Töltődik…

Kulturális tartalmak az online térben

Share

Sokak számára újdonság, hogy a munkavállalók otthon dolgoznak, a diákok Google Tanteremben tanulnak, mint ahogy az is, hogy egy-egy misét, istentiszteletet már a laptopunkon keresztül is követhetünk. Mivel a virtuális térnek a kultúrában is fontosabb szerep jut, hamarosan induló kulturális szemlénkben olyan tartalmakat osztunk meg, amelyek otthonról is elérhetők bárki számára.

Kedvcsinálónak ajánljuk Klementisz Réka írását.

Galéria

Klementisz Réka

Műélvezet a karosszékből

„Habár a személyes rácsodálkozás élményével semmi sem vetekedhet, van az a helyzet, amikor érdemes múzeumi tolongás helyett hétvégi programként hátradőlni a karosszékben, és átadni magunkat a digitális kor egyik vívmányának, az otthoni műélvezetnek. A Google több mint hatvan múzeummal és galériával működik együtt a világ minden tájáról, hogy virtuálisan, nagy felbontásban bárki számára elérhetővé tegye a világ legfontosabb műalkotásait.

Az együttműködő gyűjteményeket virtuálisan járhatjuk be a Google Utcakép-technológia segítségével – a Fehér Háztól a katari Iszlám Művészeti Múzeumon át a brazil São Paulo-i utcai művészetig. A Google Arts & Culture (artsandculture.google.com) oldalon az összes múzeum elérhető. Annak sem kell New Yorkba repülnie, aki a Metropolitan Művészeti Múzeum kétmillió képzőművészeti alkotásának – többek között Vincent Van Gogh, Jackson Pollock és Giotto di Bondone műveinek – katarzisára vágyik: a múzeum weboldalán (metmuseum.org) online gyűjtemény és virtuális túrák is találhatók. A több mint nyolcmillió tárggyal büszkélkedő Brit Múzeum is összeállt a Google Kulturális Intézettel, hogy például a Kanga: Afrika textiljei című gyűjteményét vagy Pompeji és Herculaneum római városokból származó tárgyaikat néhány kattintással bárki megcsodálhassa.”

Az eredeti írás a Mandiner hetilap II. évfolyamának 12. számában (2020.03.19–26.), az Élet c. rovatban olvasható.

 Juhász Gergely
Petőfi-ösztöndíjas