Töltődik…

Tamás Péter – „…hosszú az út a léttől a megismerésig, a megismeréstől a fölismerésig…”

Share

Temesváron születtem, a Bartók Béla Elméleti Liceumban végeztem. Azután a helyi Politehnica egyetemen folytattam tanulmányaimat 1991-ig, amikor a családommal együtt kivándoroltunk Németországba. Azóta elméletileg ott élünk, évente viszont sok időt töltöttem Temesváron is. Az elmúlt években sokkal gyakrabban tartozkodtam itt. Tíz évvel ezelőtt átvettem édesapámtól a Tifel cég vezetését és 2 éve Magyarország tiszteletbeli konzulja is vagyok – szóval állíthatom, hogy hazatértem.

Egy Kolozsvári Magyar Napok alkalmával Vizi Gabriella volt kolozsvári konzul megkérdezte tőlem, hogy nem lennék-e Temesvár tiszteletbeli konzulja. Eleinte a kérdést viccnek véltem, azután – ahogyan a mellékelt ábra is mutatja – komollyá vált a dolog.

Peter 1

 

Milyen jellegű problémákban segít a konzulátus? Milyen ügyekben fordulnak hozzád a leggyakrabban az emberek?

Bajba jutott magyar állampolgároknak segítünk, amennyiben ők  igénylik ezt. Több olyan esetünk is volt, amikor magyar állampolgárok balesetet szenvedtek vagy kirabolták őket – ilyen helyzetekben hozzánk fordulnak. Ezeket az ügyintézéseket a Kolozsvári Főkonzulátussal való egyeztetések során szoktuk megoldani.

Nagyon fontos a többi konzulátussal való kapcsolattartás is. Temesváron 17 konzulátus van, amelyből kettő főkonzulátus (a német és a szerb), a többi pedig tiszteletbeli, mint a miénk. A német hátteremnek köszönhetően tagja vagyok a német üzletemberek társaságának is. Úgy érzem, nagyon fontos az együttmükődés a többi konzulátussal és az, hogy magyar diplomáciai képviselet is legyen a Bánságban.

Legfőbb célkitüzésem viszont a temesvári magyar kisebbségnek a támogatása anyagi és szellemi javakkal. Ennek a kezdeményezésére született meg a Várbástya Egyesület, amely tavaly első alkalommal szervezte meg a Temesvári Magyar Napokat. Tehát nagyon sokrétű a feladat, nyilván gazdasági kapcsolatokat is kell szőnöm. Úgy érzem, hogy Temesváron a magyar cégek akár nagyobb számban is jelen lehetnének – itt főleg a gasztronómia ágazatára gondolok.

Konzulátusi munkámban nagyon sokat segít Metz Rita kolléganőm is.

 

A Várbástya Egyesület elnöke is vagy. Azon kívül, hogy megszervezi a Temesvári Magyar Napokat, mivel foglalkozik még a szervezet?

A Várbástya Egyesületnek 28 alapító tagja van, olyan személyek akik a temesvári civil szervezeteket, intézményeket, egyházközösségeket és pártokat képviselik. A Temesvári Magyar Napok után létrehoztunk egy pályázási lehetőséget is a helyi civil szervezetek részére – eddig már egy pár szervezetet, csoportot megtámogattunk anyagilag hogy különböző magyar rendezvényeket, eseményeket szervezhessenek.

Megemlíteném az egyesület elnökségét is: Kása Zsolt, Erdei Ildikó, Valdman Kinga, Sütő Udvari Magda, Szilvágyi Zsolt, Gazda István, Metz Rita (cenzor) és jómagam.

Peter 3

 

Stuttgartban az Erdélyi Magyarok Világszövetségének elnöke vagy. Milyen feladatköröket jelent ez pontosan?

Kivándorlásom után Németországban is nagyon aktív voltam. Szerintem fantasztikus, hogy összefogással és lélekkel mi mindent lehet elérni: néptánccsoport, amatőr színjátszó csoport stb. Júliusban a „Forum der Kulturen” alkalmával lángost sütünk. A két nap alatt begyült bőséges pénzösszeget minden évben rászoruló erdélyiek segítségére fordítjuk.

Szubjektív értékelésem szerint több magyar él Stuttgartban, mint Temesváron: kb. 40.000 fő. Arányban azért mégis többen vagyunk Temesváron. Németországban nincsenek intézmények, mindent mi magunk szervezünk. Tavaly a Temesvári Magyar Napokon fellépett a stuttgarti néptánccsoport, amely nagyon nagy örömmel töltött el. Egyik volt ösztöndíjasunk, Fekete Bálint pedig elhozta a Rábaközi néptánccsoportot.

 

Tehát nagyon sokat utazol, ha jól tudom Budapesten is sokat tartozkodol. Mikor hol vagy?

Nehéz és talán nem is egészséges ez az életmód, de Temesvár mindig visszahúz. A mai világban sokkal nagyobbak az átjárások és sok mindent ki lehet próbálni. Sokszor az, aki elhagyja szülővárosát, többet tesz érte, mint aki ott él „passzívan”. Bukarestben hallottam egy konferencián, hogy egy „virtuális Székelyföldet” szeretnének létrehozni székely üzletemberek.

 

A kevés szabadidődben ami marad, mivel foglalkozol a legszivesebben?

Irodalom és művészet kedvelő vagyok (Stuttgartban besegítek az amatőr színicsapatnak is), szeretem a zenét, kirándulok, sok szervezetnek vagyok tagja, egyszóval unatkozni nemigen marad időm.

Milyennek értékeled az elmúlt két évet mint Temesvár konzulja?

Ami a magyarság életét illeti, relatív  jól állunk: számos állami intézmény és civil egyesület működik. A beolvadás, az elvándorlás valós okai a bánsági szórvány magyarság fogyatkozásának, de ezek ellen mit tehetünk…

Nagy örömömre szolgál, hogy a civil szervezetek erősödnek: Temesvári Magyar Napokat is szerveztünk, tehát mindenképpen „vagyunk”.

Különösen örülök annak is, hogy a globális és modern kommunikációs eszközök a szórvány magyarság segítségére szolgálnak – erre nagyon jó példa az elmúlt évben a temesváros.ro oldal működése és nézettsége.

Az egyik nagy álmom marad egy magyar közösségi hely kialakítása.

A fiataloknak pedig üzenem, hogy valamennyi felfedező út és útkeresés folymatában – ahogyan Szilágyi Domokos is mondta: „…hosszú az út a léttől a megismerésig, a megismeréstől a fölismerésig…”  – a szülőföld adta lehetőségek és kötelezettségek mindenképpen célként kell szolgáljanak.

Peter 5

 

Mit árulsz el nekünk a II. Temesvári Magyar Napokról?

Biztos fellépőink: Edda, Zorán, Budapesti Operettszínház, Pátkai Rozina, Nógrády György, Gere Attila borász stb., másokkal is folynak az egyeztetések: Ferenczes István költő (akinek 1987-ben előadtuk az Indián tél c. darabját), Nyilasi Tibor volt focista és sok más. Arra is gondoltunk, hogy a jövő évben az Omega és Quimby együtteseket is meghívjuk.

Az idei Temesvári Magyar Napok rendezvénysorozat hasonló lesz a tavalyihoz, viszont több meghívottunk, gazdagabb programajánlatunk és változatosabb gasztró- és kézműves sátraink lesznek.

És a magyar összefogás tükrében megemlíteném, hogy az idén is nagyon nagy szükségünk van önkéntesekre, hisz ez a rendezvény mindannyiunké! Kérjük jelentekezzenek és vegyenek részt minél többen ezen a rendezvényen , hogy az idén is betöltsük Temesvár főterét!

Szeretettel várunk mindenkit!

 

Szabó Anita