Töltődik…

Berărescu gasztro-pub, kézműves söröző

Share

(Temesvár, Béga part, a Rózsák parkja mellett)

 

Magyarországon és Erdélyben egyaránt szóba került nemrégiben a szaksajtó hasábjain a magyar sörforradalom exportja/importja. Nyilván egy általános trendről van szó, de a határokon átívelő magyar-magyar kapcsolatok révén a gasztronómia, a sör és a bor világában működő anyaországi folyamatok lehetnek közvetlen hatással is a hajdan volt magyar területekre. S mivel Magyarország élen jár ezekben, így modellértékű, ami ott történik.

Szép visszaigazolása ennek a jelenségkörnek Temesvár legújabb minőségi sörözője, a Berărescu, mely ezidőtájt a város első számú gasztro-pubja is egyben. Itt a saját sörök valamint egy helyi kézműves sörfőzde, a Bereta nedűi mellett (mely főzde egyébként országos szinten is az élvonalba tartozik) az egyik legjobb magyar főzdének, a Kraft szövetség egyik alapító tagjának, a Mad Scientistnek a söreit mérik ki. Egyébként Temesváron eleve szokatlan, hogy minőségi sör legyen csapon, ezt eddig egyetlen komoly söröző sem merte meglépni. (Három van a városban: a Reciproc, a Biblioteka és a Viniloteca.) Itt pedig nem kevesebb, mint 12 sörcsapot működtetnek, ami Budapesten megszokott ugyan a csúcssörözőkben, de vidéken kevésbé. Az meg végképp ritka, hogy saját sör is legyen csapon.

A Berărescuban ugyanakkor barátságos, hangulatos a beltér,

Berarescu2

Berarescu1

kiváló a kiszolgálás és megfizethetőek az árak. Mindennek tetejében a konyha is messze átlag feletti, a hely gasztronómiai szempontból is benne van a város legjobb éttermeinek tízes listájában. Kértünk egy burgert, 33 lej volt, tisztes adag, körettel és szósszal, ez kb. 2200 forintot jelent. Díjaztuk, hogy végre nem sütötték túl a húst, mint a legtöbb helyen,    és szaftos volt a burger.

Berarescu3

A csokivulkán is jól sikerült, itt lehetne emelni az adagon, különösen az ezer forint feletti ár fényében.

Berarescu4

A söröket kettő és négy decire mérik ki, mi ötfélét kóstoltunk, hármat a Mad Scientisttől, kettőt a Beretától, ezek ára megfelelt a ma megszokott díjazásnak.

Berarescu5

Nagyon jól éreztük magunkat a Berărescuban, alig várjuk a következő látogatást.

Dorozsmai Endre

A szöveg a Demokrata számára készült.

 

Forrás: https://dorozsmaiendre.blogspot.com/2019/01/berarescu-gasztro-pub-kezmuves-sorozo.html