Töltődik…

Online kulturális szemle

Share

sz0515A képen: Szabó Annamária Petőfi-ösztöndíjas és az 1749 Online Világirodalmi Magazin 

#MeseMeseMátka és Szoba-mesék

A #MeseMeseMátka mesefelolvasó csoport a karantén első heteiben alakult a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasainak összefogásaként. A „Minden napra egy mese” gondolat szellemében örvendeztetik meg közösségeiket egy szabadon választott mesével. Az egész Kárpát-medencét virtuálisan bejárva hol Felvidékről, hol Erdélyből, Moldvából, hol Kárpátaljáról, Magyarországról, hol a Vajdaságból érkezik a mese lebilincselő történetével, ízes szavaival. Kezdeményezésük lényege a folytonosság, valamint a meseolvasására való buzdítás ezekben a „bezárt” napokban, kiemelten gondolva itt a diákokra.

Az első #MeseMeseMátka mese április 8-án hangzott el és a vasárnapok kivételével megszakítatlanul minden nap érkezik egy mese a gyermekek és szüleik nagy örömére. A csoportnak jelenleg 20 aktív Petőfi-ösztöndíjas a tagja.

Mivel az ösztöndíjasok saját közösségüknek is olvasnak fel rendszeresen, így a meséket mindenki a saját YouTube csatornáján osztja meg, de a #MeseMeseMátka, a #Petofiprogram és a #PSP hashtaggel mégis összekötődnek, amire rákeresve vissza lehet találni a meséket a Facebookon.

Az ösztöndíjasok tematikus heteket is tartanak. A múlt héten például a mesék egy adott régióból érkeztek. Így hallhattunk már mesét Moldvából, a hajdani Ung vármegyéből, Déva környékéről az ottani bukovinai székely közösségtől, valamint a barcasági hétfalusi magyaroktól is. Külön öröm, hogy diákokat is sikerült már bevonni a felolvasó sorozatba. Így érkezett már mese Petrozsényból, Pusztináról és Bukarestből is.

A szombati napokon pedig a Szoba-mesék csoport szerepjátszós meséit élvezhetjük. A Szoba-mesék csoportban az ösztöndíjasok különböző helyszínekről bejelentkezve játsszák el a saját szerepüket és az egyes felvételekből komoly vágási munkálatok után születik meg a kész mese.

A jövő héten ismét a különböző régiók állnak a középpontban. Hallhatunk majd a Vajdaságból, a Maros környékéről és Gyimesből is mesét. A felolvasó sorozat május utolsó hetében egy mesemaratonnal zárul, amikor is Benedek Elek: Vége jó, minden jó!, több fejezetből álló mesetörténetét dolgozzák fel az ösztöndíjasok. Az egyes napokon a megszokott 5-10 perces mesék helyett közel egy órányi résztörténetek érkeznek majd, amelyek felolvasásában az ösztöndíjasokon túl a Bukaresti Ady Endre Elméleti Líceum diákjai is részt vesznek.

A MeseMeseMátka és a Szoba-mesék csoport tagjai:

Balázs Lilla, Balogh Ágnes, Bársony Kata, Bence Norbert, Bíró László, Bucz Júlia, Czine Attila, Csikós Tibor, Fózer Dóra, Gresa Dávid, Halász Hargita, Jeszenszky Melinda, Kovács János, Martin Vivien, Nagy Emese, Nagy Karina, Pap Boglárka, Simon Andrea, Szabó Annamária, Techet Gábor, Tímár Karina, Tóth Noémi, Túros Dorottya, Szekeres-Ugron Villő, Varga Orsolya, Vörös Árpád.

Bucz Júlia, nagyszebeni Petőfi-ösztöndíjas beszámolója

1749 – A Petőfi Irodalmi Múzeum új online magazinja

A Stuttgarti Magyar Intézet 2020. május 15-i Facebook-bejegyzésében az alábbiakat olvashatjuk:

„Az “1749” a Petőfi Irodalmi Múzeum új online magazinja, mely a német irodalom egyik legnagyobb klasszikusa, Johann Wolfgang von Goethe születési évére utal. Ő használta először a világirodalom kifejezést.
Az 1749 online világirodalmi portált azzal a szándékkal alapították 2020-ban, hogy friss, hiánypótló és inspiratív világirodalmi tartalmakkal lássa el a magyar olvasót az ógörög epigrammáktól az orosz rapig, az antikvitástól napjainkig, Londontól az Antarktiszig.

https://1749.hu/

A magazin szerkesztői a következőképpen határozzák meg a frissen indult lap profilját:

„1749-ben született Világirodalom –

A világirodalom?

Az meg mi?

Ha van olyan, egész biztos valami nagyon heterogén dolognak kell lennie: legyen benne csípős szecsuáni meg ricottás ravioli, street food meg gourmet-csemege, leljék benne örömüket a nagyevők és az elmélyült aszkéták is. Legyen benne ógörög epigramma, chilei esszé, kínai vers. Bolgár interjú, afrikai tanulmány, vietnami kritika. Legyen komoly. Ne legyen komoly. Legyen mai. Legyen tegnapi és ezer évvel ezelőtti. Legyen mindenkori. És legfőképp: mindenkié, akinek a köldöknézés kevés.

1750 korszakhatár: a barokk zene korszakának vége. 1749 az utolsó teljes év, az utolsó év, amit végigélt Johann Sebastian Bach. És amikor meghalt, napra pontosan tizenegy hónapos volt Goethe.

Indulunk.

Kövessetek.

Az 1749 szerkesztősége”

A különböző rovatokban (intro, vers, próza, dráma, esszé, kritika stb.) már most számos izgalmas és minőségi tartalom érhető el, ezért csak bátorítani tudunk mindenkit, hogy tallózzon az 1749 írásai közül.

Juhász Gergely
Petőfi-ösztöndíjas