Töltődik…

Találkozó a csángókkal

Share

Szeretettel várják az érdeklődőket a moldvai magyar csángók december 15-én 11 órától a Józsefvárosi Római Katolikus Plébánia régi közösségi termében.
(Bld. Regele Carol I 13.)
Lehetőség van a találkozásra – ismerkedni az énekekkel, hagyományokkal, és a moldvai magyarság mai helyzetével.
A Forrófalvi Főnix Kulturális Egyesület szervezésében a helyi hagyományőrzők és magyarfalusi barátaik immár negyedik alkalommal indulnak turnéra „Jöjjenek divatba a csángók!” címmel. A páratlan, ősi elemekkel tele csángómagyar kultúrát az eddigi turnékon első állomásán eljuttatták a máramarosi, bihari és szatmári szórványba. Egy másik alkalommal Bécsben jártak, a diaszpórában élő magyarokhoz, illetve Felvidékre a bősi magyarokhoz is. Tavaly Kárpátalján voltak hivatalosak, ahol több településen fogadták őket nagy örömmel. Kultúrpalotákban, iskolákban, templomokban vagy egyesületek közösségeiben tartottak előadásokat imáikból, templomi és népi énekeikből, legendáikból, mondáikból, meséikből, illetve a táncaikat is megmutatták.

A mostani úton a Bánátban és a délvidéki Szerbiában és Horvátországban a fiumei kikötőig szándékoznak eljutni. Várják őket Tótfaluban, Zentán, Temerinben. Szabadkán, Vukováron, Csáktornyán, Eszéken és Fiumében.

A turnén az elsődleges támogatók a helyi szervezetek és egyházi elöljárók, de sok esetben a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasai is segítenek a szervezésben. Temesvári látogatásuk a Bartók Béla Elméleti Líceum és a Józsefvárosi Római Katolikus Plébánia közreműködésével valósulhat meg.

Az út támogatói a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Csoóri Sándor Program.