Töltődik…

XXII. BÁNSÁGI MAGYAR NAPOK (2017. május 4 – 14.)

Share

 

Orosz Sándor_Fűzfák és fények - esti Begapart

A XXII. BÁNSÁGI MAGYAR NAPOK

2017. május 4 – 14.

 

Május 4., csütörtök

17 óra – TEMESVÁR – Helios Galéria (Opera tér)

 • KETTŐSSÉG – a Temesváron élő/dolgozó hivatásos magyar képzőművészek közös kiállításának megnyitója. Közreműködik Petrovici Izabella és Petrovici Norbert Csenéről.

18 óra – ÚJSZENTES – a református egyházközség gyülekezeti terme

 • PARABOLA, PARABOLA ANTENNA, NÉZZÜNK TÉVÉT ÉPPEN MA! 20 éves a temesvári TVR magyar nyelvű műsora. Válogatás régi riportokból, műsorvezető: Keresztes Péter.

19 óra – ÓTELEK – Művelődési Ház

 • LÚDAS MATYI PROJEKT – a temesvári Bartók Béla Elméleti Líceum diákszínjátszó csoportjának előadása. Rendező: Molnos András Csaba, a Csiky Gergely Állami Magyar Színház művésze.

19 óraTEMESVÁR – Belvárosi Református Egyházközség, Újvárossy Ernő terem

–       A KIEGYEZÉS ÉS KÖVETKEZMÉNYEI A BÁNSÁGRA – Miklósik Ilona művészettörténész vetítettképes előadása a KIEGYEZÉS 150. évfordulója kapcsán. A Kolozsváron megjelenő MŰVELŐDÉS című közművelődési folyóirat bánsági különszámának bemutatója Dáné Tibor főszerkesztő közreműködésével.

Május 5., péntek

19 óra – VÉGVÁR – Művelődési Ház

 • HAGYOMÁNYKERESŐBEN évadzáró néptáncgála. Fellépnek: a házigazdák Csűrdöngölő, Szederinda, Recefice hagyományőrző csoportjai és a temesvári Eszterlánc Kulturális Egyesület Százszorszép és Tűzkerék együttese

19 óra – TEMESVÁR – Csiky Gergely Állami Magyar Színház, nagyterem

 • ERNELLÁÉK FARKASÉKNÁL – a 2016-os Karlovy Vary-i Filmfesztiválon a legjobb filmnek járó Kristály Glóbuszt elnyerő Hajdu Szabolcs film vetítése, utána beszélgetés az alkotókkal. Műsorvezető: Bartha Csaba.

Május 6., szombat

 10 -12 óra – TEMESVÁR – Bartók Béla Elméleti Líceum

 • Anyák-napi JÁTSZÓ ÉS ALKOTÓHÁZ óvodások és kisiskolások részére, MESESZOMBAT – meseközpontú kreatív gyermekfoglalkozás a Manóklub szervezésében

19 óra – ÚJSZENTES – Művelődési Ház

 • HAGYOMÁNYKERESŐBEN – néptáncműsor. Fellép: a temesvári Bartók Béla Elméleti Líceum Bokréta, Kisbokréta tánccsoportja és Bokréta citerazenekara, a temesvári Eszterlánc Kulturális Egyesület Eszterlánc és Aprókák csoportja, a nagyszentmiklósi Kékibolya és a szervező házigazdák Butykos néptánccsoportja.

Május 7., vasárnap

11 óra – DETTA – római katolikus templom

 • NÉKED ZENG EZ A DAL – a temesvári Bartók Béla Vegyeskar Anyák-napi műsora

16 óra – RESICABÁNYA – református templom

 • NÉKED ZENG EZ A DAL – a temesvári Bartók Béla Vegyeskar Anyák-napi műsora.

16 óra – TEMESVÁR – Szabadság tér, Opera tér

 • A néptánc-gálán résztvevő csoportok utcai felvonulása népviseletben, zenekari kísérettel

18 óra – TEMESVÁR – Diákház (Regele Carol I sugárút 9 sz.)

 • HAGYOMÁNYKERESŐBEN néptánc-gála – Fellép: a temesvári Bartók Béla Elméleti Líceum Bokréta, Kisbokréta, Morzsa Bokréta és óvodáskorú tánccsoportja illetve citerazenekarai, a temesvári Eszterlánc Kulturális Egyesület Eszterlánc, Százszorszép, Tűzkerék valamint Aprókák csoportja, a végvári Csűrdöngölő, Szederinda és Recefice hagyományőrző együttes, az újszentesi Butykos tánccsoport. Meghívott a Szeged Táncegyüttes (Magyarország). Kísér a szabadkai Juhász Zenekar (Szerbia)

Május 8., hétfő

 • óra és 12 óra – TEMESVÁR – Municípiumi Művelődési Ház (Lyra terem)
 • Benedek Elek: A FARKAS ÉS A RÓKA és Jeli Viktória: PAPAGENO KORDÉJA – a szegedi (Magyarország) Kövér Béla Bábszínház bábjátékai temesvári óvodások valamint kisiskolások részére.

19 óra – TEMESVÁR – Adam Müller Guttenbrunn Ház (Gh. Lazăr utca 10-12.)

 • HA VAGYUNK – LEGYÜNK!, Berecz András ének- és mesemondó, a Magyar Művészeti Akadémia tagja, Kossuth-díjas előadóművész műsora (Magyarország)

Május 9., kedd

12-14 óra – TEMESVÁR – Bartók Béla Elméleti Líceum

 • MAGYAROK EURÓPÁBAN – játékos vetélkedő Európa Napja tiszteletére a Temes megyében és Temesváron tanuló V-VIII. osztályosok részére, az Integratio Alapítvány és a Bartók Béla Elméleti Líceum szervezésében.

18 óra – LUGOS – Traian Grozăvescu Színház, nagyterem

 • HAGYOMÁNYKERESŐBEN – néptáncműsor. Fellép: a temesvári Eszterlánc Kulturális Egyesület Eszterlánc és Százszorszép együttese, a temesvári Bartók Béla Elméleti Líceum Bokréta, Kisbokréta tánccsoportja és Bokréta citerazenekara, valamint a végvári Recefice néptánccsoport.

19 óra – TEMESVÁR – Csiky Gergely Állami Magyar Színház, nagyterem

 • Tóth Máté Miklós: A NAGYRAHIVATOTT – dráma, a Zanotta Art Egyesület (Budapest) előadása Bakócz Tamásról és Dózsa Györgyről. Rendező: Árkosi Árpád, a főszerepben: Horányi László

Május 10., szerda

18 óra – TEMESVÁR – Szépművészeti Múzeum (Dóm tér 1. sz.), földszinti termek

 • SZÍN-KÉPEK – a Magyar Művészeti Akadémia Film- és Fotóművészeti Tagozata (Magyarország) kiállításának megnyitója. A tárlatot ismerteti Haris László fotóművész, az MMA rendes tagja. Zongorán közreműködik Balázs Márk, a Bartók Béla Elméleti Líceum tanulója.

21 óra – TEMESVÁR – Csiky Gergely Állami Magyar Színház, Stúdió terem

 • A SZÍNHAZ ZENÉJE – THE TANGO ORCHESTRA koncert, Cári Tibor, a Csiky Gergely Állami Magyar Színház zeneszerzőjének projektje

Május 11., csütörtök

19 óra – DETTA – Művelődési Ház

 • LÚDAS MATYI PROJEKT – a temesvári Bartók Béla Elméleti Líceum diákszínjátszó csoportjának előadása. Rendező: Molnos András Csaba, a Csiky Gergely Állami Magyar Színház művésze.

18 óra – TEMESVÁR – Gerhardinum Katolikus Líceum, díszterem

 • SZENT LÁSZLÓ EMLÉKEZETE – Dr. Csorba László egyetemi tanár (Magyarország), a Magyar Nemzeti Múzeum volt főigazgatójának vetítettképes előadása a lovagkirály trónra lépésének 940., szentté avatásának 825. évfordulója alkalmából (Szent László Év). Közreműködik: Módos Péter József Attila díjas író, az Európai Utas Alapítvány kurátora.

18 óra – SZEGED – Juhász Gyula Tanárképző Főiskola, Képzőművészeti Kar, előcsarnok

 • SZÍNES FORMÁK ÖSSZHANGJA – Jakabházi Sándor és Farkas Endre temesvári képzőművészek közös kiállításának megnyitója. A tárlatot ismerteti Szekernyés János műkritikus

Május 12., péntek

16 óra – ÚJMOSNICA – a református egyházközség gyülekezeti terme

 • PARABOLA, PARABOLA ANTENNA, NÉZZÜNK TÉVÉT ÉPPEN MA! 20 éves a temesvári TVR magyar nyelvű műsora. Válogatás régi riportokból, műsorvezető: Keresztes Péter.
 • óra – TEMESVÁR – Új Ezredév Református Központ ( Morarilor 1/b.)
 • MADÁRLÁTTA SZÜLÖTTEINK – a temesvári származású, Budapesten élő Jahoda Róbert építész kiállítással és vetítéssel egybekötött előadása életpályájáról és az általa tervezett épületekről.

19 óra – ZSOMBOLYA – Művelődési Ház

 • LÚDAS MATYI PROJEKT – a temesvári Bartók Béla Elméleti Líceum diákszínjátszó csoportjának előadása. Rendező: Molnos András Csaba, a Csiky Gergely Állami Magyar Színház művésze.

Május 13., szombat

17 óra – TEMESVÁR – Az 1989-es Forradalom Emlékezete Háza (Memorialul Revoluţiei din 1989, Popa Șapcă utca 3-5. sz)

 • RE(DE)FORMATIO 500, semper reformanda 95 karikatúrában – Adorjáni László kolozsvári és Fazakas Csaba temesvári református lelkipásztorok rendhagyó kiállításának megnyitója

19 óra – TEMESVÁR – Csiky Gergely Állami Magyar Színház, Stúdió terem

 • A VÉGJÁTÉK a Csiky Gergely Állami Magyar Színház előadása. Rendező: Kocsárdi Levente.

Május 14., vasárnap

            11,30  – ÚJMOSNICA – a református templom udvara

 • BARANTA (hagyományos magyar harcművészet), a temesvári Losonczy István Hagyományőrző és Sportegyesület szabadtéri bemutatója.

16 óra – TEMESVÁR – Evangélikus templom (I. Brătianu tér)

 • REFORMÁCIÓ A BÁNSÁGBAN – ökumenikus istentisztelet és megemlékezés a Reformáció 500 éves évfordulója alkalmából. A Reformáció bánsági megjelenéséről és fejlődéséről Szekernyés János helytörténész tart előadást.

19 óra – TEMESVÁR – Banatul Filharmónia, koncertterem (C. D. Loga sugárút 2. sz.)

 • ISMERŐS ARCOK – budapesti rock-zenekar koncertje.