Töltődik…

Szász Tamás – „Számomra az infó egy hobby”

Share

Manapság viszonylag kevés az olyan fiatal, aki már líceumi éveiben, vagy akár hamarabb eldöntötte, hogy milyen pályán szeretne továbbtanulni és mi az, ami valójában magával tudja ragadni őt. Egy ilyen céltudatos diák Szász Tamás, aki múlt héten végezte sikeresen a tizenegyedik osztályt, viszont az iskolában elért kiváló teljesítményen kívül számtalan díjjal is büszkélkedhet, melyeket az informatika területén való tevékenységéért nyert. A nemrég lezárt tanévben ő volt a Bartók Béla Elméleti Líceum legeredményesebb diákja, ugyanis továbbjutott a Nemes Tihamér Országos Informatika Verseny nemzetközi döntőjére, az informatika tantárgyverseny országos szakaszán pedig bronz fokozatban részesült. Meglátása szerint azonban a számítástechnika rejtelmeibe nem a magolás nyújt bepillantást, hanem sokkal inkább a sok gyakorlás, mely lehetővé teszi a gondolkodás fejlődését is. Az informatikának rengeteg ágazata van, és napjainkban éppen a virágkorát éli, ezért egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek rá az oktatásban is. Ez sokszor fejtörést okoz a diákoknak, azonban minden csupán az akaraterőn és a kitartáson múlik, hiszen ha valamit szeretettel végzel, akkor semmi sem tűnik nehéznek, még az informatika sem.

 bartok_53511647

Melyik volt életedben az első olyan pillanat, amikor úgy érezted, hogy az informatika világa valójában nagyon közel áll hozzád?

Hatodik osztályban, amikor elkezdtem informatika körre járni az iskolában. Akkor jöttem rá arra, hogy ez egy vagány dolog, érdemes vele foglalkozni, és szórakoztató is.

 

Mi motivált téged abban, hogy komolyabban foglalkozz a számítástechnikával?

Eleinte a kíváncsiság, ugyanis édesapám is ezen a területen dolgozik. Ez viszont hamar átváltott egy élvezetbe. Azért csinálom, mert szeretem.

 

Gyakran vettél részt különböző informatikával kapcsolatos megmérettetésen az elmúlt években. Milyen jellegű versenyek voltak ezek?

Mint minden területen, az informatika terén is nagyon sok verseny van. Ezek közül a legfontosabbak itt nálunk az informatika olimpiász, valamint a Nemes Tihamér. Ezek közül az utóbbi egy magyarországi verseny, ezért nálunk az erdélyi szakaszig csak romániai magyar iskolák versenyeznek, majd az országoson, ami nekünk igazából olyan, mint egy nemzetközi, Magyarország-, és más, vele szomszédos országok ellen versenyzünk.

 bartok_55012173

Melyik verseny áll a legközelebb hozzád? Miért?

Én úgy érzem, hogy az olimpiász az, ami engem legjobban vonz. Ez többnyire azért van így, mert ennek a versenynek köszönhetően kezdtem el versenyszinten infózni. Hetedik osztályban vettem részt először az olimpiászon; itt nyilvánvaló, hogy nem értem el eredményt, de motivációt adott arra, hogy komolyabban tanuljak.

 

Az informatikának rengeteg-, egymástól viszonylag eléggé különböző ágazata van, ezért a versenyeken való résztvétel sem lehet egyszerű. Szerinted mit jelent az, hogy valaki elég felkészült egy informatika versenyre?

Ez nagyon függ a versenytől. Mint mondtad, a számítástechnika nagyon sok alágazattal rendelkezik, és ezért ritka az az ember, aki mindegyikhez ért. Egyesek hard-ot tudnak jobban, mások soft-ot, egyesek OOP-ben tudnak jó programokat írni, mások pedig procedurálisan. Egy egyén felkészültsége nagyon függ attól, hogy mit kérnek tőle a versenyen, viszont ez nem egy olyan tantárgy, ahol magolni kell. Ha tudod az alapokat, akkor általában jó logikával és alapos gondolatmenettel mindent meg lehet oldani. Persze, ez semmiképp sem jelenti azt, hogy nem lehet készülni, de a magolás sokra nem visz, hisz minden feladat a gondolkodó képességet méri fel, nem pedig az előre betanult sablonok ismeretét.

 

A diákok gyakran hajlamosak azt gondolni, hogy a számítástechnika egy nagyon nehéz, egyeseknek megterhelő tantárgy. Mi a véleményed erről? Egyetértesz velük?

Abban egyetértek, hogy megterhelő lehet indőnként, hisz rengeteg akaratot, kitartást, és ambíciót igényel ahhoz, hogy valaki jól tudja, vagy értsen hozzá. Az sem játszik közre a számítástechnika népszerűségi mutatójához, hogy egy nagyon fiatal tudományág, és nagyon gyorsan fejlődik, így figyelmet igényelve még a veteránoktól is. De azt félretéve, hogy megterhelő-e vagy sem, semmiképp nem egy nehéz tantárgy. Újabban bárki megtanulhat programozni, csupán néhány youtube-videó megnézésével.

 bartok_65315197

Mikor érzed azt, hogy a sok befektetett munkának megvan az eredménye?

Szerintem, te most a versenyekre gondolsz, azok viszont nem tükrözik sem a tudást, sem a befektetett munkát, ugyanis a teljesítmény több mindentől függ. Én viszont olyankor érzem, hogy érdemes volt ezzel foglalkozzak, amikor unatkozok, ezért leülök egy projekten dolgozni, és képes vagyok órák hosszát dolgozni rajta anélkül, hogy megunjam. Számomra az infó egy hobby; nem azért csinálom, hogy eredményeim legyenek, hanem azért, mert élvezem.

 

Mit ajánlanál azoknak a diákoknak, akik azon gondolkodnak, hogy matematika-informatika szakon folytassák tanulmányaikat? Hasznosnak érzed versenyre való felkészülés szempontjából azt, hogy egy ilyen szakon tanulhatsz?

Természetesen. Az iskola sok olyan tananyagot nem tanít meg, ami versenyeken hasznos, viszont az alapokat lehelyezi. Erre nagy szüksége van az embernek, ha ilyen téren szeretné folytatni a tanulmányait. Én csak annyit tudok ajánlani, hogy a diákok jól gondolják meg, ha ezen az ágon szeretnének továbbtanulni vagy sem, mert egy dolog biztos: a matek-infó nem egy könnyű profil.

 

Mivel szoktál még foglalkozni, amikor éppen nem informatika versenyre készülsz?

Néha saját projekteken dolgozom, máskor éppenséggel játszom, vagy a haverokkal töltöm az időt a városban.

 10402876_662031747196779_6864636425728912061_n

Tizenegyedikes diákként, hamarosan pályaválasztás előtt állsz. Miképpen befolyásolja a döntésed az, hogy az informatika iránt érdeklődsz?

Nem egy nehéz választás, mert infó terén szeretném folytatni a tanulmányaim azért is, mert kereslet van rá, de azért is, mert így majd azt csinálhatom, amit szeretek.

 

Véleményed szerint fontos lenne az, hogy minden ember elsajátítsa a számítástechnika alapjait? Miért?

Sok embernek az az érzése, hogy életében nem fog egyáltalán infóval-, vagy bármilyen infóval kapcsolatos dologgal foglalkozni, ez viszont nem túlságosan igaz egy ilyen gyorsan fejlődő világban. Véleményem szerint nem kéne senkit sem kötelezni az informatika tanulására, de mindenkinek meg kellene adni a lehetőséget rá.

Bîtoancă Diana