Bolyai 200 – Művészet és tudomány

2023. november 5., vasárnap

00:00

Venue

Új Ezredév Református Központ

Bartók Béla Alapítvány


Organizer

A Bartók Béla Alapítvány  (Temesvár), a MTA Kolozsvári Akadémiai Bizottsága (KAB) – Bánsági Munkabizottság, az Erdélyi Múzeum-Egyesület (EME) a Szimmetria Alapítvány (SF), és az Óbudai Egyetem (ÓE) háromnapos eseménnyel emlékezik a november 3 és 5 között minden idők egyik legeredetibb gondolkodású matematikusára.

Bolyai János 1802. december 15-én született Kolozsváron, ám Temesvárnak is van oka méltó módon ünnepelni őt.

„ … olyan felséges dolgokat hoztam ki, hogy magam elámultam, s örökös kár volna
elveszni; ha meglátja Édes Apám, megismeri; most többet nem szóllhatok, csak annyit: hogy
semmiből egy újj más világot teremtettem;

200 éve, 1823. november 3-án írta, mindössze huszonegy évesen Bolyai János e sorokat apjának, Bolyai Farkasnak Temesvárról, amelyben új geometriai eredményeiről számolt be. Nyugodtan tekinthetjük ezt a napot a nemeuklidészi geometria születésnapjának!

Az esemény célja az interdiszciplináris gondolkodás szükségességének kihangsúlyozása, kiemelve a kulturális nevelést, a tehetséggondozás fontosságát, amelyben mind a családnak, mind az oktatási intézményeknek jelentős szerepet kell játszaniuk. Tehát e fesztivál nem egy matematikai-fizikai konferencia, hiszen számos olyan rendezvény volt és lesz, hanem amely bemutatja a Bolyaiak széleskörű munkásságát a kertészettől a borászatig, az erdészettől a kemenceépítésig, az irodalomtól a zeneelméletig, a nyelvészettől az „üdvtanig”. Egyúttal remek alkalom több kiváló Bolyai kutatóról való megemlékezésre is, valamint annak az útnak a kijelölésére, ami a megkezdett kutatómunka folytatásáról szól.

Program: 2023. nov. 5., vasárnap

Helyszín: Új Ezredév Református Központ, Temesvár

9:00 – 12:00 Tagozati előadások. Eseményzáró
12:00 Hazautazás

Megosztás