Töltődik…

Opera: Donizetti – Szerelmi bájital (R.: Toronykőy Attila)

Share

[GÖRDÜLŐ KÁRPÁT-HAZA OPERATÚRA II.]

Vígopera két felvonásban, magyar nyelven

A Szerelmi bájitalt 1832 óta szakadatlan sikerrel játsszák szerte a világban. Nem is csoda, hiszen a darabban megtalálható minden, ami a felhőtlen szórakozáshoz kell: reménytelennek tűnő szerelem, szövevényes történet, falusi idill, szélhámos csodadoktor, váratlan örökség, humor és líra, és olyan varázslatos melódiák, mint például az Una furtiva lagrima kezdetű híres tenorária.

A Gördülő Opera majd’ 75 éves programsorozata először a Magyar Királyi Államvasutak és operaházi művészek missziójaként indult útjára a II. világháború után, hogy „segítse a lelki sebek begyógyulását”, és a fővárostól messze eső településekre is eljuttassa az opera műfaját.

60 év szünet után, 2014-ben indította ismét útjára a Gördülő Operát a Magyar Állami Operaház. 2018 nyárutóján a Gördülő Opera legújabb sorozatában Donizetti legnépszerűbb vígoperájának új kiállítása utazott a határon túli magyarlakta területekre, Székelyföldre.

Az Opera magyar nyelvű vándorelőadását, amelynek egy speciális, színpaddá alakuló kamion ad teret, az intézmény évente két turnéval tervezi körbevinni a hét utódállamban élő magyarok közé.
2019 nyárutóján a turné nyolc újabb állomásán tekinthetik meg az érdeklődők Toronykőy Attila sziporkázó produkcióját ingyenesen, szabadtéri helyszíneken.

Adina – MIKLÓSA Erika / SÁFÁR Orsolya
Nemorino – NINH ĐỨC HOÀNG Long / BIRI Gergely
Belcore – GEIGER Lajos / REZSNYÁK Róbert
Dulcamara – KISS András / SZVÉTEK László
Giannetta – BERNÁTH Éva / NAGY Zsófia

Szövegíró – Felice ROMANI
Magyar szöveg – BLUM Tamás
Rendező – TORONYKŐY Attila
Látványtervező – JUHÁSZ Katalin
A rendező munkatársa – MÁNYIK Albert
Mozgástervező – MAROSI Edit
Dramaturg – KENESEY Judit
Karigazgató – CSIKI Gábor
Karmester – CSER Ádám

 

Esemény a Facebookon: https://www.facebook.com/events/864726260568429/

 

Donizetti - Szerelmi bajital plakat