Töltődik…

Online kulturális szemle

Share

sz0522

Virtuális séta a szabadkai Kortárs Galériában

Temesvári ösztöndíjasként már a karácsonyi és újévi időszak között tervezgettem, hogy ellátogatok Szabadkára, ahol legutóbb még egyetemista koromban jártam, egy nyelvjárásgyűjtő kiránduláson. Az utazási korlátozások életben maradásáig ez a terv ideiglenesen lekerült a napirendemről, viszont kárpótlásként annyi más helyhez hasonlóan már Szabadkáról is elérhetők online kulturális tartalmak. Ahogy a vajdasági Magyar Szó újságírója, Lukács Melinda is felhívja rá a figyelmet, „a szabadkai Kortárs Galéria tegnap új weboldalt tett aktívvá, amelyet a https://sgsu.org.rs/hu/ címre kattintva lehet elérni.” Lukács Melinda írása Blaskó Árpád, a szabadkai Kortárs Galéria igazgatójával folytatódik:

„Az érdeklődők virtuális sétát tehetnek a galéria fönti terében és megtekinthetik a Művésznők című kiállításunkat, amely a gyűjteményükben őrzött női alkotók munkáit mutatja be. Virtuális tárlatvezetést is létrehozunk, pontosabb a művek ismertetését, miközben több termet, a palota egykori szobáit is bebarangolhatjuk, a nagyszobától a gyerekszobáig. A weboldalunkon fel van tüntetve, hogy épp melyik helyiségben tartózkodunk, és virtuálisan abba léphetünk be, amelyikbe szeretnénk. Az új weboldalunkon történő tárlatvezetés kapcsolódik a Facebook-oldalunkhoz is, mivel ott külön-külön bővebben, érdekes információk kíséretében mutatjuk be az alkotásokat és az alkotóikat.”

Én már ki is próbáltam, megéri!

Cinego online videotéka — az első magyar művészfilmes streaming szolgáltató

A Filmhu magyar moziportál 2020. május 16-i bejegyzéséből megtudhatjuk, hogy a közelmúltban új magyar szolgáltató lépett a streamingoldalak piacára, hiánypótló szolgáltatást kínálva. Az alábbiakban a Filmhu cikkjét idézzük:

„Négy hazai art film forgalmazó összefogásával elindult a Cinego​ online videotéka. A hiánypótló szolgáltatás a művészmozik válogatott kínálatát hozza el a nappalikba. Az utóbbi évek nemzetközi fesztiválsikereit és jelentős magyar alkotásait előfizetéssel streamelni, valamint külön-külön kölcsönözni és megvásárolni is lehet.

A Cinego hatalmas űrt tölt be a legális online filmnéző oldalak piacán: mivel elsősorban az art mozik közönségét szólítja meg, így filmválasztéka nagymértékben eltér más szolgáltatásokétól. Jelenleg a Cirko-Film, Cinenuovo, Magyarhangya és Mozinet filmjei szerepelnek a platformon, de a jövőben más forgalmazók kínálatából is szemezgethetnek az ínyencek. A közel 180 film között már induláskor látható az idei Oscar- és Arany Pálma-díjas dél-koreai Élősködők, a mozikban hatalmas sikerrel futott Toni Erdmann, a Murakami Haruki novellája alapján készült Gyújtogatók, és Elia Suleiman közvetlenül a mozik bezárása előtt bemutatott szatírája, A Mennyországnak kell lennie.

A kínálatba bekerült számos dokumentum- és természetfilm (mint a Lumière!, 1989 – Határon, Arcélek, útszélek, Apáim története, A Föld sója, 20.000 nap a Földön, Évszakok stb.), valamint egészestés animációs alkotás (többek között a Ruben Brandt, a gyűjtő, A messzi Észak, A vörös teknős) is. Természetesen magyar filmek sem hiányozhatnak: az Oscar-díjas Saul fia, a Velencében elismert Napszállta, az Arany Medve-díjas Testről és lélekről, a Cottbusban kitüntetett Déva mellett már az induláskor olyan friss filmek láthatók, mint a FOMO – Megosztod, és uralkodsz, illetve a Valan – Az angyalok völgye.

Az eltérő nézői szokásokhoz különböző díjszabást kínálnak. A kölcsönzés opcióval egy adott filmet lehet 30 napig korlátlan mennyiségben megnézni a böngészőből (általában 650 Ft-ért). A filmeket egyenként meg is lehet vásárolni és letölteni MP4 formátumban (a legtöbb esetben 1300 Ft-ért). A havi vagy éves előfizetési konstrukció a legnépszerűbb streaming szolgáltatókhoz hasonlóan biztosít elérést majdnem a teljes katalógushoz. (Az előfizetés nem foglalja magában az összes megvásárolható filmet, de egyre bővül majd az így elérhető filmek listája is.) A teljes kínálatba folyamatosan fognak érkezni az újdonságok. A Cinego-t itt lehet elérni.”

 

Juhász Gergely
Petőfi-ösztöndíjas