Töltődik…

Online kulturális szemle

Share

szemle0501

A tanú

A Bacsó Péter által 1969-ben rendezett A tanú c. kultuszfilmnek kevés olyan mozzanata van, amely ne vált volna valamilyen formában szállóigévé a magyar közéletben. Kisebb csodaként is elkönyvelhető, hogy a Rákosi-rendszer kegyetlen berendezkedését és viszontagságos mindennapjait üdítő humorral bemutató film egyáltalán elkészülhetett. Bár sokáig dobozban pihent, a 1979-es Betiltott Filmek Fesztiválja, majd az 1981-es 34. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál után Bacsó filmjének sikere elkerülhetetlenné vált.

  1. április 30-án a Magyar Film Napja alkalmából a Nemzeti Filmintézet húsz vígjátékot tett elérhetővé, többek között A tanút is. A filmek egészen május 10-ig megtekinthetők a Nemzeti Filmintézet honlapján.

Szövegkollázs Szerb Antal naplójából

  1. május 1-jén született Szerb Antal magyar író, irodalomtörténész. A Petőfi Irodalmi Múzeum 2020. április 30-i Facebook-bejegyzésében Nagy András: SzerbAntalKristóf – Szövegkollázs Szerb Antal naplójából című felolvasószínházi előadását ajánlja figyelmünkbe, amely ide kattintva elérhető.

Szereplők: Debreczeny Csaba, Fenyő Iván, Tompos Kátya
Rendező: Seres Tamás

Virtuális tárlatvezetés Juhász Annával Paolo Ventura kiállításán

A kultúrafogyasztásra való igényre az elmúlt hónapokban a járványhelyzet tükrében számos kreatív válasz született. Ezeknek egy jelentős részét igyekszik csokorba gyűjteni az Élő közvetítések koronavírus idején nevű nyilvános Facebook-csoport. A Prágai Magyar Intézet a csoport programkínálatából emelte ki Juhász Anna irodalomtörténész virtuális tárlatvezetését, amit mi is jó szívvel ajánlunk. A programról:

A Műcsarnok, alkalmazkodva a kialakult helyzethez felkérte Juhász Anna irodalmár, kulturális menedzsert, hogy a meghirdetett helyszíni tárlatvezetés helyett otthonából kalauzolja a vendégeket Paolo Ventura: Velencei történet / Automaton c. kiállításában, amely a képzőművészet és a fotográfia, a képzelet és a valóság határán épült különleges képi világával varázsolja el a látogatókat.

Képernyő elé várunk minden érdeklődőt Juhász Anna rendhagyó, virtuális tárlatvezetésére otthonról.”

 

Juhász Gergely
Petőfi-ösztöndíjas