Töltődik…

Borbély Anita – a mi úszómesterünk

Share

A Borbély családnév valószínűleg ismerősen cseng a temesváriak fülében. A heti Közelképekben nem zenész vagy politológus férfiember a vendég, hanem a család egyik nőtagja. Borbély Anita, aki Magyarországról érkezett Temesvárra, de mára ez lett az új otthona. Háromgyermekes édesanya, úszóedző. Dunaújvárosban született, történelem és politológia szakon végzett, de az élet teljesen más irányba sodorta. Vendégségbe érkezett ugyan ide, de úgy tűnik megtalálta a helyét a közösség életében, nagy tervei vannak a helyi magyarnyelvű úszásoktatás terén. Talán kinőhet valami új és szép kezdeményezés itt Szórványban, amit ő még csak dédelget, de reméljük felfigyelnek rá. A sport mindenképp egészséget, tartást ad egy embernek, fegyelemre nevel. A helyi vegyesházasságokban élő gyermekek is kaphatnak valami pluszt a magyar nyelvű oktatástól és akik még nem beszélnek jól románul, ők mindenképp, mert megtanulnak jó technikával úszni, mindezt a saját anyanyelvükön. Talán kinevelődik pár magyar versenyző is a kezei közül, hogy majd fájjanak a fejek, hogy merre tovább, ha sport pályafutást választanak maguknak a tehetségek. Igazi küzdő, a verseny és a kemény munka élteti. Ismerjük meg őt!

Most is edzésről jössz éppen, Te készülsz valamire?

Igen, augusztusban lesz Budapesten a szenior úszó világbajnokság, ott szeretnék indulni 200 méter mellúszásban.

Mióta készülsz erre a megméretttésre?

Tavaly áprilistól.

Hogyan kerültél Temesvárra?

2007- 2008 környékén. Egy budapesti borkóstolón, 29 éves koromban ismertem meg a férjemet, aki itt élt Temesváron. Dunaújváros és Budapest között ingáztam hosszú éveken keresztül. Előbb az ELTE-re, később a munkahelyemre. Egy rendezvényszervező cégnél voltam marketinges, helyesebben a marketingesek munkáját segítettem. Valójában teljesen mást tanultam, történelmet és politológiát.

Borbely Anita profil

Meddig sportoltál és milyen eredményeid voltak?

A Dunaferrben versenyeztem 18 éves koromig Őri – Paczolai Györgyinél és Kovács Józsefnél. 3-szoros serdülő bajnok voltam 50, 100, 200 mellen, 200 vegyesen pedig ezüstérmet szereztem. Az ifjúsági bajnokságon fiatal ifiként 3 ezüstérmet, idősebb ifiként szintén 3 ezüstérmet szereztem. A felnőtt országos bajnokságon 100 mellen egy bronzérem jutott.  Talán a legjobb eredményem: az Európai Reménységek Úszóversenyén 200 vegyesen első lettem, 200 mellen pedig második.

Miért hagytad abba az úszást?

Húú, jó kérdés..az egyesületben többször megtörtént, hogy  külföldi versenyre nem engem vittek el, hanem mást, aki nálam  lassabban úszott. Mikor ez másodjára megtörtént, nem voltam már túl motivált. Lehet én is rászolgáltam, nem tudom. Nem találtam már a helyemet és nem próbáltam meg más csapatban folytatni.

Ehhez képest, hogy jött a politológia? Pusztán csak érdekelt?

Az a helyzet, hogy úszóedző szakra akartam menni, csak az akkor nem indult, mert két évente indították csak. A történelmet szerettem és sikerült a felvételi, így kerültem az Eötvös Lóránd Tudományegyetemre. Egy év után sok szabadidőm volt és felvettem a politológia szakot is, de végül ez teljesen kimaradt az életemből. Annyit kaptam a politológiától, hogy megismertem Borbély Imrét és Borbély Zsolt Attilát, rajtuk keresztül pedig a férjemet, Szilárdot.

Eleinte Dunaújváros és Budapest között ingáztál az iskola miatt, majd Dunaújváros és Temesvár között a szerelem miatt? Mióta lett Temesvár az új otthonod?

Igen, a férjemmel Budapesten ismerkedtünk meg egy borkóstolón a Magyarok Házában. Az első gyermek óvodakezdésétől tartózkodunk Temesváron többet, előtte nagyon sokszor Magyarországon voltunk. Természetesen most is gyakran hazalátogatunk.

Könnyen beilleszkedtél, megtaláltad a közegedet?

Szerencsére igen. Eljártam a Manó-klubba a fiammal, a baba-mama találkozókra és ott sok mindenkit megismertem.

A sporttól és a versenyektől mégsem szakadtál el azóta sem, hogy abbahagytad 18 évesen az egyesületi versenyzést. 

Igen, én folyamatosan jártam versenyekre. Az egyetemen egyetemi bajnokságokra, utána pedig szenior versenyekre. Itt Temesváron is mindig mentem úszó- és futóversenyekre. Amikor csak lehetőségem van ma is futok, úszom. Először a Budapesti Delfinek csapatában, most már Hosszú Katinka csapatában az Iron Aquaticsban versenyzem amatőr szinten.

Magadnak szervezed a versenyeidet, hogyan kell ezt elképzeljük?

Minden fönt van a neten, az úszónaptár, a versenykiírások..minden. Megtervezem, hogy mikor, hova megyek, persze család és munka mellett nem könnyű. Sokkal több verseny van, mint amennyin részt tudok venni. Áprilisban volt Hódmezővásárhelyen a magyar szenior bajnokság, itt 200 méter gyorsúszásban első lettem, júniusban még egy bajnokság lesz Gyulán, majd a világbajnokság következik Budapesten. És mellette még nyáron részt fogok venni egy néptánc táborban Kisiratoson a gyermekeimmel, melyet Szabó Ferenc tanító szervez.

Te tudsz néptáncolni is?

Inkább kedvelője vagyok a néptáncnak és mindhárom gyermekem az úszás mellett néptáncol is több éve.

 

Emlékszem, amikor először találkoztunk az uszodában, mindketten magyar oktatót kerestünk. Te azóta is folyamatosan ott töltöd a napjaid. Elindítottad a temesvári magyar gyerekek úszás tanítását. Meséld el ennek a történetét!

Vittem a gyerekeimet babaúszásra még egész pici korban, de nem nagyon tetszett. Úgy láttam elég gyerekcipőben jár az egész foglalkozás. Nem tudom most ügyesebbek –e, de akkor én úgy éreztem ezt jobban is lehetne csinálni. Én az évek alatt 3 – szor is voltam Magyarországon babaúszó táborban Stoller Katalinnál, ahol sok gyakorlatot ellestem, megtanultam. Majd már én foglalkoztam itt a sajátjaimmal az Arénában. Utána kerestem a lehetőségeket, hogy járhatnánk úszni, nem igazán akartam másnak adni a gyerekeimet, mert tudtam, hogy én ezt meg tudom csinálni. Nekem még az egyetemi éveimből is volt gyakorlatom, mert 5 évig foglalkoztam asztmás gyerekek úszásoktatásával, együtt működve az orvosaikkal. Most már az edzőképzés részét is befejeztem Szegeden, így már a papíron is úszóedző vagyok.Bajnokság az Arénában

Az elmúlt 20 évben folyamatosan jártál  úszóversenyekre, megszületett 3 gyermeked, ismét tanultál – vizsgáztál , oktatsz nem kevés gyermeket minden hétvégén és most világbajnokságra készülsz…

Mikor megalakult az Iron Aquatics láttam, hogy szeniorok is jelentkezhetnek és akkor gondoltam, hogy ez egy plusz motiváció lehet. Magyarországon a szenior sport a 25 év felettiek sportját jelenti.

Itt ugye Hosszú Katinka háromszoros olimpiai, ötszörös világ-és tizenháromszoros Európa – bajnok magyar „úszócsodánk „ csapatáról beszélünk, ahova kiket keresett pontosan, edzőket?

Nem, nem edzőket, saját edző stábbal dolgozik. Tehát, ő egyedül volt az Iron Aquaticsban, majd csatlakoztak a csapatához gyerekek és felnőttek is. Van egy olyan szabály, hogy szeniorok ugyan versenyezhetnek egyénileg, de világ-és Európa-bajnokságokra nem mehetnek csak egy csapat tagjaként.

Mi az egyéni célod ezen a világbajnokságon Budapesten?

Hát mikor másfél évvel ezelőtt elkezdtem készülni rá, akkor az első öt helyezést gondoltam célnak…., de most, hogy közeledik a verseny, rájöttem, hogy ez most túl nagy vállalkozás. A tanulás nagyon sok időt elvett az edzésekből. Az első tízbe szeretnék bekerülni.

Hány indulóból?

Azt nem tudom. De az élmezőny nagyon erős, többen vannak, akik napi két edzésre járnak, nincs család otthon, csak az úszás. Őket szinte lehetetlen utolérnem. Talán később, mikor többet tudok edzeni, mikor a gyerekeim nagyobbak lesznek.

Szóval ezt így kitaláltad magadnak, hogy magyar nyelvű oktatást fogsz biztosítani sok-sok gyereknek… A kérdés az, hogy szeretnél tehetségeket kinevelni és versenyeztetni vagy mi az elképzelés ezzel kapcsolatban?

Igen, a gyerekeknek nagyon nehéz román edzővel tanulni, mert nem értik, hogy mit mondanak nekik. A versenyeztetés meg abszolút cél, csak a kereten gondolkodom még. Egyelőre Szuhanek György biztosítja a lehetőséget, a Delfin SE csapatán belül versenyzünk. Vannak most is nagyon tehetséges gyermekek. Heti háromszori úszással már megjelenhetünk versenyeken. Nagyon ügyesek, a helyi környékbeli versenyeken dobogóra is szoktunk állni.

Borbély Anita edzés az Arénában

Milyen versenyeken mutatkoztatok eddig be a gyerekekkel?

Szokott lenni egy házi verseny kétszer egy évben az Aréna Kupa, a Lovas Péter emlékverseny, amit Szuhanek Gyuri bácsi szervez minden évben. Ez egy elég nívós esemény, 30 klub is el szokott jönni, az idén Magyarországról nem jöttek, hanem Szerbiából és Romániából. Ebben az évben én nem voltam a gyerekekkel olyan sok versenyen, mert sűrű volt a saját programom az edzősuli miatt főleg, de szeptembertől tervezem több versenyen az indulást. Akik szorgalmasan járnak edzésre és szeretnének indulni versenyeken, azoknak lesz rá lehetőségük. Egy bizonyos szintet azért természetesen elvárok a gyerekektől.

Az Iron Aquaticssal milyen terveid vannak a személyes versenyzésedet illetően?

Minden évben van nagy verseny, a következő például Japánban és Dél-Koreában lesz, de nem valószínű, hogy azokon részt tudok venni, ami a legelérhetőbb nagyobb verseny számomra az a 2020-as Európa- bajnokság, ismét Budapesten. Mehet bárki ezekre a versenyekre, de egyéni finanszírozásban és szintidő birtokában.

Csodálom, amiket mesélsz, sok sikert és kitartást mindenhez , legfőképp a vb-hez Budapesten! Végül mi a Te történeted, hogyan tanultál meg úszni?

Először az óvodában, aztán abbahagytam. Második osztályban mondták az orvosok, hogy szívzörejem van és jót tenne az úszás. Dunaújvárosban voltak az úszó osztályok és létezett tanfolyamos úszás is. Én heti kétszer kezdtem újból járni, ebből a csoportból választottak ki és kerültem 3. osztályos koromban az úszó osztályba, de nem voltam annyira gyakorlott, mint egy úszó, aki két éve heti 5 edzésre járt. Egy mellúszó edzés alkalmával gyakoroltunk a kismedencében, ahol leért a lábunk. Az edző mondta a feladatokat és én meg csak sétáltam. Egyszer csak kérdezi, hogy én miért sétálok. Mondtam neki, hogy engem még senki nem tanított meg mellen úszni, én ezt még nem tudom. Kifektetett a partra, lábaim belógtak a vízbe, megmutatta a mell lábtempót és ott hagyott, amíg a többiekkel elment a nagymedencébe. Majd kb. egy óra múlva megjelent, kérdezi zavartan: – „Mit csinálsz, még mindig a mell lábtempót? Itt felejtettelek, de legalább nézd meg milyen jó lett a mell lábtempód!„ Berögzült szerencsére a jó mozdulat, azzal a 700-1000 darab lábtempóval, amit elvégeztem ott a parton fekve. Aztán később így lett belőlem mellúszó.

Borbély Anita munka közben

Kiss Nikoletta