Töltődik…

Zsombolya és környéke

Share

Ahol a polgárok álmát Szent Flórián vigyázza

Zsombolya, Temes megye egyik legősibb települése, az 1332-es pápai tizedjegyzékben már szerepel Chumbul – Csomboly néven. A török időkben kipusztult magyarok helyére Mária Terézia idején idetelepült svábok Hatzfeld és Landestreut néven külön településeket hoztak létre Zsombolya helyén. 1800 körül itt vásárolt birtokot báró Csekonits József, aki a híres mezőhegyesi ménest is létrehozta. Napjainkban a városközpontban álló „belső” Csekonits kastélyban kapott helyet a zsombolyai polgármesteri hivatal.

Az osztrák-magyar kiegyezés után újból jelentős magyar közösség települt ide. 1879-ben kezdett benépesedni a zömmel magyarlakta Futok negyed, akik a Bohn & Company tégla- és cserépgyárban jutottak munkahelyhez. Számukra épült 1929-ben, neogótikus stílusban a futoki katolikus templom, kizárólag a Bohn téglagyárban készült építőanyagból és díszítőelemekből.

Az 1766-ban épült műemlék katolikus templom előtt áll aváros szimbóluma, a Szent Flórián szobor. Ez is, akárcsak a Flórián Tűzoltómúzeum, a települést a teljes pusztulástól megmentő tűzoltóknak állít emléket (1866-ban nagy tűzvész pusztított Zsombolyán). Ősi magyar nevét 1899-ben kapta vissza a település. Zsombolyán található Maderspach Ferenc 1848-as hős emlékműve.

A gyertyámosi temetőben obeliszket állítottak az 1848-as szabadságharc hősei emlékére. Az 1848-as gyertyámosi csata emlékét egy 3 méter magas kereszt is őrzi a falu határában.

A kisrégióban két magyar katolikus telepesfalu található, Ótelek és Magyarszentmárton, ma mindkettő Újvár község része. Óteleken működik a megye egyetlen színmagyar általános iskolája. Torontálkeresztes magyar telepesfalut a hagyomány szerint báró Eötvös József telepítette.