Nova Goricát. A látszólag egymástól távol eső települések múltjában sok a kapcsolódási pont: egykor mindkettő az Osztrák-Magyar Monarchia részét képezte, az első világháború idején pedig magyar katonák ezrei harcoltak és haltak meg az isonzói fronton, az olasz-szlovén határ mellett fekvő Nova Gorica, a rendező szülővárosa közelében. A földrajzi terek egybeolvadnak a gyermekkori emlékek, a családi történetek, a kommunizmus idejével egybeeső kamaszkor és a felnőtté válás helyszíneivel.

A szereposztásban részt vesz: Balázs Attila, Borbély B. Emília, Császár Mónika, Czüvek Loránd, Jancsó Előd, Kiss Attila, Lajter Márkó Ernesztó, Mátyás Zsolt Imre, Simó Emese, Szöllősi Eszter, Vajda Boróka. Díszlettervező: Branko Hojnik (Szlovénia), iar costumele de Marina Sremac (Szerbia).

Az előadásnak az UPT Hidrotechnikai Kar Ghirodei u. 32. szám alatti épülete ad otthont; a régóta kihasználatlanul álló, hatalmas potenciált rejtő helyiséget – a Csiky Gergely Állami Magyar Színház jelentős erőfeszítéseinek köszönhetően – újra használatba veheti a közösség.

A KultCard – 70 éve együtt színházi bérlet tartalmazza az 1978 premierjére szóló meghívót (valamint a 2023/2024-es évad valamennyi premierjének megtekintését, továbbá kedvezményt biztosít a korábbi évadok előadásaira, és 70 RON-ért vásárolható meg a jegypénztárunkban).

Megosztás