Töltődik…

Konti Andrea – építőiparból a levendulaültetvényig

Share

Született temesváriként, Konti Andrea vállalkozó a Nyugati Egyetem műszaki karán szerzett mérnöki diplomát. Karrierje kezdetén az építőipar területén ért el számos szakmai sikert, megbízói elégedettségüket fejezték ki magas színvonalú munkájáért. Ő mégis egy másik utat választott élete kiteljesedésére. Valahogy nem találta a helyét, a jelek is mind egy irányba mutattak. Vajon mi vesz rá egy embert, hogy a jól bejáratott ösvényről letérjen egy számára még ismeretlen útra? Kíváncsiság, kényszer, bátorság vagy mindez együtt véve? Történetét elmeséli a Közelképek rovatban, miképpen találjuk meg saját utunkat, hogyan kövessük az álmainkat.

profilkép

Miért a reál pályát választottad elsőként?

Már középiskolában szerettem a matematikát, a fizikát érdekes módon az egyetemen értettem meg. Családi vonalon is mindenki elég racionális volt, én is. Bár most kezd felszabadulni az emocionáis oldalam. Valamit kiengedtem magamból, mint a dzsinnt a palackból. Az egyetem elvégzése után abból indultam ki, hogy milyen képességekkel rendelkezem és abból mit tudok kihozni. Már egyetem alatt egy építőipari nagyvállalatnál helyezkedtem el, ahol építéselőkészítéssel és árajánlat készítéssel foglalkoztam. Multinacionális cégeknek építettünk ipari csarnokokat. A műszaki osztályon dolgoztam, tulajdonképpen mi voltunk az összekötő a megrendelő, a tervező és a gyártócsarnok között.  Nagyon szerettem a szakmámat, amikor ott dolgoztam, ez látszott a munkámon. Jó tapasztalat és kemény kezdet volt. 15 évig tartott ez az életszakasz a GYES-sel együtt.

Ezzel párhuzamosan, de még a nagy váltásod előtt férjeddel próbálkoztatok a vállalkozói léttel is. Mi volt ez a terület és mit tanultál belőle?

Igen, ő távközlési mérnök és az ő profilján belül tevékenykedtünk egy rövid ideig, családi vállalkozásban. Ott én a gazdasági részfeladatokkal, adminisztrációval foglalkoztam a háttérben. Ez abból a szempontból volt tanulságos időszak, hogy más szempontok alapján is átláttam egy vállalkozás működését. Azt, hogy milyen kihívásokat jelent az önálló cég és milyen költségekkel jár. Mondhatom, hogy átmentem a barikád túloldalára. Még 30 éves sem voltam ekkor.

Szeretted a szakmád, teljes odaadással végezted. Nem vágytál egy következő lépcsőre szakmailag? Interjúkra jártál-e ill. voltak-e fejlődési lehetőségeid ott ahol alkalmazott voltál?

Már nem nagyon tudott sem szakmailag, sem anyagilag, sem lelkileg a munkám pluszt adni. Ha magasabb pozícióra vágytam volna, az még több befektetést igényelt volna a részemről, például utazásokat, és ezt egy gyerek mellett nem akartam. Én szeretem a kihívásokat, de ebben a tekintetben már nem voltak igazi lehetőségeim. Én azt észleltem, hogy szeretném kidugni a fejem valahonnan, hogy levegőhöz jussak, de visszanyomnak! Éreztem, ha én nem változtatok a dolgokon, azok nem is fognak változni. Sok volt a stressz, az egészségem is kezdett visszajelezni és kikristályosodott bennem, hogy lépnem kell.

pillanatkép a levendulásból

Lépned… De tudtad az irányt, hogy merre indulj el?

Amikor felmondtam, még nem nagyon volt elképzelésem, hogy mit fogok csinálni, de már olyan állapotban kerültem el több orvoshoz, hogy sürgős pihenést javasoltak. Szoros határidőkre dolgoztunk, nagy mennyiségű elvégzendő munka volt.

Ezt a nagy lendületet és bizonyítási vágyat gyerekkorodból hoztad magaddal?

Nem tudom, valószínűleg igen. Talán az van, hogy maximalista vagyok. Én nem voltam soha megelégedve magammal, csak ha a munkámban tökéleteset nyújtottam. Úgy az iskolában, mint az élet egyéb területén.

A sok befelé figyelés és az intő jelek felismerése meghozták a teljes váltás gondolatát benned. Mi volt az álom maga?

Férjemmel onnan indultunk ki, hogy mink van. A szüleink most mezőgazdasággal foglalkoznak és nem megy rosszul nekik. A család birtokában van jó minőségű termőföld és össze akartuk kötni a várost a faluval. Az első gondolat a biokertészkedés volt, a filozófiája volt a fontos számomra, hogy vegyszermentesen termeljek. De utazásaink alatt találkoztam a levendula gondolatával is. Már 2005-ben hoztam haza növényt tesztelni Horvátországból, hogy megél-e ezen a vidéken, de akkor nem jártam sikerrel. Mivel alvás problémáim is voltak, az egészségzavaros időszakomban kipróbáltam rá a levendulát. Számomra teljes volt a siker, elalvásnál segítettek az illatok. A férjem is biztatott, hogy ez egy olyan dolog, ami illik hozzám. A terv az volt, hogy én elindulok előre a vállalkozással és a férjem, aki hasonló cipőben jár a munkája és a stressz mennyisége miatt, mint én voltam, majd a későbbiekben becsatlakozik a vállalkozásba. Mivel ezt a lépést egyszerre nem léphettük meg, azért jelenleg anyagilag ő biztosítja a családot, én pedig fejlesztem a vállalkozást.

Mentazöld levendulás nyakék

Milyen gondolataid voltak, cégépítésről, stratégiáról, feladatokról?

Ez csak egy ötlet volt. Ezután jött az a fejezet, hogy beleástam magam a dokumentációba. Mivel eszik, mivel isszák a levendulát, hogyan termesztik és mikre hasznosítják. Elkezdtem képezni magam. Agrármérnöki mesteri képzésre is beiratkoztam. Vettünk még ezek előtt édesanyámék mellett egy parasztházat. Minden szál abba az irányba vezetett, hogy ebbe bele kell vágjunk. Majd végül 2015 októberében létrehoztuk az Arad melletti Majláthfalván két kertet a levendula ültetvényeink számára. Egyelőre lépésről lépésre haladunk előre.

Milyen fajtákat választottál, honnan vásároltad azokat?

5500 tövet telepítettünk, 5 fajtából válogattunk. Nagy része bolgár fajta. Ezekről azt kell tudni, hogy európai viszonylatban Franciaország után Bulgária a levendula nagyhatalom, sőt egyes fajták tekintetében le is hagyják a francia minőséget és mennyiséget is. A világpiacon még Kína jelentős résztvevő. Magyarországról, Tihanyból hoztunk még 3 fajtát , hogy lássuk a különbségeket: lavandint, egy rózsaszínűt és a valódi orvosi fajtát, ami meseszép. Visszatérve a kertünkhöz, itt minden munkafolyamatban az elején mi is benne voltunk keményen, ami a földmunkát illeti. Most már próbálom helyiekkel ill. anyukám segítségével végeztetni a kert körüli munkálatokat és én üzletépítéssel, vásárokkal, termékfejlesztéssel, márkaépítéssel foglalkozom. A filozófiám és érdeklődésem az orvosi felhasználás felé irányított. Kevésbé érdekelt a levendula kozmetikai feldolgozása. Tapasztalataimból merítkezve és a környezetemben érzékelt stresszes élethelyzetekre szerettem volna valami gyógyírt és segítségnyújtást. Sokan benne vannak a mókuskerékben , a levendula csodás növény, a jótékony hatása ismert stressz ellen, alvászavarra kiváló. Abból indultam ki, hogy közelebb hozzam a fogyasztóhoz ezeket jótékony hatásokat. Ebből a gondolatból születtek meg a levendulás termékeim az illatpárna, majd a nyaklánc többek között. Rengeteget tanulmányoztam , főleg angolul a tudományos irodalmat és abból is kiderül, hogy már Szent Hildegárd óta tudjuk a levenduláról, hogy nemcsak álmatlanságra kiváló, hanem magára a szellem, az agy lenyugtatására is.

Mennyire van elterjedve Romániában a levendula, sok ültetvényről , kertről tudsz? Bár az ország igen nagy,  jelenleg talán nem is befolyásolja a te vállalkozásodat.

Természetesen vizsgáltam, pontos számot nem tudnék mondani, elég sok van. Bár Magyarországon jobban ismerik, jobban elterjedt, mert nagyobb hagyománya van. A Bánságban is volt 200 hektár levendula a rendszerváltásig, mert a klíma megfelelő számára. A termesztés nagy része megszűnt a központi értékesítés felszámolásával, mert így a paraszt emberek egyénileg már nem tudták értékesíteni a növényt, előtte jelentős volt az export is például Franciaországba.

MamaFestFeb2017

Bemutatkoztatok a céggel, termékeitekkel a nagyközönség előtt a Temesvári Magyar Napokon. Milyen volt ez a debütálás?

Először nem gondoltam arra, hogy szeretnék a levendulával vásározni, de itt volt a legnagyobb sikerem. A koncepció az online áruház bevezetése volt. De a kezdeti vásárlói bizalmatlanságot látva ezen a területen és a termékem specifikumát nézve, rá kellett jönnöm, hogy ez az értékesítési csatorna passzol a levendulához leginkább, főleg az elején. Mármint a vásárok, tudniillik a terméket az illata adta el. És hogy tapintható, szétmorzsolható. Ezért is gondolkozunk egy bemutató látványbolton is. Az online csatorna inkább a nem temesváriakat célozza meg. Fontos a vevőimmel a személyes kapcsolat, aki a városban él mindenképp eltalál hozzám.

Mik a rövid és hosszú távú terveid?

Folyamatos a tervezés a rövid és a hosszú távú célok megfogalmazásában. Természetesen minél több emberhez eljuttatni a termékeken keresztül a levendula jótékony hatását. A vásárok látogatását gyarapítani szeretnénk, egy kis bemutató bolt létrehozását is tervezzük. A hajtások mostani leszedésével a további szaporításokat már megkezdtük a kertben. Ennek mértéke természetesen az eladásoktól függ, hogy mennyire nagy volumenben kell készíteni a termékeket. Mivel kézműves termékről van szó, ezért a növekedésnél nem tudjuk annyira betervezni, hogy mi a plafon. Lépésről-lépésre kell haladjunk és majd az elkövetkezendő időszak eldönti mi a következő feladat. Az idei nyárra mindenesetre létre szeretnénk hozni egy a tihanyihoz hasonló “szedd magad fesztivált” Majláthon, ez egy nagyon jó alkalom lenne közösségépítésre, értékesítésre is. Valamint nyitok az idén Magyaroszág és Ausztria felé is vásárok tekintetében, ill. közvetítői értékesítéssel. Tervben van szállodák megkeresése is. A Lavandair honlapján mindenki megtalál rólunk minden információt.

Az interjút Kiss Nikoletta készítette